In de Jungle van Costa Rica: Macaw Lodge

We zijn op rondreis geweest door Costa Rica. Met verschillende artikelen over verschillende regio’s maken we kennis met dit prachtige land in Midden-Amerika. In dit artikel beschrijven we een unieke plek van het land waar we midden in de jungle overnachten. We verblijven vlakbij het Carara National Park aan de westkust in de Macaw Lodge. Deze is prachtig gevestigd in het regenbos en omringd door prachtige natuur. Maar niet alleen dat, het is ook prachtig om te zien hoe deze afgelegen Lodge zich totaal onafhankelijk redt, door middel van het zelf verbouwen en opwekken van Elektriciteit.Ontdek Carara National Park en de Macaw Lodge
Het Nationale Park van Carara ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van San Jose. Het is een van de meest populaire Nationale Park van het land. Dat komt omdat er Ara’s leven. Ook wel “papegaaien” genoemd, met een prachtige spanwijdte. Maar er leven veel meer prachtige dieren. In het park kun je enkele wandelingen doen, van een minuut of twintig tot een paar uur. Het zijn allemaal lussen en komen allemaal uiteindelijk weer uit bij het Ranger station. Tijdens de wandeling heb je de kans vele dieren tegen te komen waaronder een uniek soort Capibara, die we snel zien wegschieten tussen de palmen van de jungle. We horen ook apen in de verte, maar wat we het meest tegen komen zijn leguanen. Deze staat op iedere hoek van het pad rustig om zich heen te kijken. Je kunt er vlak naast lopen maar pas wel op. Een beet van een Leguaan kan zeker gevaarlijk zijn. Zorg dat je jezelf goed insmeert met Deet voordat je het park in gaat. Er zitten veel muggen, vooral bij de kleine plassen water. De jungle is prachtig en voor unieke foto’s en het bekijken van een regenwoud raad ik een bezoek aan het nationale park dan ook zeker aan.Tijdens je bezoek aan het nationale park wil je misschien verblijven in de nabije omgeving. Dat is zeker aan te raden omdat wakker worden in het regenwoud een fantastische ervaring is. In de Macaw Lodge kan dit. De weg er naartoe is niet echt aan te raden om in het donker te rijden. Als het licht is zie je namelijk hoe mooi de omgeving is die je over een grindweg, lans het Nationale park op, naar de lodge brengt. Eenmaal bij de ingang van de lodge aangekomen, rijden we door een poort. We gaan langs Cacaoplantages door de heuvels naar de parkeerplaats waar we onze huurauto van Thrifty parkeren. Daar lopen we door de tuin, langs palmen naar de lodge. Dit is niet zomaar een resort in een regenwoud. Je loopt zo binnen, geen deuren of grote schuifdeuren, maar alles is open. We worden opgewacht en krijgen de sleutels van onze kamer. Wij hebben een kamer in het hoofdgebouw met uitzicht op het meertje. Maar er zijn ook meerdere kamers die als bungalows over de gehele lodge gebouwd zijn.De kamers zijn erg leuk ingericht met goede bedden en een zeer moderne badkamer met inloopdouche en wastafel. Er is warm water. Dit wordt verwarmd door de zonne-energie die de gehele lodge van energie voorziet. En het zelf voorzien is iets wat de Macaw Lodge erg hoog in het vaandel heeft. Zo verbouwen ze elf groenten en fruit die je terug ziet in het ontbijt, de lunch en het diner. Ook produceert men Chocolade. We mogen zelfs wat proeven. Het is pure chocolade, maar wel lekker. Gaaf om te zien hoe trots men is op het zelfvoorzienend zijn. En dat is terecht. Het is namelijk een vrij afgelegen plek, maar je kunt wel gewoon je telefoon opladen. En er is zelfs draadloos internet. Zo kun je dus direct je foto’s op Instagram posten! De kamers zijn ook nog gezellig op z’n Costa Ricaans gedecoreerd en hebben grote open ramen, die met gaas zijn dicht gemaakt zodat je geen last hebt van muggen en toch heerlijk wakker word met het geluid van de Jungle.Het eten is ook nog eens erg goed. Je kunt kiezen voor een volpension zodat je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Je krijgt daar dan gratis Koffie of thee bij en een lekker vers geperst sapje. Het ontbijt is heerlijk, met een eitje, wat rijst en bonen en zelfs wat broodjes. Gebakken banaan mag uiteraard ook niet ontbreken en een vers plakje ananas is ook erg lekker. Heel anders dan hier. Hij komt namelijk meteen vers van de plant. De sapjes zijn ook heerlijk van vers fruit geperst. Tijdens de lunch en het diner krijg je vaak heerlijke verse gerechten uit de omgeving. Zo krijgen we een lekker gekruid kippetje en genieten we van een Costa Ricaanse burger. Daarnaast krijgen we nog eens een verse vis voorgeschoteld. Al met al is het eten erg goed, wat zeker niet overal in Costa Rica zo is. Maak daar dan ook zeker gebruik van!
De lodge zelf is verrassend veelzijdig. Zo kun je er aan Yoga doen in de tuin op een houten vlonder. En de tuinen zijn verbluffend mooi. Alles staat in bloei, gekleurde planten, verschillende unieke soorten reigers en kolibries vliegen ons om de oren. In allerlei kleuren. Je kunt een leuke wandeling maken naar de nabij gelegen watervallen. Deze zijn erg mooi, maar de wandeling er naartoe is wel pittig. Je moet een heuvel over in het bos. We kwamen enkele giftige kikkers tegen, een slang, en natuurlijk nog meer kolibries. Bij de waterval kun je zwemmen. Het water is lekker fris en dus verkoelend. Na een duik in de waterval wandelen we weer terug naar de lodge en gaan we nog een stukje de Cacaoplantages op. Daar horen we al snel een paar Red Scarlet Macaws (Papegaaien) die we met behulp van de tuinman ook snel spotten! Wat een prachtig zicht op de ze indrukwekkende dieren! Terug naar de lodge, waar we gaan genieten van een heerlijke Imperial, het nationale Costa Ricaanse biertje.
Ben je ook enthousiast geworden en ga je binnenkort op rondreis naar Costa Rica? Denk dan zeker aan de Macaw Lodge. Meer informatie en reserveringen op: http://www.macawlodge.com/. Bekijk dan ook even het filmpje en je bent meteen verkocht!

Uitstapje om niet te vergeten: Crocodile Bridge
Vlakbij het nationale park direct aan de grote weg kom je al gauw de Crocodile Bridge tegen. Omdat het op de heenreis donker was op deze plek kwamen we pas achter deze mooie plek toen we terug reden. Bij deze brug kun je de auto parkeren. Vanaf de parkeerplaats, waar een bewaker voor enkele euro’s de auto in de gaten houd, loop je zo de brug op. Vanaf de brug kijk je zo op een enorme groep krokodillen. Kleine, grote en enorme krokodillen, ze zitten er allemaal. Je bent er even 10 minuten zoet om te kijken. Intussen word je aangesproken door enkele tourgidsen die je een tour aan willen bieden. Dit kun je doen. Je gaat dan met de boot over de rivier om de krokodillen van dichterbij te bekijken. Hij zegt dat je ook ara’s tegen komt, maar dat kunnen we niet beloven uiteraard!
Autohuur voor je Rondreis
Voor onze rondreis door Costa Rica huurden wij een 4×4. Ideaal omdat er veel wegen zijn die niet zijn geasfalteerd, en je weet maar nooit of alle wegen wel begaanbaar zijn. Daarom is een 4×4 fantastisch. Via Dos Palmas Costa Rica, die twee parken hebben vlakbij het vliegveld, kun je gemakkelijk een goede auto huren. Geen rare praktijken of niet bang zijn of alles wel goed komt met je autohuur, maar zekerheid. Dat is wat men bied. Via Thrifty wordt de auto gehuurd. Je word opgehaald op het vliegveld, haalt de auto op of ga je eerst voor een overnachting bij Dos Palmas en word de auto daar afgeleverd. Je weet zeker dat de auto goed word verzekerd, hebt een minimale borg en een goede service met eventueel een Nederlandse tussenpersoon in de naam van Peter. Voor meer informatie neem je contact op met Peter (info@dospalmascr.com).  Je kunt ook boeken op de webpagina http://dospalmascr.com/. Ook voor tours en verblijven kun je contact op nemen!
Over Costa Rica
Reistijd: In principe kun je het hele seizoen op bezoek in Costa Rica, maar aangeraden word het droge seizoen van december tot en met april. In de overige maanden is het regenseizoen. Wij waren in september en hadden slechts een enkele bui aan het eind van de middag. Dat was echter slechts op 2 van de 14 dagen.
Taal: Spaans, maar men spreekt op de meeste plekken ook goed Engels.
Munteenheid: Costa Ricaanse Colon. Kijk voor de laatste wisselkoers op http://www.xe.com. Men accepteert vaak ook de Amerikaanse Dollar.
Veiligheid: Er is veel politie aanwezig en er zijn vaak controles langs de weg. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Let wel op zakkenrollers zoals je dat overal doet!
Luchthaven: San Jose. Vluchten via Zürich met SWISS op http://www.swiss.com.