Ontdek Costa Rica – Tortuguero National Park

We zijn op rondreis geweest door Costa Rica. Met verschillende artikelen over verschillende regio’s maken we kennis met dit prachtige land in Midden Amerika. In dit stukje tekst vertellen we over onze ervaringen en over de feiten in het nationale park met de naam Tortuguero. In het uiterste noordoosten van Costa Rica vindt je dit nationale park wat alleen per boot, of vliegtuig(je) kunt bereiken. En dat maakt het een schitterende bestemming aan de Caribische kust van het land. Hier is het in de maanden September en Oktober, in tegenstelling tot in de rest van het land, wel goed weer. Hoewel de regenperiode in Costa Rica dan gaande is, word aan de Caribische kust weinig neerslag verwacht en veel zonneschijn. Het nationale park is vooral bekend vanwege de vele zeeschildpadden die er tussen Juli en Oktober eieren leggen. Wij gaan met Grupo Pachira op bezoek in het nationale park. Een pakketreis van 3 dagen en 2 nachten. Verblijven doen we in de Evergreen Lodge. We verzamelen voor de busreis in restaurant El Ceibo, waar we onze huurauto even met rust laten.

Spannende tocht naar de lodge
In het restaurant El Ceibo, in Guápiles, worden we netjes ontvangen door een medewerker van Pachira. Hij verteld ons dat de bussen straks komen en dat we kunnen genieten van een ontbijt in het restaurant. Een heerlijk eitje of omeletje wacht daar op je. Na een bak koffie, sapje en een lekker eitje wandelen we nog even rond. En daar zien we dan, tussen de bamboe, een luiaard. Lekker aan het slapen, hoe kan het ook anders. Na dit unieke dier te hebben bewonderd, worden we verzocht om de bus in te gaan en zijn we klaar voor een ritje van anderhalf uur naar de haven. Normaal is dit korter, maar omdat het laag water is moeten we iets langer met de bus. We rijden over een hobbelweg door bananenplantages van Chiquita en Del Monte. De gids geeft onderweg nog uitleg over deze plantages, maar ook over de vele ananasplantages en andere bezienswaardigheden die we tegenkomen. Ook krijg je uitleg over het verdere verloop van je reis. De reis gaat snel en we komen aan in de haven.

Er zijn meerdere lodges onder begeleiding van Pachira en dus worden we onderverdeeld in boten. De een gaat naar de Pachira lodge, wij gaan naar de Evergreen Lodge. Een boottocht van ruim anderhalf uur volgt. We zijn nog niet weg of we zien op een boomstam een groepje jonge Kaaimannen zitten. Heerlijk in het zonnetje aan het water. De waterstand van de bruine rivier is echter ook erg laag, waardoor we even vast komen te zitten. Geen probleem volgens de kapitein. Hij spring van de boot af en zorgt er voor dat we weer verder kunnen. In het zelfde water als waar we net de Kaaimannen gezien hebben, en waar ook krokodillen leven. Het zal wel! We komen nog enkele vogelsoorten tegen zoals lepelaars en blauwe reigers. Ook een aalscholver ontbreekt niet. Op tijd voor de lunch komen we aan in de Evergreen Lodge, een schitterende lodge waar we twee nachten mogen verblijven.

De Evergreen Lodge
Je kunt kiezen uit verschillende kamertypen in de Evergreen Lodge. Het is een ruim opgezette lodge met veel faciliteiten. Dat is ook wel nodig, want je kunt bijvoorbeeld niet even naar het dorpje lopen. Tortuguero, het kleine dorpje, ligt namelijk op een minuut of tien varen. Gelukkig zijn er wel watertaxi’s die je graag, voor een prikkie, brengen. Wij verblijven in een kamer waar je ook met 3 of zelfs vier personen kunt verblijven. Het is een prachtig bungalowtje midden in de jungle en met een houten paadje met de rest van het resort verbonden. Tegen de avond en in de vroege ochtend hoor je de apen elkaar wakker maken en gaan ze lekker eten. Schrik niet van een knal op je dak. De kamers zijn netjes ingedeeld en goed afgesloten. De bedden zijn fijn en de badkamers netjes met een douche en warm water. Je hebt een terrasje met stoelen. Kijk naar boven en je ziet de vleermuizen stiekem meeluisteren.

 

Het eten in de lodge is ook erg goed en veelzijdig. Er is altijd wel de keuze tussen vlees, vis en groenten. Sap, water, koffie en thee zijn inbegrepen tijdens je bezoek, net als drie maaltijden. Het ontbijt is standaard met een lekker sapje, verschillende warme gerechten (Waaronder natuurlijk rijst met bonen), broodjes en lokale lekkernijen. De lunch en diner worden netjes verzorgd met warme gerechten in het buffet. Frisdranken en Alcoholische dranken zijn niet inclusief. Er is een bar aan de rivier waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht en een heerlijke drankjes. Wie weet zie je wel een van de wilde dieren zoals aapjes, luiaards of zeldzame papegaaien (ara’s). In het zwembad, in de vorm van een schildpad, kun je bijkomen van alles wat je hebt meegemaakt tijdens de dag. De bar bij het zwembad leent zich ideaal voor een cocktailtje in de zon. Schrik niet als er af en toe een aapje komt kijken wat je allemaal wel niet aan het doen bent!

Met de boot op zoek naar wilde dieren
Onze gids Noel regelt alles voor ons tijdens ons driedaags bezoek aan de Evergreen Lodge. De eerste activiteit die bij je boeking inclusief is dat is de rondvaart door verschillende kanalen op zoek naar wildlife. Dit is het moment om wilde dieren te zien! We stappen op een klein bootje, allemaal weer een reddingsvest aan, en gaan! We varen eerst naar het dorp waar we bij het administartiekantoortje aan het water even entree betaald dient te worden voor het Nationale Park. Dit kost $15 per persoon maar zeker de moeite waard. We varen langzaam langs de waterkant en de gids kijkt samen met de kapitein wat er te zien is. Al snel zien we veel apen. Het zijn Witschouderkapucijnapen die veel voorkomen in het Nationale Park. De aapjes springen van de ene naar de andere tak en geven ons een leuke show. Ondertussen komen er ook slingerapen tussendoor. Deze zijn bruiner en iets groter. De naam zegt het al, ze slingeren met hun staart door de jungle. Erg leuk om te zien, en zo zijn er al snel twintig minuten voorbij.

We varen verder langs de kant en Noel verteld ons alles over het nationale park. Het kleine dorpje Tortuguero waar de vele schildpadden gedurende het seizoen eieren komen leggen. Hij nodigd ons meteen uit voor een tour, de volgende avond, waar hij ons meenement met een privégroepje naar het Carribische strand van Tortuguero om te kijken of daar schildpadden hun eitjes leggen. Maar daar komen we nu nog niet voor. Langs de kanalen ziet Noel ineens een otter, helaas blijft het bij een kleine glimp van het beestje. Deze zijn immers zo snel weer onder water. Langs de waterkant zien we weer wat aapjes van de ene naar de andere boom springen als we plots iets horen wat op een papegaai lijkt. De Red Scarlet Macaw, ofwel de Ara, is in de buurt. En ineens zien we een regenboog van kleuren boven in de boom. Wat een prachtig gezicht om deze twee paren te zien spelen. En het is uniek, want ze komen eigenlijk alleen aan de Pacific voor. We blijven even stil liggen om deze zeldzame dieren in het wild te zien, waarna we het laatste stukje gaan varen.

We varen nog steeds door de jungle. In een prachtig onherbergzaam gebied. Opeens zien we een volwassen Kaaiman in het water. Hij blijft rustig liggen als we geruisloos dichterbij komen. Nog een reden dus om hier niet te gaan zwemmen. In de zee aan het mooie strand kan het wel, maar toch word het vanwege de stromingen afgeraden. Als we terugvaren naar de Evergreen Lodge komen we nog een enorme “Iguana” tegen. Deze Leguanen kunnen wel 2 meter lang worden. En dat is exclusief staart. We varen door een kanaal heen waar het water pikzwart is. De reflectie is prachtig en je ziet wat je om je heen ziet twee keer: Ook in het water. We zien nog wat slingerapen van de ene naar de andere waterkant springen. Van een prachtige palmtak naar een hoge boom. Een baby aapje die durft nog niet goed, maar zijn moeder helpt hem door het goede voorbeeld te geven. Er komt een einde aan een prachtige boottocht.

Een wandeling door de natuur is ook nog mogelijk. De volgende ochtend kun je een wandeling maken met Noel om de flora van het gebied te ontdekken. Smeer je wel goed in met Deet of andere anti-muggenspray om ervoor te zorgen dat je niet lek word gestoken. Wij kozen er echter voor om bij het prachtige zwembad, in de vorm van een schildpad, te genieten van het zonnetje en de aangename warme temperatuur. In de middag, na de lunch, krijg je de mogelijkheid om onder begeleiding van een local het dorp te bezoeken. Er zijn enkele leuke restaurantjes, een prachtig strand en het is leuk om te zien hoe men daar leeft. Er zijn namelijk geen auto’s en alles moet per taxiboot. De mensen zijn, net als in de rest van het land, erg aardig. Er is ook een ATM aanwezig, zodat we even kunnen pinnen. Lekker eten? Dat kan zeker. Vooral de restaurantjes met op de voorgevel “SODA” zijn erg aan te raden. Ook een drankje aan het riviertje is erg leuk. Je bent ongeveer 2,5 uur in het dorpje voordat je weer op word gehaald en kunt gaan genieten van een diner in de Evergreen Lodge.

Op bezoek bij de schildpadden
Het nationale park staat natuurlijk bekend om zijn schildpadden. Van begin Juli tot eind Oktober leggen verschillende soorten schildpadden hier eieren. We worden met de taxiboot opgehaald. Eenmaal bij de aanlegsteiger moeten we nog een aardig eind door de jungle lopen, met het risico slangen tegen te komen. Dan komen we op het strand, krijgen we onze licentie en is het wachten. Totdat we gehaald worden door een van de rangers die het strand in de gaten houden. Ze houden niet alleen in de gaten of iemand niet iets doet wat niet mag, maar ook of de schildpadden komen, waar ze komen en de verschillende fasen. Allereerst zie je schildpadden uit de zee komen. Dat hebben we toevallig gezien toen we aan het kijken waren toen een schildpad eitjes legde. Dat is een fenomeen dat je ooit gezien moet hebben. Daarna zie je de schildpadden een camouflage maken ter bescherming van het nest, en het schildpad weer terug gaan naar de zee. Het is niet inbegrepen tijdens je bezoek aan de Evergreen Lodge, maar zeker de moeite waard! Helaas zijn er geen foto’s van. Je mag namelijk geen foto’s nemen om deze prachtige dieren niet te verstoren!

De Pachira groep heeft ook nog de Pachira lodge, vanwaar je een zelfde soort reis kunt maken. Je kunt ook vanuit San Jose vertrekken. Voor informatie over de Pachiro Lodge kijk je op https://www.pachiralodge.com/. Voor informatie over de Evergreen Lodge, waar wij ook verbleven kijk je op http://www.evergreentortuguero.com/. Je kunt daar ook je boeking maken of om meer informatie vragen.

Toppers van de Pachira Group:
– Je word met de bus opgehaald in San Jose of bij El Ceibo
– Je word met de boot naar het resort gebracht
– Altijd excursies inbegrepen (Kijk op de site)
– Goede service, leuke gids en een mooi, schoon resort!
– Een overgetelijke ervaring!

[wpgmappity id=”99″]