Op Safari met Selous River Camp in Tanzania

Door Donna Geelen en Thijs Peters
Kasseem, onze chauffeur van Smiles Cars waar je misschien al in een vorig artikel kennis mee hebt gemaakt, is weer op tijd om ons op te halen bij het Triniti Guesthouse& Bar in Dar es Salaam. Vandaag gaan het avontuur echt beginnen: we gaan op safari in het Selous Game Reserve. Maar eerst hebben we nog een zes uur durende rit met Kasseem op het programma. Helemaal niks mis mee want het is een prima gozer en hij kan ons veel vertellen over het leven daar. Daaronder valt bijvoorbeeld zijn leven als Moslim, zoals de grootste bevolkingsgroep in Tanzania dat is. Ook verteld hij hoe het eraan toe gaat in scholen en hoe hij zich heeft opgewerkt tot wat hij nu is: Een privéchauffeur bij Smiles Cars. Tijdens de rit van Dar es Salaam naar Selous River Camp komen we langs prachtige weggetjes en de eerste drie uur gaan over verharde wegen. Normaal kan het in 5 uur maar wij zijn precies op tijd aanwezig voor de ochtendspits in Dar es Salaam. Alle wegen worden omgetoverd tot eenrichtingswegen de stad in, wil je zoals wij de stad uit, dan moet je even wachten. Of ja even, tot de spits voorbij is.

We komen langs dorpjes waar we even tanken. We zien hoe het leven hier echt is maar wat vooral opvalt is dat het er niet uit ziet zoals je Afrika eigenlijk verwacht. Je ziet wel wat armoede, maar vooral veel leven. Zo is er in elk dorpje veel activiteit met de verkoop van fruit, meubels en bijvoorbeeld tuincentra. Het leven doet zich, ook overdag, vooral voor op straat. Iedereen is op straat. Motorrijders waarvan je denkt dat het bendeleden zijn. Het zijn gewoon taxi’s die mensen van het ene naar het andere dorp brengen. Na het dorpje Kibiti gaan we het echte Afrika in. Zandweggetjes en kleine dorpjes die aan de hoofdstraat staan, naar schoolgaande kinderen en inhalende opgevoerde brommers. Vrouwen lopen er met grote stukkenfruit of zelfs met stoelen op hun hoofd en kinderen zwaaien je na. In elk dorpje staat wel een moskee. Na drie uur op een zandweg komen we bij de afslag naar ons verblijf voor tijdens de Safari: Selous River Camp. 

Selous River Camp
Aan het einde van het zandweggetje komen we dan aan in het prachtige afgelegen Selous River Camp. We worden warm onthaald met een sapje en een koud doekje. De vriendelijke mensen geven ons een rondleiding en laten voltrots de ‘mudhut’ zien. Het zijn kleine Afrikaanse hutjes waar we deze nacht in mogen vertoeven. Ze hebben geprobeerd om zoveel mogelijk de sfeer van Afrika neer te zetten. Dat is zichtbaar goed gelukt met modder, takken en stro… vandaar de naam mudhut. Ieder huisje heeft een veranda en als je geluk hebt met uitzicht op de rivier. Daarnaast kan je op het River Camp ook in een tent slapen, dit is voor de backpackers onder ons een goeie optie. In de algemene ruimtes is wifi beschikbaar. En weet je wat nou helemaal top is? Selous River Camp regelt alles voor ons. Niet alleen voor ons natuurlijk, maar je kunt een geheel pakket boeken. Zo bieden zij direct een bootsafari aan en een safari ineen 4×4 voor de tijd wat je wilt. Daarnaast kun je er ook een bush safari boeken. En alles met de goede service en met professioneel en vrolijk personeel.

Vanuit het mooie zwembad heb je uitzicht op de rivier. Doordat het camp grenst aan het safaripark Selous ben je nu al een met de wilde dieren. Ja je leest het goed,er is geen hek of afscheiding tussen het park en de accommodaties. Dit lijkt misschien even spannend maar in alle hoeken wordt de wacht gehouden door de Masai bevolking. Dit zijn mensen die opgeroeid zijn midden in de natuur en zich goed weten te verhouden tot de wilde dieren. Uiteindelijk spotten we vooral veel verschillende apen rond het kamp. Mocht je plots oog in oog komen te staan met een iets groter dier dan kan je altijd op het fluitje blazen die je krijgt bij aankomst. Tijdens je verblijf is het ontbijt, de lunch en het avondeten inbegrepen. Je krijgt een drie gangen diner en mag in het voren aangeven of je afkeuren hebt, een dieet of misschien vegetarisch bent. We kregen bijvoorbeeld een heerlijke pompoensoep en een goed vullende pasta. Het toetje was lekker zoet. De lunch nemen we mee, voor onderweg tijdens de safari in het Nationale Park. Voor meer informatie zie: www.selousrivercamp.com

Boot Safari
Selous Game Reserve is een van de weinige safariparken in Afrika waar je naar het wild kunt kijken vanaf het water. Er zijn twee boottochten mogelijk. Je kunt een hele dag het nationale park in om de dieren in het wild te zien aan het water. Wij kozen voor een 2 à 3 uur durende boottocht om onder andere Nijlpaarden en Nijlkrokodillen te spotten, maar ook om te genieten van een Afrikaanse zonsondergang in het park. Het beloofd een mooie boottocht te worden. Een tip: doe het op je eerste avond. Dan heb je nog geen safari op het land gehad en is alles nog nieuw. We lopen door Selous River Camp naar de aanlegsteiger. Via een gammel trapje lopen we naar beneden en stappen we de boot binnen. Meteen varen we uit over de rivier en meteen zien we een grote Visarend op een boom zitten. Kleurrijke vogeltjes hangen ondersteboven in een nest en aapjes springen van boom tot boom. Wat een ervaring! Ineens zien we ook nog eens een ijsvogel zitten op een takje loerend naar wat voedsel in het water. Het begint inmiddels langzaam te schemeren en we varen richting een stuk land waar in de nacht nijlpaarden lopen. Maar eerst dobberen we nog even rustig in het water om de Nijlpaarden in het water te observeren. En zij kijken ook zo naar ons. We meren aan en zitten rustig op het zand, naast afdrukken van de poten van nijlpaarden. Best wel spannend eigenlijk. De grote Afrikaanse zon gaan langzaam onder in de horizon. Een prachtig einde van een schitterende dag.


Eindelijk: Op Safari met een 4×4
Vanuit het River Camp worden we om 07.00 uur in de ochtend opgehaald om op safari te gaan. Na een goed ontbijt met vers fruit, een eitje en toost in het Selous River Kamp kunnen we er tegen aan. We hebben ons klaar gemaakt voor een volle dag safari. We kunnen niet wachten om de wilde dieren te zien! Overigens is Selous Game Reserve een van de grootste en meest uitgestrekte parken van Afrika. Daardoor is het niet zeldzaam dat je uren lang geen andere jeeps tegen komt. Met een 4×4 jeep en gids melden we ons bij de ingang van het park voor de formaliteiten en toegang. We worden bij binnenkomst geattendeerd op een groep wilde honden. Samen met de gids gaan we opzoek. We voelen gelijk de adrenaline van dit mooie avontuur. Na goed zoeken lijken we de beesten niet te kunnen vinden. We keren om en gaan dieper het park in, maar met stom toeval rijden we opeens tegen de grote groep wilde honden aan. Ze gaan zelfs nog even liggen voor de foto. Wat een geluk, deze beesten zie je niet snel.

Het is heel bijzonder om te zien dat de flora en fauna om de zoveel kilometer veranderd in het park. Van enorm groene natuur, tot droge savanne, tot aan uitgestreken meren. Deze overgangen zijn op zich al een mooi fenomeen om te zien. Laat staan al het ‘wild life’ wat nog op ons te wachten staat. We rijden eerst door een stukje bos. In de vroege ochtend starten de olifanten hier een zoektocht naar voedsel dus hebben we grote kans ze te zien. Helaas zien we alleen wat nijlpaarden in het meer liggen. Ook zien we enkele roofvogels waaronder de Afrikaanse Visarend. Deze prachtige vogel heeft een witte kop en heeft wat weg van de Amerikaanse Arend. Even later staat er een savanne vol met antilopen. Ze zijn een beetje onrustig om zich heen aan het staren dus onze gids verwacht een roofdier in de buurt. En jawel, na enkele minuten komt er een leeuw aangelopen. Een jong mannetje. Hij drinkt wat uit een plas waar ook een nijlpaard op de loer ligt. Wat een prachtig dier, en hij trekt zich niks van ons of van de aanwezige gazelles en nijlpaarden aan. We zien hem in alle rust wat drinken en vertrekken vervolgens door bosachtig gebied om op zoek te gaan naar andere dieren.

Eerst komen we een groep gieren tegen die rustig een kadaver aan het verwerken zijn. Een gazelle heeft het niet overleefd vannacht. Wat een unieke vogels zijn deze gieren. Met een enorme spanwijdte en een snavel om door de hardste huiden te gaan fascineren deze dieren ons. Gaaf om ze van dichtbij in het wild eens te bekijken. In de verte ziet onze gids wat giraffen lopen. Wat een geweldige dieren. Ze zijn rustig aan het lunchen en drie jonge giraffen staan een eindje verderop. Ze staan nog wat wankel op de poten dus zo oud zijn ze nog niet. Ze kijken wat onwennig naar ons maar verder negeren ze ons. Ze rennen op de bekende galante manier weg. Impala’s, die lopen ook galant. Ze zijn snel en huppelen alle kanten op. We zien ze veel dus krijgen ze niet de melding die ze verdienen. Want naast een lekker hapje voor veel roofdieren zijn ze erg galant en bovendien mooi om te zien. Ineens geeft onze gids een dot gas en rijden we naar een voor dan nog onbekend hoogtepunt, tot we er aankomen.

We zien twee “stelletjes” leeuwen. Het is paringstijd. En dat is al snel te zien. Wat een unieke ervaring om te zien hoe leeuwen paren. Het duurt slechts 15 seconden totdat de leeuw zijn leeuwin verlaat om even een uurtje bij te komen. Leeuwen staan er om bekend om de hele dag lekker rustig in de schaduw te liggen, daarom was deze ervaring voor ons echt uniek en geweldig. En…. Het staat op film! Na deze prachtige ervaring is het tijd om een plekje te zoeken voor de lunch. Middenin het park kunnen we een sanitaire stop maken en in de wildernis de meegenomen lunch nuttigen. Een heerlijke pastasalade werd voor ons klaar gezet in een prachtige setting. Na de lunch gaan we verder met dieren spotten en zien we al gauw een olifant, heel in de verte. Wat een prachtige dieren zijn het toch. Ze wandelen rustig rond op zoek naar voedsel. Tevergeefs gaan we nog op zoek naar een Luipaard. Deze laten zich helaas niet snel zien. Maar desondanks zien we nog bavianen tussen een groep Zebra’s en Wildebeest. Zij rennen precies op tijd weg wat een prachtig beeld geeft. Dat vinden ook de giraffen die op een afstandje staan te kijken.

Na deze prachtige ervaring staat Kasseem ons weer op te wachten. Hij brengt ons naar het Triniti Airport Hotel waar we de laatste nacht van onze reis verblijven. Onderweg weer een leuk gesprek met hem gevoerd, maar ook lekker geslapen en bijgekomen van het vroege opstaan en de prachtige ervaring die wij in het Selous River Camp hebben meegemaakt. Voor meer informatie over Smiles Cars of voor het reserveren voor een veilige, gezellige en goede transfer of auto ga je naar http://smilescars.co.tz/.

Meer globale informatie over Tanzania vindt je hier: https://tumag.nl/2018/11/ontdek-tanzania-strandvakantie-in-het-ramada-resort-dar/.

Triniti Guesthouse en Airport Hotel
Trinit Guesthouse & Bar is een prachtige plek om je reis te beginnen. Hier kun je bijkomen van de reis. Er zijn nette kamers met airconditioning, privébadkamers en goede bedden. Uiteraard is er ook een klamboe zodat de muggen je niet kunnen bereiken. Het restaurant wat aanwezig is moet je zeker eens uitproberen. Heerlijke verse vis of andere streekgerechten worden geserveerd. Deze zijn goed van kwaliteit en extra lekker met een lokaal biertje erbij. Tip: Kilimanjaro. De tuinen zijn mooi en de kamers zijn gezellig ingericht. Een top verblijf voor een kleine prijs en ook nog eens nabij het centrum van Dar es Salaam. De bar is trouwens bekend in heel de stad en er is vaak Tanzaniaanse livemuziek. Zeker leuk om mee te maken! De nacht bij terugkomst sliepen we in het zusterhotel “Triniti Airport Hotel”. Hier heerst een gezellig sfeertje en het is bovendien vlakbij het vliegveld. Een transfer wordt gratis aangeboden overdag, in de avond en nacht is er een toeslag. Het is slechts 10 minuten naar het vliegveld! De kamers zijn netjes en hebben veelal een kitchenette en een eigen badkamer. De bedden zijn wederom goed en je kunt er genieten van een goede verse maaltijd. Het management van Triniti is Nederlands zodat je een gezellig praatje kunt houden en tips kunt ontvangen. Meer informatie over deze hotels op: http://www.triniti.co.tz/