Ontdek Centraal Kreta

Eerder al vertelden wij u alles over West Kreta in een artikel over Chania en haar prachtige omgeving. Nu vliegen we naar Heraklion en ontdekken we de prachtige omgeving. Niet alleen de prachtige Griekse dorpjes die ieder weer een ander karakter hebben maar allen dezelfde gastvrijheid. Maar ook oude Romeinse dorpen, vissersdorpjes aan de kust en grote vakantieresorts. Kreta heeft voor iedere toerist wat te doen. Daarom gaan er in het zomerseizoen ook meerdere toestellen per dag van meerdere maatschappijen vanuit Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht naar Heraklion. Verblijven doen we vlakbij de stad Agios Nikolaos in het St. Nicolas Bay resort hotel. Vanuit daar ontdekken we met de mountainbike de omgeving en gaan we op een tour in centraal Kreta. Zo ontdekken we de omgeving op een ideale manier en laten we u kennis maken met de dorpjes, de natuur en de heerlijke plekjes om te genieten van de Tzatziki, Souvlaki’s en natuurlijk de Gyros.

We verblijven in het Luxe St. Nicolas Bay Resort Hotel. Op slechts tien minuten wandelen van het bruisende Agios Nikolaos vind je dit resort dat met recht hoort bij de “Luxury Hotels of the World” collectie. In April dit jaar is de renovatie van alle villa’s en suites afgerond. En het resultaat mag er zijn. Het zijn elegante, chique en moderne kamers geworden. Het resort is mooi gelegen aan een privéstrand. Het pittoreske vissershaventje met veel winkeltjes, boetiekjes, bars en restaurants aan zee is een van de hot spots van Kreta. Het hotel is een ontsnapping in een oase van rust, elegantie en luxe. Neem een duik in een van de vier zwembaden van het hotel en geniet erna van een drankje aan de bar of op je ligbed die zijn bedekt met heerlijk zachte kussens. Wat dacht je van de infinity pool, een zwembad dat lijkt in de zee over te gaan met prachtig uitzicht op de baai. De kamers en suites hebben een moderne inrichting met veel luxe en een groot terras of balkon. Sommigen van hen hebben zelfs een privézwembad. Dat zullen echter de executive Junior suites en Thalasso villas zijn.

Begin de dag met een heerlijk ontbijt op het terras en geniet ondertussen van een heerlijk zeewindje en het uitzicht over de zee en omliggende eilandjes. De tuin van het resort is gevuld met vele bloemen wat heerlijke geuren door het resort geeft. Wat vooral opvalt is dat alles erg ruim is. De kamers zijn erg ruim en vaak zijn de slaapkamers apart gescheiden van het woonkamergedeelte. De badkamers zijn netjes en hebben een jacuzzi en aparte douchecabine. Laat jezelf verwennen in de Poseidon Spa met een veelzijdig maar toch simpel menu. Geniet van Sushi en gerechten uit het verre oosten in het Minotaure restaurant bij het zwembad of voor een echte Griekse sfeer en maaltijd dineer je in het griekse Kafenion on the Beach. Probeer vooral eens de vis van de dag er eens, die is echt heerlijk! In het Blue Bay beach restaurant geniet je van de Mediterraanse keuken. Belangrijke extra’s: WiFi in het gehele hotel, gezond en goed ontbijtbuffet, DVD verhuurservice (Voor de frisse avonden), de prachtige spa en een schitterend uitzicht op zee vanuit zo goed als alle kamers. Voor meer informatie en/of boekingen kijk je op www.thalassavillas.gr en http://www.stnicolasbay.gr/

Mountainbiken of Racefietsen met Cretan Sports Cycling
Eva Vagionaki was zo vriendelijk om ons een kleine introductie te geven van het fietsen op Kreta. Er zijn vele fietsroutes op het eiland voor met de racefiets en met de Mountainbike. Wij huurden een mountainbike en verkende een prachtig gebied nabij het hotel. Maar ook in de binnenlanden bij Agios Nikolaos zijn enkele mountainbike routes voor beginners en gevorderden. Je moet wel aardig getraid zijn want er zijn hier en daar enkele pittige klimmen. Wij kozen voor een route langs de kust. We reden vanaf het hotel naar Aghios Nikolaos. Deze prachtige stad kenmerkt zich aan het binnenmeertje wat oneindig diep schijnt te zijn. Langs de boulevard kun je heerlijk eten en drinken. Stap op een van de bootjes aan het meer en ga een stukje varen, of struin langs de binnenstraatjes van deze oude stad om op de wat minder toeristische plekken te eten. Wandel de heuvel op om van een prachtig uitzicht over de stad en het meertje te genieten. Het meertje is overigens met een kanaal verbonden aan de haven. Er mag niet in het meertje worden gezwommen. Er zijn twee museums in Agios Nikalos waaronder het volkenkundig en archeologisch museum.

Vanaf Agios Nikolaos fietsen we snel door naar het zuiden, langs de kust. Onderweg heb je prachtige uitzichtpunten op Agios Nikolaos en aan de andere kant de langerekte kust richting Istron en Sitia. We komen bij Valhi Almiros. Een klein natuurgebied wat erg veelzijdig en prachtig mooi is om te zien. Hier stroomt een riviertje met kraakhelder water waar zwanen en eenden in zwemmen. Aan de rand van het riviertje heb je een plek waar je even kunt rusten, wat kunt drinken of gewoonweg kunt genieten van het riviertje wat omringt is door palmen en mooie bomen. Het strand wat in het natuurpark te vinden is moet je ook hebben bezocht. Ook daar is helder water, een prachtig uitzicht en een oase van planten aansluitend een prachtig zandstrand. Een goede plek om te snorkelen bijvoorbeeld, of voor een frisse duik voordat je weer verder gaat fietsen. Het strand luisterd naar de naam Almyros beach en kun je ook gewoon met de auto bezoeken. Er zijn restaurantjes en een barretje in de nabije omgeving en het strand word bewaakt door standwachters. We fietsen nog een stukje verder naar het zuiden en komen aan in Ammoudara. Een vakantiedorpje met hotels, een mooi strand en gezellige Griekse restaurantjes.

En dan zou ik even een waterpauze nemen omdat er een flinke tocht op het programma staat naar het prachtige dorpje Elounda. Onderweg heb je een paar flinke bergen te beklimmen, niets is dan ook fijner dan een afdaling erna. Eenmaal in Elounda kun je genieten van het prachtige dorpje. Elounda is een klein dorpje wat zich vooral bezig houdt met het toerisme. Enkele luxe resorts hebben zich rondom het stadje gevestigd. Elounda is vooral bekend geworden van de serie “Who Pays the ferryman” die daar is opgenomen. Het is een gezellig en levendig plaatsje met een prachtige haven en heerlijke tavernes en visrestaurantjes. De dam naar het schiereiland is prachtige met enkele molens. Vanuit Elounda vertrekken de boten naar het lepra eiland Spinalonga. Op dat prachtige eiland is een groot fort te vinden die als verdediging diende, en waar later lepra patiënten werden toegestuurd.

Wil je ook met de mountainbike of racefiets touren? Huur dan een racefiets of Mountaibike via Cretan Sports Cycling. Er worden ook begeleide tochten aangeboden met een gids. Voor meer informatie en reserveringen http://www.cretansportscycling.gr/index.php.

Een ritje langs prachtige bezienswaardigheden
Eerder schreven we al over de stad Heraklion en zijn omgeving. Nu gaan we een stukje verder kijken. Wat dieper in de Romeinse geschiedenis van Kreta maar ook naar wat hippe plekjes en mooie uitzichtpunten. Als eerst rijden we een stukje naar het oosten, vanuit Agios Nikolaos. Daar komen we aan in Gournia Minoan Town. Een Minoïsche stad tussen de dorpen Istron en Pachia Ammos in. Het dorp stamt uit de Brozen tijd en is voor slechts 2 euro te bezoeken. Je wandelt dan langs de ruïnes van onder andere Tombes. Vanuit het dorp heb je op sommige plekken echt een prachtig uitzicht over de nabij gelegen olijfbomen en de Middellandse zee. Pachia Ammos is een dorp wat in de buurt ligt met een prachtig strand en enkele leuke restaurantjes. In Istron vind je het wereldberoemde Gouden Strand. Een zandstrand strand langs enkele rotsen met een felblauwe zee. Ten zuiden ligt nog het grote Ierapetra. De meest Zuidelijke stad van Europa heeft een Venetiaanse haven waar je U tegen zegt. Een prachti fort verdedigd die haven. Op een kleine afstand van Ierapetra ligt het eilandje Chrisi met zijn mooie zandstranden en ongerepte natuur.

Tijd om eens te kijken wat er ten zuiden ligt op de hoogte van Heraklion. Als eerste rijden we nog even langs een oude bekende, Manolis. Zijn restaurant, Taverna Analipsi, in het gelijknamige dorpje, is nog steeds op de zelfde plaats als respectievelijk 5 en 6 jaar geleden toen ik er al was. Iets wat ouder geworden serveert hij nog vrolijk de lekkerste Griekse lekkernijen en vind hij het prachtig dat ik er weer ben. Hij herkent me nog! Ik krijg bij binnenkomst meteen een fles Olijfolie in mijn handen gedrukt, maar helaas kan die niet mee in de handbagage. Na een gezellig weerzien word de reis vervolgd richting Heraklion waar we de afslag naar het Zuiden nemen. Een prachtige route door het binnneland van Kreta tussen twee gebergten door staat op het programma. Op sommige plekken heb je een adembenemend uitzicht op de vele akkers, olijfgaarden of zelfs op de sinaasappelbomen. Maar soms heb je ook een uitzicht op een vervallen dorp, afgelegen zandwegen en verroeste auto’s. Ook dat is Griekenland.

Na de afdaling nemen we de afslag richting een wat groter Minoïsch dorp waar de entree liefst acht euro bedraagd. Dat moet heel wat wezen dan! Maar uiteindelijk valt het allemaal een beetje tegen. Phaistos is de naam, is ook een Archeologisch museum uit de Bronzen tijd. De opgravingen liggen op een heuvel waardoor je nog best een stukje moet klimmen alvorens je het bereikt. Het uitzicht op de omgeving is prachtig, dat moet gezegd, maar de opgravingen zijn voor mij niet echt interessant. Een paleis is natuurlijk altijd prachtig, maar dit is niet veel meer dan een paar opgestapelde stenen. Natuurlijk was het vroeger prachtig met tempels, tombes en veel meer. Maar nu is het enige wat over is gebleven een grote trap en stenen, veel stenen. Ook grote vazen staan er nog, maar daar blijft het wel bij. Wel interessant zijn de verhalen op de borden die door het hele paleis te vinden zijn. Maar die kan je ook op internet lezen denk ik. Al met al, zeker wel een leuke tussenstop voor enkele mooie foto’s en een bakje koffie als je toch in de buurt bent.

Als laatste bezoeken we het dorp Matala wat bekend zou moeten staan als Hippie Dorp. Het is een leuk en mooi stadje dat gebouwd is langs het strand. Het strand eindigd bij een grote rots waar enkel grotten in te vinden zijn. Deze zie je uiteraard al als je in het dorp op het terras zit. Matala was een belangrijke haven in de Minoïsche tijd. In de eerste en de tweede eeuw zijn de grotten dan ook gebruikt als graftombes. Daarna was Matala tot de jaren zeventig een echt vissersdorpje met leuke restaurants. Vanaf de jaren zeventig werden de grotten echter ingenomen door Hippies, die er een echt dorp van maakten voor hen. Ze zijn echter weggejaagd omdat er veel minder toeristen kwamen. Dat gebeurden door de kerk maar zelfs ook door het leger. Echter is het wel de gebeurtenis, de komst van de hippies, wat het in het heden een toeristisch dorp maakt. Men komt de grotten bezoeken of zelfs vakantie houden in het dorp. Een fijne gebeurtenis dus! Hier eindigd ook onze reis. We rijden terug naar het vliegveld en vliegen in ongeveer 3,5 uur weer terug naar het regenachtige Nederland.

Zorbas Rent A Car
Om je reis naar Kreta compleet te maken en lekker mobiel te zijn tijdens je vakantie kun je het beste een auto huren. De wegen zijn vrij goed op het eiland, soms kan het verkeer wat anders rijden dan bij ons in Nederland. Maar over het algemeen is het veilig, en gemakkelijk. Want je kan snel met de auto het hele eiland over! Een auto huren kun je het beste doen bij het vertrouwde bedrijf Zorbas Rent a Car. Zij hebben reeds meer dan 40 jaar ervaring met het verhuren van auto’s op het eiland. Het is zeer goedkoop (Hoe langer je hem huurt, hoe goedkoper de prijs per dag word) en je hebt er niet altijd een Credit Card nodig. De service is perfect en men heeft stabiele, mooie auto’s. Je kunt kiezen uit verschillende modellen en hebt de mogelijkheid een GPS navigatiesysteem bij te boeken. Je boekt je auto eenvoudig en snel op http://www.zorbasrentacar.gr/.