Hippe Stedentrip: Reykjavik

We vliegen met Icelandair naar de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Deze stad heeft veel te bieden voor de moderne toerist, en is een van de groenste steden ter wereld. Het is de meest noordelijke gelegen hoofdstad van de Wereld, aldus zij zelf zeggen en buiten Groenland om. De stad kent officieel twee luchthavens, een gelegen bij de stad zelf die veelal gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, en eentje ongeveer veertig kilometer buiten Reykjavik, genaamd Keflavik, waar de internationale vluchten worden gehouden. Tijdens een bezoek aan de stad geeft Reykjavik je echt een relaxte sfeer mee. Geen gehaast op de wegen, alle energie wordt op natuurlijke wijze opgewekt, en het is een schitterende stad met vele moderne en oude gebouwen. Even buiten de hoofdstad vinden we een van de vele natuurlijke warme baden, de mooiste wel te verstaan. Blue Lagoon is een ware rustplaats voor een ieder. De heerlijke zwavellucht die boven de verwarmde bron hangt is geen pretje, maar het is zeker een bad waar je geheel tot rust komt en weer lekker schoon uitkomt.

Welkom in Reykjavik
Reykjavik is met afstand de grootste gemeenschap van IJsland, met ongeveer 200.000 inwoners. Dat is met omliggende dorpen. Dit is 66% van het totaal aantal inwoners van het land. Het land is ontdekt door Noorse en Celtics emigranten in de late negende en de tiende eeuw. Ingolfur Arnason, de eerste kolonist van IJsland, bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavik vandaag de dag te vinden is. Reykjavik betekend “Rokerige Baai”, wat uiteraard voort komt uit de warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Deze maakte een dermate goede impressie bij de kolonisten dat zij daar met plezier bleven wonen. Een nieuw land was geboren, een stad herrees uit het niets. Vanaf de achttiende eeuw startte de groei van de stad. In Reykjavik vindt je de ideale combinatie tussen actief en passief. Eerst lekker relaxen in een van de vele natuurlijke warmwater zwembaden, en daarna meegaan op een walvisexcursie of ga mee vissen met de locals over de wateren. Ook golfen, het bezoeken van de Geysers, paardrijden door de prachtige natuur en Skiën behoord tot de mogelijkheden in deze veelzijdige stad. Om een hele mooie oude stad te zien, moet je Reykjavik niet bezoeken. Het is namelijk een moderne stad met modernere gebouwen. De oudere gebouwen die er staan, zijn gemaakt van golfplaten. De kenmerkende oude verticale, roestige ijzeren golfplaten van een houten woning worden vaak vervangen voor weer nieuwe, om zo voor het oog van de toerist een mooie stad te maken.

De stad Reykjavik en zijn hoogtepunten
Reykjavik is een bijzondere stad dus. Volgens eigen zeggen de meest Noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Tijdens een wandeling door de stad ontdek je al snel de meeste bezienswaaridgheden. Aan de kust vlakbij ons appartement vinden we het beroemde kunstwerk Sólfarið. Het monument, of kunstwerk, is gemaakt als ode aan de zon of als droomboot. Het is een mooi kunstwerk wat mooi in contrast staat met de zee. Een eindje verder kom je bij het opera gebouw “Harpa”, een hoogtepunt in Reykjavik op het gebied van Architectuur. Nog een stukje verder kom je bij het Saga museum. Vlakbij is een parkeerplaats waar je bij een Food truck heerlijke “Fish and Chips” kunt eten. Verser dan dit word de vis niet gauw! De opera is een groot glazen gebouw! In de haven kun je excursies boeken. Je gaat dan met de boot op zoek naar walvissen op de oceaan! We lopen van de boulevard langs de kust af en gaan het centrum van Reykjavik in. Daar komen we als eerst bij het Stadhuis.

Het Stadhuis is een modern en onfortuinlijk gebouw gelegen aan de noordkant van het Tjorninmeer. Rondom het meer (Tjornin) is het heerlijk wandelen, en zien we dat Reykjavik de groenste stad van Europa is. Direct aan het meer, met tevens een mooi zicht op de stad, staat dus het Stadhuis, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Er staat een mooie maquette van IJsland in en tijdens ons bezoek was er een markt waar de plaatselijk gemaakte spullen verkocht worden. Een wandeling over deze markt geeft je een beeld van “de plaatselijke bewoners aan het werk”. Een goede culturele ontwikkeling dus, zien hoe de IJslandse hun werk doen, en hun werk verkopen. Er is een prachtig uitzicht vanaf het Café op het Tjorninmeer. Er staat ook een prachtig beeld vlakbij het stadhuis aan het meer. Het monument van de onbekende soldaat is een prachtig kunstwerk uit 1994 en een druk bezochtte plek. Het is een wandelende man waarvan je het hoofd niet kunt zien. Deze is afgeschermd middels een grote “doos”. Op kleine loopafstand van het stadhuis vind je de Katholieke kerk. Je loopt door een schitterende wijk waar je leuke huisjes ziet in allerlei kleuren. De kerk staat op een groot grasfveld en is een uniek bouwwerk in Reykjavik. Deze stijl is namelijk op weinig andere plekken in de stad, en in het land, te vinden!

We steken over en lopen dan het echte centrum in. De belangrijkste winkenstraat van Reykjavik is een lange straat met vele bekende en minder bekende ketens. In IJsland worden vooral lokale producten en dus ook kleding verkocht, wat tijdens een wandeling door de straat snel te zien is. Er zijn in de straat ook enkele leuke barretjes, bakkerijen en koffiezaken. Je kunt er dus prima ontbijten. Wel is het natuurlijk aardig aan de prijs, zoals in de rest van IJsland. Rondom deze grote hoofdstraat vind je nog veel meer kleine straatjes met leuke boetiekjes. Heerlijk om even rond te wandelen, en het leuktst als het open is natuurlijk. We nemen eens een straatje naar rechts en komen direct bij het mooiste uitzichtpunt van de stad. Het is tevens het eerste wat je als beeld voor je haalt wanneer je aan Reykjavik denkt! De Hallgrimskirkja.

Over Reykjavik kijkt de 73 meter hoge Hallgrimskirkja uit. De kerk heeft wel wat weg van een spaceshuttle en is een zeer moderne versie die pas in 1986 na veertig jaar werk afgerond werd. Voor de unieke kerk staat een standbeeld van Leifur Eiriksson, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Helaas “vergat” hij het iemand te vertellen waardoor Christopher Columbus het allemaal opnieuw deed ongeveer vijfhonderd jaar later. Klinkt dus als een fabeltje. De kerk heeft elke zondag rond het middaguur een mis, en is dan dus niet te bezoeken. Normaal is de kerk overdag geopend en gratis te bezoeken. Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Neem dan voor ongeveer 6 euro de lift naar boven en je kunt genieten van Reykjavik en omgeving. Het is misschien niet de mooiste, maar wel een uniek bouwwerk die op een heuvel uitkijkt over Reykjavik.

Lekker eten in Reykjavik: Matakjallarinn
Vrijwel direct in het prachtige centrum van Reykjavik gelegen is een restaurant waar je kunt genieten van de IJslandse, of Scandinavische keuken. Het restaurant ligt een beetje verscholen maar al gauw vind je de ingang. De moderne inrichting in een goede mix met industriële meubels valt direct op. Het gebouw is namelijk 160 jaar oud. Matakjallarinn betekend “Foodcellar” of in het Nederland “Voedselkelder”. Je moet dan ook een trapje af om het restaurant te bereiken! Het menu bestaat uit verse producten en dagelijks zijn er speciale versaanbiedingen. Er is ook een “Geheim Menu” waar je verrast word door de chef. We nemen diverse voorgerechten om alles goed te proberen. De lagoustines of de carpaccio, alles smaakt vers en lekker. Extra kruiden worden gebruikt, maar vooral Zout en Peper maken de smaak. Dit omdat de vis vers is en het vlees van hoge kwaliteit. De zalm als hoofdgerecht was heerlijk, net als de vers gevangen Kabeljauw. De hippe opmaak van de gerechten geeft een romantische sfeer tijdens het diner. Ook voor lunch kun je er terecht. De medewerkers van het restaurant spreken allen goed Engels en leggen je graag alles uit over het menu. Soms is er Live muziek aanwezig op de prachtige piano. In het weekend veranderd het Restaurant na het diner in een hippe Cocktailbar! Wil je meer weten over dit restaurant, of wil je weten waar het precies te vinden is? Kijk snel op http://matarkjallarinn.is/en/.

Verblijven in Reykjavik: The Swan House
In Reykjavik zijn vele hotels te vinden, maar wij kiezen ervoor om in een Appartement te overnachten. In het luxe, moderne en recent geopende Swan House is ook wel bekend als Reykjavik Apartments ehf. Gelegen middenin de oude stad van Reykjavik is de locatie al perfect. Er is een kleine receptie waar je in moet checkken. Daarna word je naar een van de appartementen gebracht. Er zijn verschillende typen en wij verbleven in een studio. Een prachtig modern ingericht appartementje met een keuken, ruime badkamer en een heel ruim woongedeelte. In de woonkamer is een zitje en vanuit de grote ramen heb je uitzicht op de stad. De grote bedden hebben een erg dik matras, niet te hard en niet te zacht. Voor de koude wintermaanden (en zomermaanden)  is er verwarming en zijn er extra dekbedden. In ieder appartement kun je gebruik maken van de gratis WiFi. Alle kamers hebben een flatscreen televisie, prachtige houten parketvloer en een koffiezetapparraat. In de lobby heb je de mogelijkheid gebruik te maken van een computer. Zo kun je nog even je boarding pass uitprinten.  Mocht er wat zijn dan helpt het personeel je zo snel mogelijk. Wil je ook verblijven in een mooi appartement, vlakbij het centrum met een goede service? Kijk dan snel op http://swanhouse.is/.

Hoe kom je in Reykjavik?
De luchtvaartmaatschappijen WOW Air en Icelandair vliegen in de winterperiode dagelijks naar Reykjavik. In de zomerperiode vliegen zij soms meerdere malen per dag. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk in Reykjavik komen. Reserveer van te voren je tickets bij het bedrijf Gray Line Iceland. Met een moderne bus met WiFi brengen ze je in ongeveer 45 minuten met de Airport Express naar het centrum van Reykjavik, of zelfs direct/vlakbij je hotel. Er zijn diverse stops namelijk. Je rijd met de grote bus naar het busstation en vanaf daar word je met kleine busjes weggebracht. Dit om een zo snel mogelijke transfer te kunnen bewerkstelligen. Het is een handig systeem en je bent er zo. Op de terugweg gaat het precies omgekeerd. Een goed systeem. Gray Line Iceland heeft een kantoor op de luchthaven Keflavik en in het centrum, dus je kunt het ook ter plaatse regelen. Er worden ook andere excursies aangeboden. Je kan bijvoorbeeld een Noorderlichttour boeken, of de Golden Circle onder begeleiding verkennen! Kijk snel op www.grayline.is en boek je transfer en/of excursies!