Ontdek Costa Rica – Caribisch genieten in Puerto Viejo

We zijn op rondreis geweest door Costa Rica. Met verschillende artikelen over verschillende regio’s maken we kennis met dit prachtige land in Midden Amerika. In dit artikel beschrijven we hoe de Caribische kust van Costa Rica totaal anders is dan de rest van het land. Er heerst een ander soort sfeertje, er zijn meer restaurants en de stranden zijn echt prachtig. In deze omgeving verblijven wij vlakbij Puerto Viejo de Talamanca in de Tree House Lodge. Eigenaar Edsart Besier, Nederlander, verwelkomt ons op een unieke plek. Daarnaast ontdekken we natuurlijk ook de omgeving waaronder de mooie stranden, het Nationale park Cahuita en natuurlijk het Jaguar Rescue Center. De verschillende kleine dorpjes in de omgeving zijn allen begeven met een heerlijke Caribische sfeer. Hoe kan het ook anders?

De Tree House Lodge
In een prachtige tropische tuin gelegen verblijven wij in de Tree House Lodge. Op ongeveer vijf kilometer van Puerto Viejo zijn een paar unieke huisjes gebouwd. Elk huisje is uniek van zowel buiten als van binnen, maar hebben allen een prachtige locatie in de tuin. Luiaarden, roofvogels, verschillende soorten apen en slangen. Een kleine samenvatting van de dieren die je er tegen komt. Maar er zijn ook Leguanen. Er is een Iguana Conservation tour die je in de lodge kunt doen. Je komt erachter hoe Leguanen leven en leert over de Conservation. Erg leuk om eens te bekijken tijdens je bezoek. De Tree House lodge ligt direct aan het strand van Punta Uva waar redelijk kunt zwemmen. Ik raad echter aan om een paar kilometer nar het oosten te rijden om een van de prachtige stranden te kiezen. In het receptiegebouw vind je alle informatie over de Tree House lodge en staan de vriendelijke medewerkers je graag te woord. De verschillende huisjes zijn allen alleen al prachtig om eens te bekijken. Wat dacht je van een echte boomhut? Of een prachtig, nieuw, Beach House, zo goed als direct aan het strand. Of de Beach suite, ook een schitterend huisje met een futuristische uitstraling. Of wat dacht je van een huisje met een golfbaan erin? Het Crystal Huisje is dan de keuze voor jou! Restaurantjes en een supermarkt zijn op loopafstand te vinden.

Wij verbleven in een ander huisje, het Tuinhuisje. Op de website heet hij “Garden House”. Met een eigen poort en ruime parkeermogelijkheden is het huisje, twee verdiepingen hoog, echt privé. Je zit aan de weg maar daar heb je weinig last van. Het huisje staat op houten palen en op de eerste verdieping vind je een uitgebreide zithoek, een keukentje met alle benodigdheden om zelf te koken en een telefoon. Zo’n hele oude waar je nog moet draaien. Geweldig. Toen we een middagje lekker op het prachtige terras (Met lekkere stoelen, een groot bad en een mooie tuin met uitzicht) hadden gezeten, liepen we naar binnen en zat er een BOA Constrictor bij diezelfde telefoon. Gelukkig werden we niet gebeld en werd de slang snel weg gehaald. Wel even schrikken natuurlijk, maar wel een prachtige ervaring. Dat gebeurd namelijk niet zo vaak! Afijn, op de tweede verdieping zijn twee slaapkamers. Beide met een klamboe en een tweepersoonsbed. Er zijn kasten waar je de spullen in kunt leggen, ruimte zat! Er is ook een toilet op de overloop. Het volledige huis is gebouwd met Bamboe materiaal. Uniek in zijn soort en prachtig. Maar waar is de badkamer? Niet in het huisje! Er is een aparte badkamer met grote inloopdouche in je tuin! In een gebouw is een extra toilet en de douche en wastafels. Buiten staat het ligbad wat erg ruim is en waar je heerlijk kunt badderen! Een prachtig huisje dus dacht ik zo!

Wil je meer informatie of een huisje boeken? Kijk dan snel op http://www.costaricatreehouse.com.

Puerto Viejo: All culturen bij elkaar
Zoals eigenaar van de Tree House Lodge Edsart al zei: “Het is inderdaad lekker eten hier, maar dat komt omdat er zoveel verschillende culturen en nationaliteiten in deze omgeving leven”. En dat merk je heel snel. Vooral veel Caribische personen met dreadlocks sieren de straten. Maak gerust een praatje, daar zijn ze zeker voor in! Vele restaurantjes stralen in dit leuke dorpje met oude gebouwen en een echte Caribische sfeer. Komt het vandaag niet, dan wel morgen. Huur vooral een fiets zodat je gemakkelijk naar de strandjes rondom Puerto Viejo kunt komen. Geniet van een fruitcocktail aan het water of ga eten bij een van de soda’s. Zo aten we bij de Soda Guetto Girl one Love. Daar was geen menu kaart. Kip, rund of vis met rijst. En het is er dan ook erg lekker. En goedkoop. Wat duurder is het bij Koki Beach Restaurant Bar Lounge. Je kunt er heerlijk zitten en fantastisch dineren. Het eten is Caribisch en Costa Ricaans met een internationaal tintje. Ineens zagen wij in het restaurant een Luiaard die even kwam kijken wat er allemaal te eten was! Uniek. Het strand wat aan de westkant van het dorp begint is een hele lange die helemaal doorloopt tot aan het Cahuita National Park.

Cahuita National Park: Wildlife, Snorkelen en meer
In het Cahuita National Park, 10$ entree, is het tevens genieten. Je kunt er onder andere wasberen, luiaarden en verschillende vogelsoorten waaronder roofvogels spotten. Van te voren, of ter plekke, kun je een gids boeken. Die gids brengt je dan naar de mooiste plekjes van het park en heeft een extra oogje om wildlife te spotten. En dat heb je nodig, want sommige dieren zie je niet op het eerste oog. Daaronder miereneters, luiaarden maar ook Tucans en misschien wel papegaaien. In het nationaal park kun je ook onder begeleiding van een gids een snorkeltocht maken. Er zijn enkele prachtige riffen op zwemafstand van het strand. De stranden zijn overigens net als alle andere stranden in deze omgeving, prachtig omringt door palmen. Een bezoek aan het nationale park mag niet ontbreken als je in Puerto Viejo verblijft.

De andere kant van Puerto Viejo
Richting het oosten is er nog veel meer te zien. Daaronder bevinden zich enkele prachtige stranden die op fietsafstand zijn van de Tree House Lodge. Als eerst is er Playa Cocles. Een lang zandstrand wat erg breed en uitgestrekt is. Je hebt er enkele eettentjes aan de andere kant van de weg en kunt er lekker zonnen en goed zwemmen. Daarna heb je Playa Chiquita. Dat is een prachtig strand die grenst aan bomen. Veel bomen. Je ziet er regelmatig wildlife maar het zwemmen is er iets minder. Er zijn namelijk direct enkele riffen in de buurt waardoor je eigenlijk maar tot je buik in het water kunt. Het iets verder gelegen strand Punta Uva is een stuk toegankelijker. Hoe verder naar het oosten, hoe mooier het word. Dat zien we bij Punta Uva, waar we dagelijks Playa Arrecife bezoeken. Dit prachtige strand loopt geleidelijk af en het is er heel rustig. Je kunt je auto gewoon parkeren en genieten op je handdoekje naast een scheve palmboom. Neem je eigen gekoelde drankje mee en vergeet zeker je snorkel niet. De riffen, iets verder van de kust verwijderd, zijn namelijk een fijne plek voor vele vissen waaronder papegaaivissen. Erg kleurrijk en erg mooi.

Playa grande sluit eigenlijk direct aan Punta Uva. Dit grote strand loopt helemaal door tot aan Manzanillo. Dit kleine dorpje heeft enkele restaurantjes en hier begint een wandeling door het Refugio Nacional de Gandoca-Manzanillo. Over een hangbrug wandel je direct over een riviertje waarna je het park in loopt. Onder leiding van een gids kun je helemaal naar de grens met Panama wandelen met onderweg enkele prachtige verlaten strandjes en veel wildlife waaronder apen en luiaarden. Playa Gandoca is het hoogtepunt van de wandeling, maar dan heb je er al een paar uur op zitten. Vlakbij Manzanillo is het Ara Project Manzanillo. Hier kun je de Ara’s bekijken. Het project luid dat men zoveel mogelijk Ara’s probeert de natuur weer in te krijgen. Dit lukt aardig. Je kunt er een bezoek brengen voor een kleine donatie. Erg leuk als je er voor een langere tijd bent natuurlijk!


Een bezoek aan het Jaguar Rescue Center

Vlakbij de Tree House lodge en Puerto Viejo vind je het Jaguar Rescue Center. Dit is een unieke plek in een unieke omgeving. Je kunt een bezoek brengen aan het park. Dat kan van Maandag tot en met Zaterdag om 9.30 of 11.30. De tour is onder begeleiding van een van de vrijwillige gidsen die je alles gaan vertellen over het park. Je maakt kennis met de dieren die er op dat moment zijn. Het is een rescue center, wat betekend dat men zoveel mogelijk probeert de dieren die men red weer terug zijn natuurlijke habitat in te begeleiden. Zo zien wij onder andere een lief baby-aapje die door z’n moeder is afgestoten. Wat een lief beestje, en hij speelt samen met een Miereneter-jong in de bomen. Ongeveer drie mijlen van het park vandaag laten ze de dieren weer vrij. Dat gebeurd onder goede begeleiding. Een van de dieren komt nog een aantal keer per jaar terug. Een Tucan, die is vrijgelaten, komt nog graag een kijkje nemen bij zijn redders. De dieren weer terug laten keren in de Jungle waar ze horen. Dat is de bedoeling. De luiaarden, aapjes en miereneters mogen allen eens per dag even vrij rondlopen. Mooi om te zien. Wat nog mooier is om te zien dat is hoe toegewijd de vrijwilligers zijn. Donaties zijn zeker welkom en een tip na de tour zien ze als salaris. De dieren worden erg goed verzorgd en behandeld. Neem zeker een kijkje, al is het om de lieve, schattige kleine Luiaarden te bekijken. Voor meer informatie over het centrum en de foundation kijk je op: http://www.jaguarrescue.foundation/.


Autohuur voor je Rondreis
Voor onze rondreis door Costa Rica huurden wij een 4×4. Ideaal omdat er veel wegen zijn die niet zijn geasfalteerd, en je weet maar nooit of alle wegen wel begaanbaar zijn. Daarom is een 4×4 fantastisch. Via Dos Palmas Costa Rica, die twee parken hebben vlakbij het vliegveld, kun je gemakkelijk een goede auto huren. Geen rare praktijken of niet bang zijn of alles wel goed komt met je autohuur, maar zekerheid. Dat is wat men bied. Via Thrifty word de auto gehuurd. Je word opgehaald op het vliegveld, haalt de auto op of ga je eerst voor een overnachting bij Dos Palmas en word de auto daar afgeleverd. Je weet zeker dat de auto goed word verzekerd, hebt een minimale borg en een goede service met eventueel een Nederlandse tussenpersoon in de naam van Peter. Voor meer informatie neem je contact op met Peter (info@dospalmascr.com).  Je kunt ook boeken op de webpagina http://dospalmascr.com/. Ook voor tours en verblijven kun je contact op nemen!

[wpgmappity id=”100″]