Met Air Arabia naar Tanger

Met Air Arabia ben je in ongeveer drie uur vliegen vanaf Amsterdam in het Noorden van Marokko: Tanger. Deze redelijk verwesterde stad kent ook zeker enkele historische gebouwen en plekken die Arabisch aandoen. Je bent tenslotte toch in Marokko. Toch zijn er in de stad veel Synagoges en Katholieke kerken. De verschillende culturen leven gemoedelijk om elkaar heen. En Tanger is een stad met een unieke mogelijkheid: In de ochtend een duik in de Middellandse zee en in de middag een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan. Onder begeleiding van de gids Aziz Saint Laurent en chauffeur Achmed bezoeken we het bruisende Tanger. We ontdekken verschillende culturen, historische gebouwen en komen achter de historie van de stad. Daarna gaan we nog verder langs diverse hoogtepunten richting het prachtige oude dorpje met de naam Asilah. Kortom, genoeg te doen in deze prachtige omgeving. Slapen doen we in het moderne Kenzi Solazur hotel met uitzicht op zee.

Tanger: Een westelijke stad, maar toch Arabisch
Om 10:00 worden we opgehaald door Aziz, van zijn eigen tourbedrijf Aziz Saint Laurent Private Tours. Hij doet dit al heel lang en heeft een uitstekende kennis van Tanger, maar ook van de rest van de omgeving. We ontmoeten hem, en hij verteld meteen wat over ons hotel. Hoeveel beroemde mensen er wel niet zijn geweest, en dat het hotel een van de meest luxe hotels is in de omgeving. Goed om te horen natuurlijk! Nadat we een paar minuten in de auto zitten maken we onze eerste stop bij een prachtig uitzichtpunt. We kijken uit vanaf een plateau met grote kannonen over de hele stad Tanger, inclusief de oude stad “Kasbah”. Prachtige witte huisjes gebouwd op een heuvel met smalle straatjes. Daar gaan we straks naartoe. Het uitzicht vanaf het zogenaamde park Sour Meêgazine is prachtig. De blauwe zee en in de verte zelfs Tarifa, Spanje. Een kleine wandeling brengt ons naar Café de Paris, een homo-bar, wat uiteraard uniek is voor deze omgeving.Vervolgens krijgen we de unieke mogelijkheid een kijkje te nemen aan het meest exclusieve hotel van Tanger, het El Minzah hotel. Wereldberoemdheden uit de hele wereld waaronder Kofi Annan, Johan Cruijff en Tommy Hilfiger. Allen bezochten ze dit hotel. De Marokkanen zijn er echt trots op, eigenlijk op alles wat een waarde heeft, dat ze er zijn geweest en hebben overal foto’s opgehangen. Het hotel heeft een mooie Arabische architectuur, tuinen en een uitzicht op de zee en Spanje. We lopen verder richting het centrum en komen dan bij een leuke markt waar vele spullen worden verkocht. De Markt heet Sidi Bouabayd en grenst direct aan een moskee; Mosque Sidi Boubaïd. De markt is leuk voor een wandeling maar ook de moskee is een plaatje. Vanaf het “Place du 9 Avril 1947” heb je daar een mooi uitzicht op. Aan de andere kant van de markt, die overigens overdekt is, vind je de Anglicaanse kerk van Tanger. Op zich niet heel speciaal, maar hij is ommuurd en je kan er alleen komen door over het kerkhof te lopen. Rondom deze muren zijn elke Donderdag en Zondag de locals die uit de bergen komen met de fruit en groentemarkt. Vraag naar de Souk en je word er heen gewezen. Erg leuk om eens te zien. Er word flink gehandeld, maar het hoogtepunt zijn de kleurrijk gekleede “Jbala” vrouwen! De kostuums zijn werkelijk prachtig!Vlakbij vind je ook de grote voedselmarkt. Hier kun je werkelijk alles wat eetbaar is, en wat met eten te maken heeft, kopen. Zo zien we een enorme visafslag waar de beste vis van heel Marokko word verkocht, volgens Aziz. Schrik niet van een schreeuw hier en der of een verloren haai die in de hoek ligt. Alle soorten vis, verse vangst! Loop een stukje verder en slagers verkopen er van alle soorten vlees. En ook hier, schrik niet. Er liggen namelijk werkelijk hoofden van dieren en er hangen hele dieren. Niet erg interessant dus voor de vegetariërs onder ons. We lopen richting de oude stad en komen langs de kruideniers. Wat een heerlijke geuren en kleuren. Alles ruikt lekker. Even voor vijf euro een flinke zak gekocht, waar overigens de gehele koffer inclusief kleding nu naar ruikt.

Vlakbij is ook Casa Barata. Hier word letterlijk alles verkocht. Het ziet er uit als een rommelmarkt en eigenlijk is dat het ook wel. Aziz gaat ons meenemen. We gaan verder de Kasbah in. De Kasbah is het verdedigbare gedeelte van de Medina, de oude stad. Deze word met muren omringt en is bereikbaar door enkele prachtige poorten. Hier vind je de bekende smalle straatjes met witte, blauwe en gele huisjes. Alle huisjes hebben een ander uiterlijk met een andere kleur vensters. De vele souvenirwinkels zorgen ervoor dat je genoeg kunt kopen. Denk er wel aan dat het hier normaal is om minimaal 50% van het gevraagde bedrag af te dingen. Het Kasbah museum is zeker een bezoek waard. Hier vind je alle informatie over het gedeelte van de oude stad waar je fijn kunt winkelen, eten, wandelen en genieten van de cultuur. Aziz kent er overigens iedereen. Hij maakt graag een praatje en laat je kennis maken met de locals. Ook weet hij de goede winkels te vinden. Zo wandelen we langs een openbare oven. Hier kunnen de locals komen en eten in de oven bereiden. Veelal brood, maar ook aubergine en meer. Erg leuk om te zien!

Vanuit het Kasbah museum, met de prachtige Arabische cultuur overigens een van de mooiste gebouwen van de stad, lopen we een pleintje op. Dit pleintje, met zicht op het museum maar ook op de moskee en andere prachtige witte gebouwen, hebben vele schilders op de gevoelige plaat gelegd. In de verte hoor ik wat locals muziek spelen, en Aziz neemt ons mee naar hen. Het is een Slangenfluisteraar. Door de fluit en het tromgeroffel komen de slangen kijken. Erg leuk. Je kan ook met die slangen op de foto, maar dat hebben we maar even over geslagen. Als je onder een poort door loopt heb je daar wederom een prachtig uitzicht over de gehele stad en de haven. Het is ook mooi om langs de boulevard terug te lopen naar het hotel. Een schitterend gezicht op de muur en een heerlijk windje langs het strand. Afijn, dat is voor vanavond, want we gaan verder met Aziz en Achmed. Tijd om de stad uit te gaan.

Nog wat tips over Tanger:
– Lekker eten? Dat doe je bij Rif Kebdani. Een Authentiek Marokkans restaurant. Hier proef je de echte Arabische, Marokkaanse keuken met heerlijke kruiden. Neem zeker de Tajine of kies voor de Couscous. De kipspiesjes zijn ook heerlijk! Je krijgt er een lekker voorgerecht van het huis (Een broodje met verschillende smeersels, waaronder een hele hete!) en je krijgt nog een thee van het huis aan het eind. Het is er ook vrij goedkoop. Kijk op http://www.rifkebdani.com/ voor meer informatie.
– Tanger is een Arabische stad in Marokko. Dat is prima, en prachtig. Maar let wel op met wat je doet. Gedraag je normaal met Normen en waarden die gebruikelijk zijn in dit land. Let op zakkenrollers. Ook mensen die je op straat aanspreken en voordoen als gids; niet mee in zee gaan en meteen weg sturen.
– Taxi’s zijn niet echt goedkoop, maar wel goedkoper dan bij ons in Nederland. De groene taxi’s blijven alleen binnen Tanger, de Gele/Beige die gaan ook buiten de stad! Neem vooral eens een oude Mercedes, een geweldige ervaring. Ze rijden wel wat anders dan in Nederland zeg maar…
– Er zijn veel Moskeën in Tanger. Wil je er een bezoeken? Kijk dan eerst of dat zomaar mag. Let er op dat er bij sommigen ingangen zijn apart voor vrouwen en mannen!
– Spaans, Frans, Nederlands, Engels, Arabisch. Ze spreken het allemaal!


Onderweg naar Asilah: Prachtige grotten en samenkomst van Zee en Oceaan
Vanaf Tanger rijden we de berg op. We rijden richting het punt waar de Zee en de Oceaan samen komen, genaamd Cap Spartel. Het schijnt er prachtig te zijn, maar eerst komen we langs een uitzichtpunt. Die heet Mirador de Rmillate, een mix van Spaans en Arabisch dus. Het uitzicht over een baai en naar Spanje en over de zee is prachtig. Maar niet zo mooi als in Cap Spartel. Daar staat een vuurtoren die uitkijkt over de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Vooral de Atlantische Oceaan is vaak erg wild en daar zijn dan ook lange stranden waar je zelfs goed kunt surfen! De vuurtoren is meer dan 150 jaar oud. Vanaf dit uitzichtpunt is het nog een klein stukje rijden naar de grotten van Hercules. Deze grot aan de Atlantische kust is beroemd. Waarom? Omdat je door een “raam” richting de Atlantische Oceaan kijkt. Dat raam heeft de vorm van het continent Afrika. Voor de grote grot, die ook van binnen prachtig is en verlicht, zodat je goed kunt zien hoe het eruit ziet, hoef je niet te betalen. Voor de kleinere grotten word wel entree betaald, maar die stellen volgens onze gids vrij weinig voor! Langs de Atlantische Oceaan rijden we door langs prachtige stranden, adembenemende vergezichten over woestijnachtig gebied, naar het dorpje Asilah. Na ongeveer een half uur tuffen komen we er aan.


Asilah: Prachtige Kasbah
Asilah is een groot verschil met Tanger. Dit is meer een dorp, maar toch een oude stad. Hier is de verwesterde sfeer sterk afgenomen en ben je echt in Arabië. Jaarlijks komen er vele toeristen die dan vooral voor de Kasbah komen. Achmed geeft ons een rondleiding door het ommuurde gedeelte van de Medina. We komen langs prachtige, blauwgekleurde gebouwen. De muur van de oude stad loopt langs de zee. Vele huisjes of scholen hebben prachtige muurtekeningen. In de kleine straatjes kom je op iedere hoek wat anders tegen. Een zaak waar ze tapijten verkopen, een lampenzaak of een eettentje. Op het centrale pleintje is een mooie toren. Het Palais de Raisuli kun je vrij bezoeken en geeft een goed beeld van het pracht en praal van de stad. Ook het Portugese Fort mag niet ontbreken. Dit prachtige gebouwe lijkt op een heus kasteel en word gebruikt als muur om de Kasbah te bewaken. Een bezoek aan dit stadje mag tijdens je verblijf in Tanger echt niet ontbreken. Het is er prachtig, er zijn leuke winkeltjes, vriendelijke mensen en bovendien zijn de gebouwen schitterend. Er is een groot strand en er zijn vele restaurants waar je heerlijk kunt genieten van de Marokkaanse keuken! Als je er vanuit Tanger naartoe rijd lijkt het alsof het een modern dorpje is. Er zijn namelijk vele moderne Appartementencomplexen gebouwd of in aanbouw. Ze zijn dan wel in de stijl van Asilah gebouwd, maar het maakt wel duidelijk dat hier inmiddels toerisme de voornaamste bron van inkomen is!

Restauranttip Asilah van Achmed en Aziz
Achmed raad ons Casa Pepe aan, vooral voor de vis, maar ook de rest van de Marokkaanse gerechten schijnen er fantastisch te zijn. Dat moteen we natuurlijk proberen! Een van de restaurants waar ik gewoon een biertje kon bestellen (ja, dat kan niet overal in Marokko). Maar bovendien verse vis. Een dorade, netjes gefileerd en heerlijk gegrild met Marokkaanse kruiden. De rund Tajine was ook heerlijk! Toen we er zaten kwam er nog een bakker langs met wat koekjes. Neem er gerust een paar als nagerecht. Het kost bijna niks en ze zijn heerlijk!


Aziz Saint Laurent Private Tours informatie:
Info@azizsaintlaurent.com
For calls: +212661957402
WhatsApp: + 212668907539
www.azizsaintlaurent.com

Verblijf in het Kenzi Solazur Hotel
De Kenzi hotel group is de toonaangevende hotelketen in Marokko. Met een service van wereldklasse en een hoge standaard voor professionaliteit zijn er inmiddels tien hotels in 6 verschillende bestemmingen in Marokko. Alle hotels zijn 4 of 5 sterren met natuurlijk de bijbehorende luxe. Wij verblijven in Tanger en dus in het Kenzi Solazur Hotel. Het viersterren tellende Kenzi Solazur is het meest exclusieve hotel met de grootste capaciteit in Noord Marokko. Direct aan de Middellandse Zee kijkt het hotel uit over de baai van Tanger en de Rock van Gibraltar. Het hotel is slechts dertig meter van het strand verwijderd door een boulevard, 500 meter van het treinstation en twaalf kilometer van de luchthaven van Tanger. Het is de perfecte plaats om te genieten van alle activiteiten en attracties van de stad. In het bruisende hart van Tanger gelegen vind je het meest geavanceerde hotel van de regio: Kenzi Solazur.

Het hotel heeft 348 kamers waarvan 206 tweepersoonskamers, 24 duplex kamers en 12 senior suites allen ingedeeld met een uniek modern en exclusief uiterlijk. Alle kamers hebben highspeed wifi verbinding die niet lang geleden een upgrade heeft gehad. Er is een badkamer met een aparte douche en bad, wastafels en natuurlijk een toilet. Er is altijd een desk aanwezig voor de mensen die voor werk reizen. Een goede combinatie van toeristen met zakenreizigers die in de kamers goed te zien zijn. Alle kamers hebben airconditioning en de ramen kunnen open. Bij de meeste kamers heb je prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, Tanger of het strand. Er is een Marokkaans restaurant waar je kunt genieten van heerlijke en mooi gedecoreerde gerechten. De geuren en kruiden zijn fantastisch. In het buffet restaurant krijg je ontbijt. Er is een discotheek, snackbar, pianobar met live muziek, stoombad, fitnesskamer en een prachtig zwembad in de binnenplaats van het hotel. Hier kun je even afkoelen tijdens de warme uurtjes!

Kenzi Hotels Group herberg 10 vier- en vijfsterren hotels in Marokko. Voor alle informatie over deze hotels bezoek je de pagina http://www.kenzi-hotels.com/default-en.html. Voor informatie en boekingen bij het Kenzi Solazur hotel in Tanger bezoek je: http://www.kenzi-hotels.com/kenzisolazur/default-en.html. Je kunt natuurlijk ook rondkijken en een van de andere hotels van de keten bezoeken. In Marrakech, Agadir, Casablanca, Ouarzazate en Errachidia hebben ze hotels!

Met Air Arabia naar Tanger
De luchtvaartmaatschappij Air Arabia Maroc is gestart in 2009. Met vliegt met de Airbus A320 toestellen die comfortabel zijn ingericht met meer beenruimte dan je gewend bent bij Low Cost maatschappijen. Air Arabia Maroc vliegt momenteel van zes verschillende vliegvelden in Marokko te weten: Casablanca, Marrakech, Fez, Tanger, Agadir en Nador. Van die bestemmingen worden Fez, Tanger en Nador vanaf Amsterdam aangeboden. Zo is er de keuze voor Nederlandse passagiers naar verschillende regio’s in dit diverse land. Tanger en Nador worden viermaal per week aangeboden en Fez tweemaal per week. In het zomerseizoen, wat nog niet bekend is, worden er meerdere vluchten per week aangeboden. Als je op tijd boekt zijn de vluchten erg goedkoop. Kijk snel op de website van Air Arabia voor meer informatie: www.airarabia.com. Ook via email, salessupporteurope@airarabia.com zijn ze gemakkelijk te bereiken.

Gemakkelijk parkeren bij Quick Parking!
En als je vanaf Schiphol vliegt kun je gemakkelijk met de eigen auto! Een parkeerplaats boek je eenvoudig bij Quick Parking. Je kan de auto er zelf parkeren, een plekje uitkiezen en vervolgens word je met de shuttle in enkele minuten naar het vliegveld gebracht. Bij terugkomst ga je direct met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats waar je de auto weer kunt instappen voor een zorgeloze reis naar huis. Je krijgt hulp bij de bagage en als je vertraging hebt, geen zorgen. De shuttlebus rijd altijd! Perfecte service met een glimlach en een gemakkelijk boekingssysteem. Bovendien is het goedkoop. Boek snel je parkeerplaats op https://www.quickparking.nl/.