Ontdek Costa Rica – Arenal en La Fortuna

We zijn op rondreis geweest door Costa Rica. Met verschillende artikelen over verschillende regio’s maken we kennis met dit prachtige land in Midden Amerika. In dit artikel beschrijven we de omgeving van La Fortuna. Dan gaan we met name kijken hoe het nationale park van Arenal eruit ziet met zijn prachtige vulkaan. En dit is niet zomaar een vulkaan, maar deze heeft een uniek verhaal. Naast een tocht met de auto gaan we de omgeving ook per paard bekijken. We rijden ook rond het prachtige meer, waar je kunt genieten van enkele prachtige uitzichten, onder andere op de vulkaan. We verblijven vlakbij het leuke dorpje La Fortuna waar we het dorpje in de avond ook nog eens ontdekken!
Nationaal park Volcán Arenal
De status “Nationaal Park” is erg van belang voor de Arenal Vulkaan, maar ook voor de omgeving. Zo is er een watervoorziening in het nabijgelegen Arenal meer en de schilderachtige schoonheid van Vulkanische activiteiten. De vulkaan is eigenlijk altijd wel een beetje actief. Zo zie je er rookpluimen uitkomen en soms zie je hem in de avond zelfs gloeien. De wegen door het nationaal park zijn echter niet van hoge kwaliteit. Zorg dus wederom dat je een 4×4 hebt en kijk goed van te voren of de wegen goed begaanbaar zijn. Regen kan vaak roet in het eten gooien. De vulkaan zelf is 1670 meter hoog. Vanuit elke plek in de omgeving is er een prachtig zicht op deze actieve vulkana. Het kost je ongeveer 10 euro om het park in te mogen. Bij de ingang van het park zien we al iets unieks. Een van de giftigste slangen die je kunt vinden in Costa Rica, en zelfs ter wereld, “zit” in een boom. De slang met de naam “wimpergroefkopadder” ziet er eigenlijk niet gevaarlijk uit aangezien hij maar klein is, maar schijn bedriegd. Een uniek moment dus!
In het park tot aan de vulkaan zijn enkele prachtige wandelingen die beginnen bij het Ranger station. Je kunt wandelen door de jungle. Je komt dan verschillende dieren tegen waaronder papegaaien, tucans en misschien wel een Luiaard! Vlakbij het Nationale park is een meertje. Daar kun je kayakken, een rondvaarttocht bijwonen of Vissen. Dat is een van de hoofdactiviteiten ook. Na het vissen word deze vers voor je bereid. Aan de andere kant van het meer (Let op, dit is een enorm meer, van West naar Oost is het zeker een uur rijden) kun je goed windsurfen. Er zijn enkele scholen. Wildwatervaren is ook een activiteit die je kunt doen in een van de rivieren die in het meer uitkomen. Er zijn vele hindernissen en voor beginners en gevorderden is er genoeg uitdaging! Rondom het gebied zijn veel warmwaterbronnen. Die zijn uiteraard ontstaan vanuit de vulkanische activiteit in de omgeving. Van afstand zie je ze al als rookpluimen uit de grond komen. Je kunt verschillende bezoeken en sommige hotels hebben een eigen warmwaterbron!
Een kilometer of vijf langs het Rangerstation op over grindpaden komen we bij een unieke belevenis in Costa Rica. Het Arenal Butterfly Conservatory bestaat uit diverse exposities uit de natuur. Voor ongeveer tien euro mag je er naar binnen en kun je een paar uur door het park rondwandelen. Er zijn zes grote atriums die inzicht bieden in hoe planten, bomen, maar vooral vlinders en kikkers in de omgeving leven. Elk atrium heeft een ander thema. Er lopen medewerkers rond die je alles over de dieren kunnen vertellen. De themas zijn de vier microklimaten die om het meer te vinden zijn, te weten het laagland habitat, het hoogland habitat, de bosrand habitat en de habitat in het bos. Er is een pad aangelegd in het regenbos waar je een lange wandeling kunt maken. Je kunt er slangen, apen, papegaaien en tucans tegenkomen. Erg leuk om eens langs te wandelen want je ziet meteen wat je zojuist in het park hebt geleerd!
Naar de waterval per paard met Alberto’s Horses
Alberto en zijn zoon begeleiden en organiseren schitterende tochten per paard naar de nabijgelegen La Fortuna waterval. Vanuit La Fortuna zelf kom je aan bij de plek vanwaar de tochten beginnen. Je krijgt een warm welkom en een goede uitleg over de tocht. Daarna haalt Alberto zijn paarden op om ze vervolgens goed te eten te geven en in te zadelen. Je ziet duidelijk aan de paarden dat ze goed verzorgd worden. De tocht duurt tussen de drie en vier uur, afhankelijk van het verblijf bij de waterval. Eenmaal op het paard gaan we door eigen weilanden met prachtig uitzicht op de vulkaan (Als het niet bewolkt is). Alberto verteld je alles over de paarden en over de tocht die we gaan maken. Wij hadden het geluk dat we de enige waren die ochtend en dus een privétocht hadden! Mocht je wat meer ervaring hebben met paardrijden dan mag je ook draven in de weilanden. Tijdens de tour ga je ook door een schacht naar beneden waarna je uitkomt bij een riviertje. Het paard loopt een tijdje door de rivier om aan de andere kant weer naar boven te gaan en een klein stukje naar boven loopt. Bij een van de tentjes onderweg waar kokosnoten worden verkocht maken we een stop om een kokossapje te drinken. Daarna is het nog een klein half uur tot aan waar we de paarden tijdelijk verlaten.
Dan begint een wandeling waar de paarden je niet bij helpen. Alberto gaat zelf niet mee, hij is nogal slecht ter been. Het is slechts 10 minuten wandelen naar de waterval van La Fortuna. Deze stort liefst 65 meter naar beneden. In de omgeving, het regenbos, leeft veel wildlife wat je ieder moment ook tegen kunt komen. Het meertje waar de waterval uitkomt is geschikt om te zwemmen, maar kom niet te dicht bij de waterval. Als je er onder komt, dan kom je er niet meer boven om het maar even netjes te verwoorden. Het water is lekker fris. Ik raad een duik dan ook zeker aan, aangezien je de weg weer naar boven moet. En dat is niet niks, het duurt namelijk vaak 2 of zelfs 3 keer zo lang dan de heenweg. Het is wel een prachtige ervaring uiteraard. Alberto staat boven dan ook weer vrolijk te wachten om de weg terug per paard te vervolgen. Bij aankomst bij Alberto’s horses staat mevrouw te wachten met een heerlijk gerecht van de Barbecue. Een tropisch bereidde kip met een lekker sapje waar je gezellig nog even napraat. Meer informatie over deze leuke tochten vind je op http://www.facebook.com/albertoshorses. Je kunt ook een email sturen naar albertoshorses@gmail.com.
In La Fortuna kun je heerlijk eten bij Lava Lounge. Men heeft er lokale gerechten zoals Arroz con Pollo (met friet). Er hangt een gezellig sfeertje en de prijzen zijn redelijk. Ook de lokale bewoners komen er graag dus wees voorbereid op een aantal gezellige dorpsfiguren!

Overnachten in La Fortuna/Arenal: Hotel Kokoro
Gelegen op een korte afstand van de vulkaan en La Fortuna vinden we Hotel Kokoro. Dit kleinschalige resort heeft alles wat je nodig hebt voor een fijne, rustige vakantie in de prachtige natuur. Met vanuit vele plekken een uitzicht op de vulkaan is het resort gelegen midden in de Jungle. De kamers zijn allemaal bungalows of appartementen. Deze bestaan uit een living met groot tweepersoonsbed en nog een eenpersoonsbed, of bank. De badkamers zijn netjes met douche en toilet. De natuurlijke bouw van de bungalows valt snel op tussen de hoge bomen van de jungle. Je hebt een klein terrasje waar je kunt zitten en genieten van de geluiden van de vele vogels. De stijl van de inrichting is Costa Ricaans en je voelt je dan ook echt meteen thuis in een Midden Amerikaans sfeertje. Naast deze faciliteiten hebben alle kamers airconditioning, een koelkast en kabel televisie.
Het restaurant Umami serveert Costa Ricaanse gerechten met Japanse invloeden. Je kunt er in de ochtend genieten van een Costa Ricaans ontbijtje met vers fruit, rijst en lekkere koffie. De Wakamispa bied een ruime keuze aan behandelingen. Ook dit hotel heeft een heuse warmwaterbron. Tijdens ons bezoek is het er nog rustig, maar speciaal voor ons word er even water naar boven gepompt in het “zwembad” vanuit de vulkanische bron ver onder de grond. Erg interessant om eens te zien! Naast die bronnen is er ook een hot tub in de tuin. Het zwembad met ligbedden maken het resort tot een compeet rustoord met prachtige uitzichten en hele mooie tuinen. In de tuinen kom je vaak ook wildlife tegen. Let dus goed op! Parkeergelegenheid is er genoeg. In het receptiegebouw helpt het personeel je graag. Je kunt er de hele dag cake en koffie verkrijgen. Wil je meer informatie over het hotel of boeken? Kijk dan snel op: http://hotelkokoro.com/.
Autohuur voor je Rondreis
Voor onze rondreis door Costa Rica huurden wij een 4×4. Ideaal omdat er veel wegen zijn die niet zijn geasfalteerd, en je weet maar nooit of alle wegen wel begaanbaar zijn. Daarom is een 4×4 fantastisch. Via Dos Palmas Costa Rica, die twee parken hebben vlakbij het vliegveld, kun je gemakkelijk een goede auto huren. Geen rare praktijken of niet bang zijn of alles wel goed komt met je autohuur, maar zekerheid. Dat is wat men bied. Via Thrifty word de auto gehuurd. Je word opgehaald op het vliegveld, haalt de auto op of ga je eerst voor een overnachting bij Dos Palmas en word de auto daar afgeleverd. Je weet zeker dat de auto goed word verzekerd, hebt een minimale borg en een goede service met eventueel een Nederlandse tussenpersoon in de naam van Peter. Voor meer informatie neem je contact op met Peter (info@dospalmascr.com).  Je kunt ook boeken op de webpagina http://dospalmascr.com/. Ook voor tours en verblijven kun je contact op nemen!