Winter Wonderland Fins Lapland

In een directe vlucht van ongeveer drie uur bereiken we de luchthaven van Kittilä. We zitten dan al een behoorlijke afstand boven de poolcirkel en dat wordt zelfs nog 12 kilometer noordelijker! Het plaatsje Levi is onze bestemming. Midden in Fins Lapland is dit een unieke bestemming die bij veel mensen op de Bucket List staan. Waarom? Het rijden met een arrenslee met rendieren, het rijden achter een slee met husky’s of lekker skiën op sneeuwzekere pistes? Of ga je toch liever met een sneeuwscooter op zoek naar het Noorderlicht. Er is zo veel mogelijk dat een week eigenlijk te weinig is om het gebied te ontdekken. Wist je trouwens dat het op de top van de Levi Fell, waar het skigebied omheen ligt, het vaak minder koud is dan in het dal in het dorp? Dat komt omdat de koude lucht zwaarder is en zo naar beneden zakt. Zo komt het voor dat het onderaan de lift -11 was en toen ik boven op de top aankwam was het -2. Grappig hè?

De beste reistijd is lastig in te schatten en elke winterse maand heeft zijn charme natuurlijk. Zo zijn de dagen in december erg kort. Ook in januari zijn de dagen kort. Rond negen uur begint het een klein beetje licht te worden (Begin januari). Tussen 11:00 en 13:00 is het dan “Licht” en dan begint het te schemeren tot ongeveer 15:00. In die tijd is het prachtig in het skigebied. De sneeuw krijgt verschillende kleuren en de achtergrond zijn indrukwekkend en magisch te noemen. In de maand januari zijn de bomen nog vol met sneeuw wat het paatje natuurlijk compleet maakt. In de maanden februari, maart en april zijn de dagen natuurlijk veel langer en kun je langer genieten van daglicht. Met de directe vluchten in de wintermaanden van Voigt Travel kun je gemakkelijk zelf bepalen welke periode je het gebied bezoekt. Levi heeft een leuk centrum en is dichtbij de luchthaven. Er zijn veel eetgelegenheden, kroegjes en boetiekjes waardoor je zonder activiteiten ook kunt vermaken. Skihuur en de pistes zijn vanuit de meeste hotels gemakkelijk te bereiken. Zo ook vanuit ons hotel. Alle informatie over het skigebied van Levi vind je op de website van het Toeristisch verkeersbureau Levi.Fi. Deze is ook in het Nederlands beschikbaar!

Het Skigebied van Levi
Voor Laplandse begrippen is Levi een groot skigebied. Het is niet te vergelijken met de skigebieden in bijvoorbeeld Oostenrijk maar je kunt je er gemakkelijk een aantal dagen vermaken. Zo zijn er liefst 40 kilometers geprepareerde pistes. In het begin van het seizoen is het veelal skiën of snowboarden op kunstsneeuw en is er natuurlijk weinig daglicht. Toch zijn de pistes dagelijks tot 18:00 of zelfs 19:00 geopend. Meer dan de helft van het gebied is namelijk verlicht. De langste piste is iets meer dan twee kilometer lang. Maar omdat er veel pistes zijn en je rondom kan skiën lukt het me toch om liefst 61 kilometer te skiën in een dag. De pistes zijn goed geprepareerd. Omdat het gebied niet hoog ligt is het er goed te houden, ook als het heel koud is. Het is een echt authentiek skigebied met slechts 2 gondels (Waarvan een naar Levi Panorama gaat) en twee stoeltjesliften. De rest zijn allemaal sleepliften. Zo blijft het klein, authentiek maar wel een schitterend skigebied met meer mogelijkheden dan alleen skiën of snowboarden. Er zijn verschillende restaurantjes in alle hoeken van het skigebied die tegen een redelijke prijs een goede maaltijd verschaffen. Het kan echter wel vrij druk worden dus wees op tijd! Het grootste gedeelte van de pistes zijn blauw en rood. Een enkele zwarte piste geeft wat uitdaging voor de gevorderden! De piste map met live informatie vindt je hier! Ski’s huren doe je uiteraard bij Zero Point Levi. Professioneel materiaal van goede kwaliteit en allemaal nieuwe producten. Je huurt het gemakkelijk direct onderaan de piste. Meer informatie.

Een husky safari mag ook niet ontbreken!
Iedereen weet natuurlijk waar Lapland om bekend staat: Authentieke Husky Safari’s. Zo gaan wij ook een bezoek brengen aan een “Husky Farm”. Je kunt er zelf naartoe gaan of je kunt worden opgehaald bij het Levi Tourist Center. We komen aan en direct horen we al een husky tekeer gaan. Hij wilt schijnbaar ook graag rennen! Het Levi Huskypark is een prachtige boerderij waar ze 18 volwassen husky’s hebben. Er zijn slechts 2 Siberische husky’s en een aantal Alaska Husky’s. De dieren zijn prachtig. Als eerst gaan we een kilometer of 4 met de husky’s op pad. Eerst krijg je de nodige instructies en daarna gaan we naar de slee. Een kan er liggen en de ander staat en bestuurd. Het is vrij gemakkelijk te besturen en al gauw gaan we tussen bomen door. Uiteraard weten de husky’s precies waar ze heen moeten. Er zijn 5 of 6 husky’s nodig om je voort te trekken. Een prachtige ervaring die je niet mag missen. Hoe blij ze zijn om te mogen rijden. Na een ritje door het bos en over een bevroren meer mogen we de puppy’s van drie maanden oud zien en knuffelen. Je krijgt een lokaal bekend koekje en een lokale lekkernij als drankje: Warme bessensap. Heerlijk, om vervolgens nog even na te genieten tussen de husky’s!

Snowmobiling naar het Noorderlicht met Wild Nordic Levi
Wild Nordic heeft meerdere vestigingen in Lapland maar uiteraard zijn wij in Levi, dus vertrekken we vanuit Levi. Van te voren kun je bekijken welke tour je met ze wilt doen. Zo kun je verschillende tochten door de natuur boeken. Je kunt ook een tour maken naar een boerderij waar je met rendieren kunt sleeën. Je kunt er ook “Snowshoe” safari’s boeken. Erg leuk en actief en je komt op plekken waar je anders niet komt. Maar met een sneeuwscooter kun je langere afstanden afleggen en dus kies ik daar voor. En om de adrenaline nog meer te laten vloeien kies ik voor een avond tour. Tijdens de briefing word je goed warm aangekleed. Je krijgt een heel pak aan! Op zoek naar het noorderlicht vertrekken we via een smal steegje in het bos naar de aangegeven sneeuwscooter paden. We gaan in het begin rustig aan zodat iedereen kan wennen. We stoppen onderweg een paar keer en doen alle lichten uit. We zijn helemaal in het donker tussen de besneeuwde bomen! Helaas is het bewolkt, dus zie ik het noorderlicht niet. Maar dat maakt niet uit want het heeft iets magisch om met een sneeuwscooter door donkere natuur te rijden. Prachtige bospaden en grote open velden wat later een meer bleek. We stoppen op de helft bij een restaurant. Het is een soort wegrestaurant voor Sneeuwscooters. Het heet Levin Hanhipirtti. Daar krijgen we de lekkere warme bessensap en mogen we een worstje grillen in de haard! Gezellig en even lekker opwarmen en goede verhalen delen bij het vuur. Na een halfuurtje vertrekken we weer terug. We zijn nog op twee plekken gestopt maar helaas, te bewolkt om het noorderlicht te zien. Maar wat maakt het uit, deze prachtige ervaring neemt niemand me meer af! Wil jij ook een excursie boeken met sneeuwscooter? Reserveer dan snel op https://wildnordic.fi/levi/.

Er is meer, veel meer!
Het barst van de activiteiten. Zo kun je met de snowcat mee. Dat is een pistenbully die je in de avond naar de top van de Levi Fell brengt. Alle lampen zijn dan inmiddels uit en het wachten is op het natuurverschijnsel het Noorderlicht. IJsvissen is ook erg leuk. Je gaat naar een bevroren meer, maakt een gat in het water en dan hopen dat je wat vangt! Een tocht met een Rendierslee is ook erg leuk. Iedereen wilt natuurlijk weten hoe de kerstman dat doet, hier mag je zelf kerstman spelen! Het toeristenbureau organiseert ook nog wandelingen. Paardenliefhebber? Dan ga je met IJslandse paarden op avontuur in de kou! Fietsen is in de zomer erg in trek en in de winter kun je de paden met de Fatbike ontdekken! En wil je eens speciaal overnachten? Ga dan in een iglo of Northern Lights hut slapen in een van de parken. Of wat dacht je van Snow Village? Daar slaap je echt in de kou in een heus IJshotel. Meer informatie over alle activiteiten op https://www.levi.fi/.

Overnachten in Levi: Break Sokos Hotel Levi
Liefst 170 kilometer boven de poolcirkel ligt het prachtige Break Sokos Hotel Levi. Met een ideale ligging in het centrum van Sirkka (De andere naam voor Levi) en vlakbij de piste’s en het toeristisch verkeersbureau, waar alle excursies starten. De kamers van het hotel zijn verdeeld over drie verschillende gebouwen. In het receptiegebouw slaap ik in een prachtige kamer. Deze kamer heeft een hardhouten vloer en bovendien in de badkamer niet alleen een douche, wastafel en toilet, maar ook een privésauna! Heerlijk om na het skiën even van te genieten. De bedden zijn lekker zacht. Elke kamer heeft een televisie met ook betaalzenders en een minibar, tegen betaling. Uiteraard kun je kiezen uit verschillende kamer types. Kijk op de site van het hotel voor meer informatie per kamer. In het hotel mag je ook gebruik maken van de centrale sauna of van de Jacuzzi. Je kunt gebruik maken van de centrale wasruimte tijdens je verblijf.

Bij de receptie wordt je vriendelijk ontvangen. Je krijgt uitleg over hoe het in het hotel werkt en je wordt naar je kamer begeleid. Neem een credit card mee, die is van belang bij het inchecken. Het ontbijt is in het restaurant van het hotel met de naam Kiisa. Het is een goed gevuld buffet met onder andere broodjes, lekkernijen uit Finland zoals roggebrood en natuurlijk de warme roerei, worstjes en bacon. Verse sap tap je via een tablet Je drukt bijvoorbeeld op “Bessensap” en er komt bessensap uit. Modern hè? In de avond is het Kiisa restaurant ook voor niet-gasten geopend. Het is een goed À la Carte restaurant met een geruime keuze uit lokale en verse gerechten. Wat dacht u van een biefstuk van rendier of van een heerlijke verse Artic Char, een trekzalm? Voorgerechten zijn ook van hoog culinair niveau en een nagerecht maakt je avond compleet. De service is uitmuntend en het voedsel is vers en gezond. Het uitzicht op Levi vanaf je tafel en de moderne inrichting zorgen voor een rustiek uiterlijk. Ook Coffee-House mag er wezen. Hier kun je een heerlijk bakje koffie met wat lekkers nemen. Voor meer informatie en reserveringen voor het hotel ga je naar de website van het Break Sokos Hotel Levi.

Voigt Travel, gemakkelijk naar Lapland
Op de heenweg vloog ik via Helsinki. Vanaf het moment van vertrek op Schiphol, om 11:45, tot aankomst, om 19:45, was ik liefst 8 uur onderweg. Zou het niet veel makkelijker zijn om rechtstreeks te vliegen? Ja dacht Voigt Travel. Zij hebben een aanbod van rechtstreekse vluchten en volledige pakketreizen naar Fins Lapland met aankomst uiteraard in Kittilä. De vluchten zijn in de winter op Donderdag en Zondag. Zo kun je dus een 4-daagse, 5-daagse en 8-daagse reis maken naar dit winters wonderland. De vlucht duurt slechts om en nabij de drie uur en je staat op de knusse luchthaven van Kittilä. Vluchten worden uitgevoerd door transavia.com vanaf Amsterdam. Naast Kittilä vliegt men in de winter ook naar Kuusamo, Ivalo en Rovaniemi in Finland en naar Tromsø in Noorwegen. Voor alle Lapland reizen van Voigt Travel ga je naar Lapland.nl.

Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer vliegt Voigt Travel naar het hoge noorden. In Finland naar Rovaniemi, in Zweden naar Skellefteå en in Noord IJsland naar Akureyri. Voigt Travel zorgt ervoor dat u een onbezorgde, volledig verzorgde reis naar de bestemming hebt. De professionals kennen de bestemmingen uiteraard goed en kunnen een goed advies geven over de leukste plekjes. De rondreizen worden zorgvuldig samengesteld en eventuele wensen van de reiziger kunnen natuurlijk worden meegenomen. En in het aantal vliegverbindingen naar Lapland is Voigt Travel nog steeds de grootste ter wereld. Met liefst 7 bestemmingen in de winter zorgt Voigt Travel ervoor dat deze bestemmingen goed bereikbaar zijn. Vele Nederlanders reisden met Voigt Travel naar het skigebied Levi, Glazen Iglo’s in Lapland of naar het Noorderlicht. Volgt u? Meer informatie op de website van Voigt Travel.

Parkeren doen we eenvoudig en snel bij Quick Parking Schiphol. Het boekingsproces is gemakkelijk. Je dient aan te geven met welke auto je komt en met hoeveel personen. Natuurlijk geef je ook de vertrek- en aankomsttijd aan. Je rijd rustig naar de afgesproken locatie (Men heeft meerdere locaties) en daar parkeer je de auto in een vrije parkeerplaats. Er rijden een aantal bussen rond dus je hoeft niet lang te wachten voor je wordt opgehaald bij de parking en wordt afgezet bij de luchthaven. Waar je wordt afgezet, wordt je ook opgehaald. Ideaal toch? Quick Parking heeft ook vestigingen in Eindhoven Airport, Rotterdam Airport, Charleroi en Brussel. Voor meer informatie en boekingen kijk je op www.quickparking.nl.