Italiaans genieten in Napels en Amalfi

Italië is het land van de pizza, pasta, maar ook van de prachtige kust en schitterende steden. Daarom reizen we dit keer af naar het zuiden van Italië en vliegen we naar Napels. Na ongeveer 2,5 uur vliegen komen we aan op de internationale luchthaven van de derde grooste stad van Italië. Het is de bedoeling dat we in dit weekend de omgeving van Napels gaan ontdekken. We verblijven in Scala aan de Amalfi kust en vanuit daar, een perfecte uitvalbasis, gaan we alles rustig en met plezier bekijken. Zo bezoeken we de ruïnes van Pompei, gaan we op stedentrip naar Napels en bezoeken we uiteraard de gehele Amalfikust. En dat allemaal vanuit ons verblijf Palazzo Pascal in Scala. We genieten van heerlijk eten en drinken, de Italiaanse cultuur en de prachtige uitzichten. Een bestemming die zeker op je lijstje hoort, en na dit schrijven ook zeker staat!

Overnachten in Palazzo Pascal
In het dorpje Scala op slechts vijf kilometers van het wereldberoemde Amalfi verblijven wij in een prachtig complex met studio’s en appartementen luisterend naar de naam Palazzo Pascal. In een gerenoveerde villa uit de 11e eeuw is een schitterende accommodatie gebouwd. In het gehele complex inclusief de kamers en appartementen is gratis WiFi beschikbaar. Het ontbijt is goed geregeld en word geserveerd op het terras. Je krijgt er verse croissants, sapjes en andere broodjes. Uiteraard is er ook kwark en muesli aanwezig, en kun je vragen aan de hostess of ze een eitje naar je keuze wilt maken. Een heerlijke Italiaanse Espresso of Cappucino mag uiteraard niet ontbreken. In de gedeelde lounge kun je gebruik maken van het zitgedeelte met open haard of van de barbecue op het terras. Het uitzicht vanaf dit terras is prachtig op de wijde omgeving en de zee. Het is een prachtige exclusieve accommodatie met prachtige uitzichten. Bovendien is er ook een grote ligweide met een zwembad waar je een frisse duik kunt nemen en heerlijk kunt zonnen. De gastvrouw is erg vriendelijk, net als het overige personeel. Je kunt er informatie krijgen over wandelingen en excursies in de buurt.

De kamers zijn ook gerenoveerd en prachtig in klassiek Italiaanse stijl. Er zijn goede bedden aanwezig en onze kamer, maar ook vele andere kamers hebben een heerlijk balkon met zitje en prachtig uitzicht over de tuin met het zwembad en de wijde omgeving, maar bovendien op zee! In de kamer hebben we een ruime keuken waar alles aanwezig is om zelf te koken en onze drankjes te koelen. Er is ook een minibar service aanwezig zodat je zelf niet steeds boodschappen hoeft te doen. In Scala is wel een supermarkt aanwezig maar een auto moet je hier zeker hebben. In de badkamer is een regendouche en veel ruimte om je op te frissen na een dagje omgeving verkennen. Wat vooral opvalt in de kamer is dat het erg ruim is. Het woongedeelte is groot, de keuken heeft ruimte genoeg en in de badkamer kun je wel een feestje houden. Dat geld ook op het balkon. In de avond horen we vuurwerk door de bergen gaan, in de ochtend worden we gewekt door vrolijk zingende vogeltjes. Palazzo Pascal is een ruim uur rijden vanaf de luchthaven van Napels, of Napoli. Hetzelfde. Huur dus echt een auto. Je moet ook niet bang zijn voor een drie kwartier slalommen in haarspeldbochten! Voor meer informatie en reserveringen kijk je op http://www.palazzopascal.com/. Wil je ze liever direct benaderen? Email info@ravelloapartments.it of bel/whatsapp +39 3294424020.

De schitterende Amalfi kust
Aangezien Palazzo pascal in Scala ligt zijn we precies middenin de Amalfi kust. In elk dorpje langs de kust kun je wel een bootje huren om de prachtige dorpjes vanaf het water te bekijken. Als eersten bezoeken we twee dorpjes in de binnenlanden. Scala en Ravello. De eerste is een prachtig dorpje die vol ligt met oude klinkers omringt door prachtig gebouwen. Op loopafstand van Palazzo Pascal vinden we de prachtige kerk en goede restaurantjes in het dorp. Het is wel heuvelachtig dus je moet wel aardig wat wandelen. Scala is het oudste dorpje van de Amalfi kust, en dat is dan ook duidelijk te zien in de ruïnes die we zien vanuit het appartement, maar ook aan het oude kerkje wat grenst aan de ingang van het complex Palazzo Pascal. Het mooie aan Scala is dat je op elke plek van het dorp een prachtig uitzicht hebt richting de kust. In Ravello is het werkelijkwaar prachtig. Het is bekend van de kliffen die vol staan met bloeiende planten en botanische tuinen. Ook is het beroemd vanwege het Ravello festival, een muziek festival in het centrum van het stadje. Ravello is gebouwd op een heuvel wat er ook voor zorg dat je overal een prachtig uitzicht hebt. De Duomo di Ravello is een prachtige dom die het centrale plein van Ravello siert. In het dorpje vind je verder prachtige oude gebouwen en verborgen Gelateria’s (IJscobar). Vergeet niet een avond te genieten van een diner bij Ristorante Vittoria. Alleen geopend voor Lunch en Diner is dit restaurant kwalitatief erg goed en prijsgericht. De pizza’s zijn van fantastische kwaliteit maar ook de zeebaars die ik nam was vers en erg goed gebakken. De service is vriendelijk wat al begint met een welkomstdrankje. Het is zeer aan te raden hier te dineren!

De Amalfi kust staat bekend om zijn prachtige baaitjes, prachtig gelegen dorpjes met een rijke historie en lekker eten. Ten oosten van Amalfi liggen de dorpjes Minori en Maiori. Deze dorpjes zijn zeker een bezoek waard. Vooral het strand mag er wezen. En langs het strand is er in beide dorpjes een boulevard waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met geweldig uitzicht. Verderop kom je in Amalfi. Dit is het bekende dorpje en tevens het dorp waar de omgeving naar vernoemd is. Middenin de stad is een groot klooster die bij de Amalfi Kathedraal hoort. In de straatjes is het erg toeristisch. Maar de kathedraal is fantastisch. Ga naar binnen en ontdek de kunst en decoratie. Op het strand van Amalfi is het echt altijd druk. In de haven liggen de vele luxe jachten waar vele toeristen mee op pad gaan. Het is echt een prachtige ervaring om de kustlijn namelijk per boot te verkennen. In Amalfi kun je lekker eten, maar het is wel wat duurder dan op de andere plekken in de omgeving. Tijdens een wandeling door het stadje ontdek je de pracht en praal van de gehele Amalfi kust in het klein. Ideaal dus als je er maar kort bent.

Het laatste en mooiste stadje bewaren we voor het laatst. Positano ligt op ongeveer 15 kilometer van Amalfi, wat je doet in een ritje van ongeveer 40 minuten. De weggetjes zijn smal, vol met haarspeldbochten en de vele bussen. Neem dus rustig de tijd om er te komen. Het stadje verdwijnt heus niet en het loont de moeite. Het dorp ligt op enkele heuvels en het is vaak zo dat je veel moet klimmen. We nemen een afdaling naar een prachtig strand waar we even gaan snorkelen. Daar zien we heel helder water, een strand vol met grind en enkele leuke strandtenten. Maar het mooiste is de berg die we zien als we in het water dobberen. Daar moeten we straks namelijk weer omhoog. En dat was zweten. Wel langs prachtige oude huisjes en vaak met prachtig zicht over de kust en Positano. Het dorpje is erg toeristisch wat zich veelal uit in toeristische winkeltjes en veel Engelsen. Positano is een beetje het Saint Tropez van Italië wat al een hoop verklaart. Echter was het in de 18e eeuw nog een arm vissersdorpje. Een bezoek mag je echt niet missen als je in de omgeving bent!

Levensgevaarlijke Vulkaan
Als je van Amalfi richting Napels rijd zie je hem, als je de berg op bent, al liggen. De wereldberoemde maar ook levensgevaarlijke vulkaan de Vesuvius. In het jaar 79 kwam deze vulkaan al eens tot uitbarsting en werd een hele romeinse stad (Pompei) weggevaagd. De Vesivius is een stratovulkaan. Het is de enige vulkaan op het Europese vaste land die in de afgelopen eeuw is uitgebarsten. Hoewel de huidige activiteit niet meer is dan het uitblazen van een beetje stoom, is de vulkaan nog steeds gemarkeerd als actieve vulkaan. En dat maak het nou net een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Ook omdat Napels op een afstand van slechts enkele kilometers van de vulkaan gevestigd is. En mocht het tot een extreme uitbarsting komen dan is zelfs Rome (200KM) in gevaar. Laten we hopen dat het niet zover gaat komen.

Scavi di Pompei
Of in het Nederlands gewoon de opgravingen van Pompei. Je moet je voorstellen dat het in de Romeinse tijd gewoon een hele stad is die erg welvarend is. Tijdens de uitbarsting van het jaar 79 is de stad totaal weggevaagd. En daar zijn ze, op de een of andere manier, pas in de 18e eeuw achter gekomen. Toen is men gaan opgraven en is de hele stad, uiteraard niet geheel intact, tevoorschijn gekomen. Men is nog steeds bezig met het opgraven van resten waaronder huizen maar ook tempels. Maar dankzij die dikke laag lava die de stad bedekte, is dit de plaats waar de best bewaarde antieken uit de oudheid te vinden zijn. Niet alleen de huizen en overgebleven straten kunnen bezichtigd worden, ook lichamen zijn door middel van een speciale techniek gekopieërd. Met een gids is het nog een stukje interessanter. Dan word verteld wat er vroeger allemaal speelde zoals de gladiatorenschool, een villa van de rijkste familie in die tijd, de hoerenkeet en een theater. Vooral het Amfitheater is nog erg goed intact. Je kunt er zelfs onderdoor wandelen om een kleine introdcutie te zien van wat er zich afspeelde in een dergelijk theater. Je kunt een combinatieticket kopen voor onder andere ook de andere sites Hercaluneum, Oplontis, Stabia en Boscoreale. Het ticket is dan drie dagen geldig zodat je alle tijd hebt alles te bezoeken. Let er wel op dat er in Pompei zo goed als geen bescherming is tegen de zon, die er in deze regio erg fel op het bolleke staat. Zonnenbranden dus! Voor meer informatie kijk op www.pompeiisites.org.

Stadsbezoek Napels
Maar naast deze natuurpracht is er ook een prachtige stad in de omgeving. Namelijk de plaats waar je meestal met het vliegtuig aankomt, Napels. Of Napoli in het Italiaans. De prachtige oude Duomo di Napoli is met afstand het mooiste gebouw van de stad. Of is het een prachtig kasteel luisterend naar de naam Castel Nuovo. Deze staat op de rand van het centrum en aan de rand van de haven. Vroeger werd het kasteel bewoond door koningen en koninginnen, tegenwoordig is het slechts een museum. Wel met prachtige kunst en heilige voorwerpen uit het kasteel. Je kunt ook een hele andere kant van Napels ontdekken. Zo is er een heel ondegronds gangenstelsel die ook in de tweede wereldoorlog nog is gebruikt. Het leuke is dat de ingang is verstopt in een zijstraatje van de Via Tribunali. In het oude stadscentrum van Napoli heb je nog enkele mooie gebouwen, idyllische straatjes met waslijnen boven je hoofd en goede restaurantjes of barretjes. Je kunt er gerust een tijdje rondwandelen en misschien wel een weekend weg of stedentrip van maken! Zeker omdat je, zoals je gelezen hebt, veel prachtige plekken in de omgeving hebt.

Wil je naar Napels? Ryanair vliegt vanaf eindhoven, net als transavia.com, die ook vanaf Amsterdam naar het vliegveld van Napels vliegen. Wij vlogen met easyJet naar Napels. Ter plekke is het handig een auto te huren bij een van de vele verhuurbedrijven die in de omgeving actief zijn.