Lanzarote per (Race)Fiets

Inmiddels ben ik al meerdere keren op het Canarische eiland Lanzarote geweest. De prachtige stranden, leuke dorpjes, goede restaurants en de prachtige natuur van het eiland trekken me steeds weer. Maar na een aantal keer met de auto over het eiland te hebben gereden, is het nu wel tijd voor wat anders. En als je dan de mogelijkheden bekijkt kom je al snel uit bij het huren van een fiets. We huren de fiets bij Bike Sensations in Puerto del Carmen. Met de racefiets zien we dingen die ik in de auto nooit gezien heb. En het is een mooie manier om een dagje uit te zijn. Met de racefiets (Zorg wel dat je in redelijke conditie bent) of met de gewone fiets kun je op vrijwel elke weg van het eiland rijden. Behalve de snelweg rondom Arrecife, waar auto’s wel wat harder rijden. Een mooie fietstocht in het zonnetje vanaf Puerto del Carmen. Vanaf Bike Sensations in Puerto del Carmen starten we een tour met de racefiets van ongeveer 75 kilometer. Heuvel op, heuvel af. Een leuk avontuur op een nog leuker eiland. In de Zomer of in de Winter, het maakt niet uit. Het weer is altijd goed om een rondje te fietsen!

De wegen zijn erg goed op Lanzarote. Dat merken we als we vertrekken in Noordelijke richting voor de eerste klim. Deze zal ons na ongeveer 17 kilometer omhoog fietsen op de 360 meter hoge Femes brengen. Onderweg komen we langs enkele prachtige witte dorpjes. Het is een heftige klim met soms wel 7%, maar met de racefiets en een aardige voorbereiding qua training kom ik aardig omhoog. Na een minuut of 50 sta ik op de top en heb ik een prachtig uitzicht op het zuiden van Lanzarote. Ik zie Playa Blanca en het noorden van Fuerteventura verschijnen. Het is erg helder, dus ik neem even een stop en maak een foto van de prachtige fiets die ik eerder gehuurt heb bij Bike Sensations. Afijn, het dorpje Femes heeft slechts 250 inwoners. Er is een mooi kerkje en er zijn enkele mooie gebouwtjes, waaronder Casitas de Femes. Deze kleine huisjes worden soms verhuurt. Voordat we aan de afdaling beginnen nemen we nog een flinke slok water, want vanaf nu dalen we in vijf kilometer af naar de Zoutwinningsinstallatie van Lanzarote. We rijden naar Yaiza, onze volgende klim begint.

Het is nog ongeveer 5 kilometer naar Yaiza over de grote weg. Daar staat een lunch op het programma. Even wat eten in een klein restaurantje is geen overbodige luxe tijdens deze middelzware fietstocht. We stoppen in het centrum bij een soort Galerij, waar we bij het restaurantje een broodje kip met knoflook nemen. Heerlijk, en we gaan snel weer verder. Het mooiste gedeelte van de fietstocht komt nu namelijk. Van Yaiza naar Tinajo dwars door het nationale park Timanfaya. Dit park staat bekend vanwege zijn vulkanische activiteit. Het park is ook te bezoeken, het hooste punt is op 350 meter en is te bereiken na een klim van ruim 10 kilometer. Je rijd dan langs zwarte rotspartijen langzaam omhoog, maar ook dit is weer een catogorie 4 klim. Kijk af en toe even achterom naar het verbluffende uitzicht op Yaiza, de Atlantische Oceaan en de prachtige omliggende vulkaantoppen. Onderweg valt wel op dat dit gebied erg interessant is voor fietsers. Ik kom er namelijk veel tegen. Later op strava natuurlijk bekijken welke routes zij hebben gereden!We rijden een tijdje op een gemiddelde hoogte van 300 meter, kleine heuveltejs op en af. Dit vergt natuurlijk veel energie, maar is wel prachtig. De leuke dorpjes die we tegen komen, prachtige witte kerkjes en afgelegen windmolens. Het is een prachtig eiland. We gaan beginnen aan de afdaling, bij San Bartolome. Let goed op welke weg je pakt en zorg dat je een goede route maakt vooraf. Ik zat namelijk ineens op de snelweg en vond het vrij spannend om daar met 60 kilometer per uur door auto’s word ingehaald die ruim 120 reden. Het uitzicht is echter wel prachtig. Eenmaal in Arrecife aangekomen (Omdat ik verkeerd was gereden midden in de stad), rijden we langs de boulevard verder voordat we de volgende stop maken voor een knoflookbroodje en een cola in Playa Honda. Aan de boulevard is het namelijk goed toeven met een mooi uitzicht op het strand en natuurlijk de Atlantische Oceaan.Vanaf Playa Honda is het nog ongeveer 12 kilometer naar ons eindpunt. We gaan vol gas over de boulevard, lekker vlak langs prachtige strandjes naar ons eindpunt. We rijden direct langs het vliegveld en zien een vliegtuig landen en even later een opstijgen, vlak voor onze neus. Daarna is het nog een kwestie van enkele kilometers en rijden we langs de boulevard van Puerto del Carmen. De vele restaurantjes en winkeltjes vallen snel op. Snel doorfietsen om vervolgens weer veilig aan te komen bij Johan en Bike Sensations. Daar nog even een praatje gemaakt en de fietstocht zit er weer op. We kozen voor deze tocht omdat het een prachtig uitzicht van Femes betrof, en een rit dwars door het nationale park van Timanfaya. Je kunt ook naar het Noorden fietsen, maar dan kom je al snel op een afstand van 100 kilometer. Daar zijn de heuvels wel wat hoger en enkele catogorie 2 klimmen richting de 600 meter. Ook leuk!

Fietsverhuur van Bike Sensations
Johan Wagenaar is de eigenaar van Bike Sensations, gelegen aan de boulevard van Puerto del Carmen. Vroeger een talentvol Wielrenner, tegenwoordig een vervent Triathlon deelnemer. Hij verteld over de fietstochten die ze organiseren. Voor ieder wat wils. Er is geen standaard programma, maar deze word gemaakt op aanvraag van de klanten. Fietsen die te huur zijn, zijn goede racefietsen van het Nederlandse merk Sensa, of Mountainbikes, gewone fietsen en elektrische fietsen. Voor beginners, of voor getrainde wielerenners, voor ieder word een tocht op maat gemaakt. De materialen zijn fantastisch en de service is ook perfect. Je kunt er ook een helm krijgen en bidons zijn ook op voorraad. Binnenkort openen ze een nieuwe vestiging in Costa Teguise. Wil jij ook een fiets huren in Puerto del Carmen, of wil je meer informatie? Bezoek dan snel https://www.bikesensations.com/nl/.


Wil je trouwens meer informatie over het eiland Lanzarote? Check dan snel onze andere artikelen: http://tumag.nl/tag/lanzarote/.