Het noorden van Zanzibar

Tijdens het plannen van onze reis door Tanzania wisten we één ding zeker: We moeten naar Zanzibar. Het beroemde tropische eiland mogen we echt niet missen. We vlogen met een propellor vliegtuigje van Coastal Aviation vanaf Dar es Salaam naar Zanzibar. Na een heerlijke Safari is het natuurlijk erg fijn om bij te komen op de mooie stranden van Zanzibar. Het verblijf in een van de twee villa’s van Milele Villa’s maakte een bezoek compleet. We bezoeken later ook nog het Oosten van het eiland, maar eerst focussen we ons op het noorden. Naast genieten van stranden en het gezellige dorpje Nungwi gaan we natuurlijk ook nog wat actiefs doen. Zo gaan we een Buggy tour door de rimboe doen, en Melissa en Donna gaan na bijna een jaar weer eens de onderwaterwereld bekijken tijdens een duik!Met Coastal Aviation per vliegtuig naar Zanzibar
Je kunt natuurlijk met de ferry van Dar es Salaam naar Zanzibar reizen, maar wij kiezen ervoor om met Coastal Aviation in slechts 20 minuten per vliegtuig naar het zonnige eiland te reizen. Omdat er meerdere vluchten over de gehele dag gaan is dit ideaal. Je mag zelfs nog 15 kilo aan bagage meenemen wat natuurlijk genoeg is. Op het kleine vliegveld hoef je slechts 40 minuten voor de vlucht aanwezig te zijn. De controle verloopt soepel en gaat erg snel. In de kleine terminal op Dar es Salaam is dit niet anders. De vriendelijke medewerkers van Coastal Aviation helpen je met alles en de bagage wordt hier ingenomen. Vluchten zijn niet duur, vooral als je ruim voor vertrek boekt is het erg voordelig. En het scheelt natuurlijk een paar uur varen. Aan boord krijg je een flesje water. Vanwege de kleine vliegtuigen kun je zo in de cockpit meekijken. Een schitterende ervaring en bovendien heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de zandbanken, het gekleurde water en de stad Dar es Salaam en Stone Town op Zanzibar. Voor meer informatie en boekingen ga je naar http://www.coastal.co.tz/.Transfers op Zanzibar
Op Zanzibar heb je een lokaal rijbewijs nodig om te mogen rijden. Het is dus ideaal als je transfers vooraf geregeld zijn. Dit kun je eenvoudig regelen via Zanzibar Tours en Transfers. Van te voren spreek je af wanneer je aankomt op het vliegveld of in de haven. Er staat netjes op tijd een medewerker voor je klaar in de aankomsthal die je vervolgens naar een luxe busje brengt. Je rijdt vervolgens comfortabel naar je bestemming. Het bedrijf regelt ook diverse excursies op het eiland. Zo kun je vanaf je hotel het prachtige eiland verder ontdekken. De gids en chauffeur zijn professioneel en begeleiden je gedurende de hele trip. Men geeft goede uitleg en probeerd alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij het ophalen kregen we hulp met onze vele koffers en werden we tot aan de receptie gebracht. Een goede service, altijd op tijd en geen zorgen tijdens je reis. Voor meer informatie en boekingen kijk je op http://www.zanzibartransfers.com/ of http://www.zanzibartours.co.tz/. Of via Whatsapp: +254 718 370639. Verblijf in een prachtige villa met privézwembad: Milele Villa Lisa
We hadden het geluk dat we 2 nachten verbleven in een prachtige villa op een zeer rustige plek nabij het dorp Nungwi in het noorden van Zanzibar. Milele Villa’s zijn twee prachtige villa’s die op een ecologisch verantwoorde manier enorme luxe geeft aan toeristen. Want de villa’s zijn zelfvoorzienend. En alles wordt handmatig gedaan. Zo wordt de stroom volledig gewonnen via zonne-energie. Zo zijn er zelfs geen kosten meer en kan men de prijs laag houden. Al het materiaal waar het huis van is gebouwd is lokaal gekocht. Via het bedrijf Dhow Furniture werd de inrichting geregeld. Alles is gebouwd met materiaal van Dhow boten die niet meer werden gebruikt. Het huis is werkelijk prachtig. Villa Lisa en Villa Tatu zijn twee totaal verschillende villa’s. Villa Lisa is een prachtige open in Afrikaanse stijl gebouwde villa. De benedenverdieping heeft twee slaapkamers en in de woonkamer is ook nog een bed. De slaapkamers zijn mooi en er zijn klamboe’s. Wanneer je de openslaande deuren van de slaapkamer open doet heb je een prachtig uitzicht op de Indische Oceaan. Boven is er een open gedeelte van de villa waar je ook kunt slapen. Hier zijn twee slaapbedden met ook klamboe’s tegen de muggen. Op alle slaapkamers is een ventilator aanwezig, maar door de koele wind in de avonduren zal je het er nooit erg warm hebben. Wat vooral erg opvalt is de privacy die de villa heeft. Wat een rust en in combinatie met het privé zwembad is het genieten!Boven is de African Lounga, waar je dus ook kunt slapen. Het is overal open dus dat geeft je overnachting een extra boost! Je hebt er niet alleen een prachtige slaapplek, met het trapje naar boven heb je een schitterende lounge met een bank waar je kunt genieten van de zonsondergang. Die is hier echt prachtig.  Je kijkt precies tussen de palmbomen door op zee en op het in zee gelegen eiland “Tumbatu”. De prachtige kleuren weerkaatsen in de zee. De andere villa, villa “Tatu” is weer helemaal anders. Dit komt omdat er tijdens de bouw een andere eigenaar is. Pluspunt aan Milele Villas is dat je gebruik maakt van een hotel service. Eigenaar Hannes is vrijwel de hele dag aanwezig en heet je welkom bij aankomst en geeft je een rondleiding door de villa. Hij legt alles uit over de omgeving en kan excursies voor je regelen. Naast Hannes zijn er enkele werknemers die dag en nacht voor je aanwezig zijn. Zo kun je in de ochtend de Lunch bestellen, na de Lunch het Diner en na het Diner afspraken maken voor de tijd van het ontbijt en hoe je de eieren wilt.Het eten is van goede kwaliteit. Je kunt vaak kiezen uit 3 gangen en dan zijn er per gang 2 of 3 verschillende gerechten. Deze zijn vers en worden dan in de ochtend op de markt gehaald. Voorbeelden zijn verse pompoensoep of een heerlijke kipfilet gevuld met bijvoorbeeld groente. Daarnaast is er ook regelmatig verse vis en zijn er vegetarische mogelijkheden. Onze “butler” is te bereiken via een app van een telefoon die in je villa blijft. Zo kun je hem altijd bereiken mocht er wat zijn. Ik noem hem butler, want zo lopen ze erbij. Trots in functie en met plezier vertellen ze je ook over het leven wat ze buiten het werk leiden. Naast service, een prachtige huis en schitterende uitzichten kun je er ook nog veel leuke activiteiten doen. Fietsen bijvoorbeeld, heeft Hannes gewoon staan en een fietstochtje door de Rimboe mocht dan voor mij als fanatieke wielrenner niet ontbreken. Al met al een geweldige tijd gehad in dit prachtige huis. Wil je meer weten of wil je een boeking maken, ga dan snel naar https://milelevillas.com/. Je kunt ook een email sturen naar info@milelevillas.com of bellen naar +255 620 828 026. De privacy, een privézwembad en een butler service zijn de hoogtepunten van de villa’s. Nungwi Beach
Op slechts een kwartier rijden vanaf de villa’s ligt het dorpje Nungwi, het meest Noordelijke dorpje van Zanzibar. Het dorpje is bekend om zijn prachtige stranden. En dat is niks te veel gezegd. In dit dorp heb je namelijk minder last van eb en vloed. Daardoor blijft het water prachtig blauw en op dezelfde hoogte. Je kunt dicht bij de kust al snorkelen en genieten van een heerlijk zacht en wit zandstrand. Daarnaast is dit het strand wat we kennen van de foto’s. De kleuren zijn werkelijk schitterend en ondanks dat het hoogseizoen is, is het vrij rustig op het strand. Dat komt omdat de resorts vol zitten en vaak privé stranden hebben. Je hebt in Nungwi Beach vele restaurantjes en barretjes en je kunt er vele excursies doen zoals Buggy rijden en duiken. Een restaurant tip is Cholo’s Bar and Restaurant. Hier kun je heerlijk Zuid Europees eten in een restaurant wat wordt beheerd door een Israëlisch koppel. De gerechten zijn vers en de bediening is gezellig. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht op het strand. Je zit zelfs met je voeten in het zand te genieten van een Pita broodje met Hummus en met een heerlijk flesje Kilimanjaro. Het Tanzaniaanse bier van moet ik zeggen, als kenner, hoge kwaliteit.Met een fietsje een rondje door de Rimboe
Ik vraag aan Mohammed, onze butler bij Milele villa’s, of men ook fietsen verhuurd. Dat doet hij, maar hij moet even vragen aan Hannes of ze klaar zijn. Een half uur later staat mijn fietsje klaar en kan ik mijn gang gaan. Van te voren heb ik even gekeken of er een rondje mogelijk is en dat is zo. Ik rijd eerst een stukje over de gewone weg met de mountainbike. Aan een kant van het stuur zit een rubber om mijn hand te beschermen, aan de andere kant niet. Eenmaal in Kalindi aangekomen moet ik naar links een aantal steile heuvels over. Veel kinderen gaan net naar school en zwaaien naar me. Andere roepen me na of groeten me. Wat ze zeggen weet ik niet precies maar ik voel me niet onveilig. Eenmaal bij de afslag naar de onverharde weg die ik had gevonden, rijd ik deze eerst kei hard voorbij. Na een kilometer kijk ik op Google Maps en zie ik dat ik te ver ben. Weer terug en echt een heel smal zandpaadje zou me weer terug naar het huis moeten brengen. Ik kom onderweg nog wat mensen tegen die schrokken van me. “Wat is dat nou weer voor een toerist, met de fiets hier?” hoor ik ze denken. Een kindje dat rustig stond de wachten schrok zich ook kapot en rende huilend naar zijn moeder. Uiteindelijk kom ik door weilanden en langs plantages van Cassave en zoete Aardappelen. Ik heb steeds het idee dat ik verkeerd rijd maar na een kilometer of 12 door de rimboe kom ik weer op de gewone weg en ben ik weer bijna in het huisje. Een heerlijke tocht van ongeveer anderhalf uur. Zeker aan te raden en onveilig is het zeker niet.Buggy tour in het Noorden van Zanzibar
Wil je toch nog net wat meer van Zanzibar zien maar liever niet in de bus zitten? Boek dan een tour met een buggy bij Zanzibuggy. Onder leiding van gids Babu gaan we met een aantal Buggy’s op pad. Mensen uit verschillende landen zoals Polen, Israël en de States zijn in onze groep. Babu legt even uit hoe de Buggy’s werken en dan gaan we op pad. Eerst komen we bij een prachtig strand. We stappen van de buggy af en lachen naar elkaar. Wat zien we eruit! We zitten helemaal onder het stof. Het zijn natuurlijk ook stoffige zandpaden maar het geeft een flinke dosis adrenaline aan deze trip. Babu legt uit dat dit een typisch smokkelstrand was. Hier smokkelde men kruiden het eiland op. Nu is het een vissersstrand. Dat laat hij zien. Eerst zien we netten en hengels en de bootjes zijn er niet. De vissers zijn dus op zee. Daarna laat hij ons het kleine “huisje” zien van de visser. Hier bakt hij de verse vis op een natuurlijke barbecue. Na een verse lokale donut en een flesje water gaan we verder. We gaan wat landbouw bekijken. Hij verteld over de Cassave planten en laat ons zien dat er eigenlijk overal plantages zijn. Hij laat ons wat Cassave proeven, rauw maar ook gebakken als chips. Met hele pittige kruiden overigens.We gaan verder en moeten een stukje rijden voor we bij de lokale sportschool komen. Sportschool vraag ik, hier midden in de Rimboe? Het klopt. Het is alleen geen echte sportschool maar een waterput. Deze is zo diep dat het enorm veel kracht kost om deze boven te halen. Vandaar dat het dus een sportschool genoemd word. Nu volgt echt een lang ritje naar de andere kant van het eiland. Daar komen we langs een dorpje aan het strand. Het dorpje bestaat uit enkele “Mudhuts” en de kinderen zijn er snel achter dat we er zijn. We hadden ballonen meegenomen om uit te delen en binnen de kortste keren stond het hele dorp bij ons. Daar denken we de volgende keer dus een tweede keer over na. Het dorpje is op het eiland bekend als reparatiecentrum van de Dhow boten. Leuk om te zien. Een stukje verder is een prachtig strand. Ook kun je even kijken bij de vers gevangen visjes kijken die worden gedroogd. Voordat we weer naar Nungwi gaan is er nog een stop. Daar krijgen we uitleg over de lokale lekkernijen. Dit zijn Baobab vrucht pitten. Daar worden lekkere snoepjes van gemaakt waar je op moet zuigen. Deze snoepjes gaan van zoet/zuur naar zeer pittig. Na de laatste proeverij gaan we dwars door de rimboe weer terug naar Nungwi. Het begint een beetje te regenen en nu zijn we helemaal vies. Gelukkig sluiten we af met een heerlijke duik in de prachtige zee! Wil je ook een avontuur van 3 uur vol adrenaline en bezienswaardigheden, en echt kennis maken met Zanzibar? Bezoek dan https://www.zanzibuggy.com/. Duiken met Divine Diving
In het Noorden van Zanzibar ligt het plaatsje Nungwi. Hier vindt je onder andere de parelwitte stranden en het helderblauwe water. Maar in dit plaatsje zit ook Divine Diving gevestigd. Een professioneel en ervaren PADI-duikcenter waar je terecht kunt voor al je wensen op het gebied van duiken. Divine Diving voert op wel 25 verschillende plekken in het noorden van Zanzibar zijn duiken uit en ik mocht mee op avontuur. Eenmaal klaar voor vertrek mocht ik mee aan boord van een houten, handgemaakte boot. Het was een mooie tocht richting het eiland Tumbuta. Eenmaal aangekomen werd de duik uitgevoerd in het koraalrif bij het plaatsje Mwana wa Mwana. Ruim zestien meter diep zijn we gedoken op zoek naar al het moois dat hier te zien is. Naar de hoeveelheid koraal en alle vissen die onder water leven kan ik wel uren kijken, maar jammer genoeg hield de tank op mijn rug het minder lang vol waardoor we naar ruim vijfenveertig minuten weer boven water kwamen. Voordat de tweede duik gemaakt kon worden was het bijkomen op de boot. Hier werden we goed voorzien van water, fruit en donuts. Het ervaren personeel zorgde voor een goede en relaxte sfeer op de boot. Ondertussen aangekomen bij het plaatsje Tumbatu waar de tweede duik plaats zou vinden. Hier was de kans op het spotten van schildpadden aanzienlijk groot. Helaas hadden wij de schildpadden niet gezien, maar ze schijnen er wel degelijk te zitten. Het duiken was voor mij weer een hele ervaring en werd mede mogelijk gemaakt door Divine Diving. Ik blijf me verbazen over hoe mooi de wereld onder water is en hoeveel leven daar zit. Meer mensen zouden zich daar bewust van moeten zijn in de hoop dat er minder afval wordt gedumpt in de Oceaan. Zo denkt Divine Diving er ook over, want af en toe wordt er een gratis duik aangeboden met als doel afval van de bodem van de Oceaan halen. Dit wordt dan gepresenteerd in de hoop dat vooral schippers zich bewust worden van al het afval dat gedumpt wordt.Maar even terug naar duikcenter Divine Diving. De duikschool wordt georganiseerd door een zeer gepassioneerd stel. Je kunt hier terecht voor een losse duik, het halen van je PADI of om het papier voor Divemaster te halen. Het team van Divine Diving bestaat uit zeer ervaren instructeurs die daarnaast veel uitgebreide kennis over het gebied hebben. De duik(en) worden uitgevoerd in kleine groepjes om een persoonlijke en goede service te kunnen bieden. Wat vooral fijn is, is het goed Engelssprekend personeel. Wel zo belangrijk dat je elkaar kunt verstaan boven water, want onder water spreken we allemaal dezelfde taal. Ben jij ook van plan om een duik te maken op Zanzibar? Twijfel dan niet en kies voor Divine Diving, gegarandeerd een succesvolle duik. Kijk voor meer informatie op https://www.divine-diving.com.Praktische informatie over Tanzania
– Visum voor aanvang via het consulaat, of ter plekke bij aankomst. Dat laatste adviseren wij.
– Er zijn inentingen aanbevolen en je dient Malaria pillen te gebruiken.
– Vluchten zijn direct met KLM of bijvoorbeeld via Istanbul met Turkish. Een vlucht met overstap is vaak goedkoper maar kijk goed of je tijd zat hebt voor je overstap!
– Munteenheid is de Tanzaniaanse Shilling. Ook Dollars moet je meenemen voor o.a. visum.Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking
En als je vanaf Schiphol, of zoals wij vanaf Brussel, vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijdt altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats voor Amsterdam, Brussel, Eindhoven of Charleroi op https://www.quickparking.nl/.