De Kaapverdische Eilanden: Sal

Waar de meeste Nederlanders de Canarische eilanden zien als het einpunt van vakantiebestemmingen, gaan wij nog een stukje verder. Kaapverdië is een land van 10 eilanden verdeeld op zon anderhalf uur vliegen voor de kust van Senegal. Met een niet zo comfortable toestel van TUI (transavia.com schijnt beter te zijn met meer beenruimte en een strakkere organisatie) vliegen we vanaf Amsterdam direct in ruim zes uur naar de Internationale luchthaven van het eiland Sal. Terug vliegen we in ongeveer 8,5 uur met een tussenstop in Gambia (Let op: Stoelreservering geld niet tot Gambia, en in Gambia moet iedereen er even 20 minuten uit). Op zich gaat het allemaal vlotjes. Dan over Sal, een schitterend eiland met een grootte van ongeveer 30 kilometer lang en maximaal 12 kilometer breed. Het eiland heeft een vrij vlak landschap. Er groeien vooral kleine struiken los van enkele oases. Palmbomen zijner wel te vinden natuurlijk. Er loopt een lange snelweg van noord naar zuid. Verder zijn er nog enkele klinkerwegen in de dorpjes maar bestaat de infrastructuur vooruil uit zandpaden. Je kunt erg goed met een taxi of huurauto reizen (4×4). Openbaar vervoer is er in vorm van trucks, maar dat is vooral voor de lokale werknemers. In het Afrikaanse land dat sinds 1975 pas onafhankelijk is van Portugal heerst een tropisch klimaat met slechts 6 regendagen per jaar. Daar valt een klein buitje al onder. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron en het zout waar het eiland naar vernoemd is word tegenwoordig gewoon geimporteerd. De visserij speelt ook een belangrijke rol, wat je later in het artikel al gauw duidelijk word. De hoofdstad van Sal is Espargos, waar je tevens het vliegveld vind.

Kaapverdië is tegenwoordig erg toeristisch. Meerdere malen per week vliegt er een vliegtuig naar een van de verschillende eilanden vanaf Amsterdam. Sal is het meest toeristisch en dat is eigenlijk niet voor niets. Een prachtig kilometers lang zandstrand ligt in het zuiden van het eiland in het dorp Santa Maria. Let er wel op dat je een goed hotel boekt (Hotel Morabeza). In de zeer goedkope hotels of hostels zijn namelijk geen waterleidingen beschikbaar. En dat is heel normaal op Kaapverdië. Je betaald met de Kaapverdische Escudo. 110 Escudo is een Euro. Je kunt op het eiland ook met de Euro betalen maar dan betaal je wel vaak ongemerkt wat meer. Het is veilig in Kaapverdië. Er praten wel veel mensen op straat tegen je die je met van alles willen helpen. Uiteindelijke betaal je daar dan fors voor of word je opgelicht. Let er dus goed op! Verder is het een prachtig vakantieland. Een heerlijk Afrikaans-Carribisch sfeertje met prachtige stranden en uiteraard heerlijk weer, het hele jaar door! Temperaturen liggen namelijk het gehele jaar door tussen de 20 en de 30 graden. Mocht het erg warm worden is dat niet zo erg, er is namelijk altijd een heerlijk verfrissend oceaanwindje! Portugees is er de voertaal maar het Kaapverdiaans, ook wel Crioulo genoemd, word er het meest gesproken. Het eten en drinken is op Kaapverdië vrij aan de prijs. Behalve de lokale biertjes “Strela” word zo goed als alles namelijk geimporteerd. Vis is weer relatief goedkoop omdat het een paar uur eerder vaak nog is gevangen.

De bezienswaardigheden van Sal
Het is misschien een klein eiland en op het eerste oog lijkt er niet veel te zien op het eiland. Maar dat valt eigenlijk reuze mee. Zo kun je naar Shark Bay gaan met een begeleide excursie. Je kunt daar na een wandeling van ongeveer 5 minuten over de rotsen in de zee de Citroenhaaien bekijken. Ze zwemmen vlakbij de kust. Uiteraard is er een gids bij je in de buurt en komen de haaien nooit bij je in de buurt. Het is er namelijk te ondiep. Toch zie je de haaievinnen en soms komt er ook een tandje boven. De excursie word meestal aangeboden tijdens je eilandtour. Tijdens die tour kom je gelijk langs de belangrijkste bezienswaardigheid. De zoutwinning van Sal. In een 500 meter brede vulkaan legde men in de 18e eeuw een zoutwinningsinstallatie aan. In vroegere tijden werd het zout naar Brazilië als exportproduct gebracht, maar helaas kwam daar door heffingen een einde aan. De installaties liggen er nog steeds maar worden helaas weinig tot niet gebruikt. Zout word tegenwoordig dan ook geimporteerd, net zoals vele andere producten.

Een bezoek aan Espargos hoort ook tot de mogelijkheden. Het eten in de prachtige restaurantjes is hier ook veel goedkoper dan in Santa Maria, het toeristische gebied van het eiland. In de hoofdstad worden de producten nog via hoofddeksels vervoerd. Erg leuk om te zien en tijdens een wandeling maak je goed kennis met de Afrikaanse cultuur die op Kaapverdië heerst. Vanuit Espargos is het nog vijf minuten rijden naar de haven van Sal in het plaatsje Palmeira. Grote cargoschepen liggen aan wal, maar ook de welbekende vissersbootjes liggen in de haven. In het dorpje zelf zijn weer enkele interessante restaurantjes en kun je weer kennis maken met de locale bevolking. Hier is het niet toeristisch en dus maak je makkelijker een praatje met de bevolking zonder dat je bang hoeft te zijn door middel van allemaal praatjes geld afgetroggeld te worden. In het noorden van Sal zijn nog enkele niet-actieve vulkanen te vinden. Met een 4×4 kun je naar de top rijden om zo van een prachtig eiland te genieten.

Santa Maria, de toeristische hoofdstad
De toeristische hoofdstad van het eiland Sal is Santa Maria. En dat is niet voor niets. Er ligt een prachtig zandstrand van acht kilometer die de gehele zuidkust van een heerlijke carribische sfeer voorziet. In Santa Maria kun je genieten van een rustige en sfeervolle vakantie. Het strand is eigenlijk in tweeën verdeeld en is in de winter perfect geschikt voor Kitesurfers. In het midden van beide stranden ligt de beroemde Pier. Deze pier is tussen 10:00 en 12:00 toneel van een heus spektakel op het gebied van visserij. Alle vissers komen dan namelijk binnen en worden feestelijk onthaald door familie maar vooral door toeristen. De vissers gooien de vangst vanuit het houten bootje de pier op waar deze word schoongemaakt en gewogen. Daarna word het op de pier verkocht of gereserveerd door een van de vele restaurants waar je het in de avond kunt bestellen als “vis van de dag”. We zien grote tonijnen en dorada’s in het rond vliegen en trotse vissers schreeuwen dat het de vangst van de dag is. We maken er een dagelijks ritueel van om even een kijkje te nemen. Elke dag om 11:00 staan we paraat om de vriendelijke vissers binnen te halen. Het is tenslotte ook slechts 5 minuten wandelen langs het strand van ons hotel verwijderd.

Langs het prachtige strand is een boulevard. Daar hebben lokale handelaren een kraampje waar men spullen verkoopt. Souvenirs, zonnenbrillen en natuurlijk lokale producten. Men is niet bang om een praatje op te starten, maar niet voor een gezellige babbel. Ze willen natuurlijk alleen maar verkopen. Het blijven wel lieve mensen, ook als je gewoon doorloopt. In het gezellige centrum van Santa Maria zijn enkele leuke restaurants. Een daarvan moeten we even uitlichten. Even voor de duidelijkheid, wij hebben geen samenwerking met het restaurant en hebben dus een puur objectieve mening. Chez Pastis is het kleinste restaurant waar ik ooit geweest ben. Neem twee huizen. Er is een steegje tussen. In dat steegje is het restaurant gevestigd. Met slechts 20 couverts zorgt de chef voor een onvergetelijk diner. Reserveer wel even van te voren want het is natuurlijk snel vol. Verse vis, maar voor al de kreeft moet je er proberen. Alle producten zijn vers en je kijkt zo de keuken in. Even een bezoekje brengen dus als je er bent! Uitendelijk is het kilometerslange zandstrand het hoogtepunt van Santa Maria. Een schitterend azuurblauwe zee met het goude zandstrand is voor de lokale bewoners ook erg geschikt voor een duikje in de ochtend. Er is altijd wat te doen op het strand. Zo zien we een groep mensen een boot de zee in proberen te duwen.

Overnachten op Sal: Hotel Morabeza
Om tussen de vele luxe resorts een goed hotel naar je keuze te vinden is nogal een lastige klus. Daarom maken wij het een stuk makkelijker. Voor de duidelijkheid, onze smaak hoeft natuurlijk niet jullie smaak te zijn, maar wat een prachtig hotel. Het Hotel Morabeza ligt aan de rand van het centrum van Santa Maria En het hotel is erg bekend op het eiland. Sinds de jaren 60 prijkt het hotel namelijk al aan het strand van Santa Maria. Het hotel heeft liefst 4 sterren. Wat snel opvalt is de sfeer. Het vriendelijke personeel, de rust en prachtig uitzicht over zee. Er zijn in totaal drie zwembaden met ruime ligweide en ligbedden. De ligbedden hebben een heerlijk kussen waardoor je lekker kunt liggen en genieten van het prachtige uitzicht over de zee. De ligweide die aan de boulevard ligt is een heerlijke plek. Zo ben je binnen vijf minuten op de pier, loop je direct naar de Beach club van het hotel waar je heerlijk kunt lunchen. Je kunt er ook een ligbedje huren en de hele dag aan het strand vertoeven. Bij het zwembad is ook een beach bar waar je kunt genieten van een heerlijk drankje aan de bar of zelfs vanuit je ligbed.

La Tortue is het restaurant waar je kunt genieten van lokale Kaapverdische lekkernijen. Onder andere de verse dagvangst staat op het menu, maar ook vleesgerechten zoals een heerlijke kip op Afrikaanse wijze bereid. Dit alles gepaard met een heerlijk flesje wijn, of een lekker drankje in dezelfde relaxte sfeer die we van het hotel gewend zijn. Bij de bar van het restaurant worden liveoptredens gehouden door lokale artiesten. Les Palmiers heeft een á la carte menu en in de ochtend een heerlijk internationaal ontbijtbuffet met heerlijke Afrikaanse lekkernijen. Alles is aanwezig voor een goede start van de dag. De kamers van het hotel zijn erg netjes en zeer ruim ingericht. Er is stromend water en een airco. De bedden zijn erg goed. Het lijkt eigenlijk net alsof je in een Europees hotel bent. Doe graag wel even zuinig met het water. Ga geen uren douchen. Het water is namelijk schaars. Een keer douchen volstaat zeker, vooral omdat het zwembad en de zee om de hoek zijn. De ligging, het vriendelijke personeel, en het ontwerp schieten er echt bovenuit. De gebouwen zijn allemaal in koloniale stijl gebouwd. Het hotel is daardoor uniek aan de andere. In lokale stijl maar toch luxe! Voor meer informatie en reserveringen kijk je op de site van het hotel: http://www.hotelmorabeza.com/english/.

De excursies met No-Limits Adventure
Vlakbij Hotel Morabeza vind je het bedrijf No-Limits Adventure. Een bedrijf dat unieke excursies organiseerd die geen ander bedrijf op het eiland realiseerd. Zo kun je een eiland tour doen met een Hummer. Je ziet dan alle hoogtepunten maar gaat offroad naar ze toe! Hoe gaaf is dat? Of met een segway touren over het strand. Ook kun je op een boot mee vissen, naar de haaien en in het seizoen naar de Schildpadden kijken. Hiking en trekking tochten over Sal zijn ook mogelijk, maar wij kozen voor ietwat andere en uniekere excursies. http://www.nolimitsadventure.com/ is de website waar meer informatie over het bedrijf en de excursies te vinden is! En houd de Facebook pagina in de gaten! Tijdens de excursies maken ze namelijk foto’s die ze delen op de Pagina!

Buggy Safari
We hebben voor een Buggy safari gekozen. En we waren de eerste! De buggy’s zijn pas net aangekopen op Sal nadat het maanden bij immigratie stond en daarvoor erg lang op de boot onderweg was naar het prachtige eiland. Voor vertrek word je erg mooi aangekleed. Je krijgt een pak aan en een stoere bril. En geloof me, het is echt nodig. Na afloop zit je namelijk helemaal onder het stof/zand. Je krijgt een uitleg over de Buggy’s. Weet je hoe een automaat werkt, dan heb je het al snel onder de knie. Eenmaal ingepakt en met theorie volgegooid mag je aan de bak! Het eerste stukje is nog over de weg, maar na enkele minuten ruilen we deze in voor de zandweggen. We rijden langs de zoutvlakte’s van Santa Maria. Daarna rijden we over het zand heuveltje op en heuveltje af. Erg leuk en we kunnen inmiddels aardig overweg met de buggy. Na een rit over nog meer zandweggetjes en een prachtig uitzicht over Santa Maria en eigenlijk het hele eiland komen we aan bij Kite Beach. De naam zegt het al, kitesurfers kunnen hier hun hart ophalen. Vooral beginners omdat de wind je vrijwel altijd terug brengt naar het strand. Er zijn hoge golven en het ziet er prachtig uit!

Na een strandbezoek rijden we door met de buggy en komen we aan op een berg. Daar hebben we prachtig uitzicht over de hele omgeving. Het is wat uitdagend om hier weer naar beneden te rijden, maar als dat eenmaal lukt kunnen we verder. Onderweg een paar keer moeten wachten omdat niet iedereen even behendig de bochten door ging. We zien prachtige heuvels, rijden door een soort woestijn en komen dan aan op een punt met een prachtig uitzicht op een strand. Op dat strand zijn in het seizoen zeeschildpadden die er nestelen. Oppassen dus! Na een mooie route gaan we nu de oversteek maken naar de westkust. Door een woestijn en langs rotsen, komen we nog een verdwaalde quad tegen. Eenmaal in het binnenland komen we langs een oase. Er zijn 3 oases op Sal, deze heet Palha Verde Oases. Hier kun je wandelen in het zand door palmbomen en struiken. Er zijn wat verdwaalde huisjes waar de slaven vroeger sliepen.

We gaan weer verder en komen dan bij een van de mooiste plekken van Sal. Het strand Calheta Funda is bekend vanwege de zeeschildpadden in de zomer, maar ook een plek waar Kaapverdiërs samen komen om te genieten van een heerlijke barbecue, de prachtige omgeving en een frisse duik in de Atlantische Oceaan. Tijdens de tour kun je hier ook even snorkelen en een frisse duik nemen. Na een duik rijd je nog verder om weer in Santa Maria aan te komen. Een prachtige excursie is afgelopen. Met een witte plek in het gezicht (Ja, daar zat de bril) en verder helemaal onder het stof komen we terug bij het kantoor van No-Limits Adventure. Nagenietend trekken we het pak uit en lopen we terug naar het hotel. Een onvergetelijke ervaring. Mede door de snelheid en het crossen offroad geeft het een unieke ervaring die nergens anders op de Kaapverdische eilanden te vinden is. Deze excursie boek je hier: https://nolimitsadventure.rezdy.com/91399/buggy-desert-adventure.

Zeilen op een Catamaran
De dag na de onvergetelijke ervaring worden we om 9 uur opgehaald door het vriendelijke personeel van No-Limit Adventure voor een tocht met de Catamaran. Na een minuut of twintig komen we aan in de haven van Palmeira, de belangrijkste haven van het eiland. Met een houten vissersbootje word je naar de catamaran gebracht voor een heerlijke zeiltocht langs het eiland. In ongeveer een uur varen we van de haven naar de baai van Murdeira waar we voor anker gaan. Tijdens de gehele boottocht zijn drankjes inclusief dus daar maken we gebruik van. We genieten van de helderblauwe zee, het prachtige uitzicht en het vriendelijke personeel die een fijne excursie voor ons verzorgd. Het uitzicht op het eiland reflecteerd mooi in de wilde zee. Eenmaal aangekomen in de baai word het zeil omlaag gehaald en gaan we voor anker. Mensen gaan snorkelen maar zien niet heel veel vissen. Wel springt men vrolijk van de boot af. Ik kies ervoor om mijn viskwaliteiten uit te breiden. Ik leer hoe een Kaapverdische visser te werk gaat. Educatief, rustgevend en ook nog eens lekker toeristisch bezig dus!

Tijdens het snorkelen, vissen of simpelweg relaxen op de catamaran worden we weer perfect verzorgd. Snacks worden bereid en in de catamaran geserveerd. Heerlijke broodjes, kaas en andere lekkernijen zorgen ervoor dat je geen honger hebt tijdens de tocht. De laatste mensen klimmen de catamaran weer op en gaan mee op de terugweg richting Palmeira. Nu hebben we echter wind tegen, wat er voor zorgd dat we op de moter terug varen in wederom een uur. Tijdens de vaart word je vermaakt door het personeel. Kaapverdische dansjes waarbij je mee kan doen om het te leren en een zingende matroos die onze lach niet van ons gezicht krijgt. Erg leuk, maar ze moeten toch echt even stoppen. Een eindje verderop bij een vissersboot vliegen namelijk veel meeuwen. Eenmaal aangekomen zien we een hele grote school met tuimelaars, ook wel dolfijnen. Deze springen vrolijk en zijn blij ons te zien. Ze komen erg dichtbij en zijn lekker speels. Ze zijn ook fotogeniek dus we hebben ze erop gekregen (Zie foto J). Na een show waar het dolfinarium nog wat van kan leren varen we terug naar de haven en worden we weer bij ons hotel afgezet. Wederom een leuke tour waar je kan snorkelen, zonnen en genieten van de Kaapverdische cultuur! Boek je tour hier: https://nolimitsadventure.rezdy.com/86727/catamaran-half-day-tour.