Met Vueling naar Gran Canaria

De binnenlanden van Gran CanariaIn alle seizoenen van de zon genieten kan op Europees grondgebied alleen op de Canarische Eilanden. De eilandengroep telt zeven eilanden met elk een verschillend karakter. Gran Canaria is een van de bekendste eilanden en biedt voor iedereen iets. Neem nou de prachtige stranden bij Maspalomas en Playa Del Ingles, of het ruige gebergte in de binnenlanden. Ook voor actieve vakanties is er een groot aanbod. Vele golfbanen voor beginners en gevorderden maken het eiland zeer interessant voor golfliefhebbers. De Atlantische Oceaan is zeer geschikt voor allerlei watersportmogelijkheden en voor zoektochten naar walvissen en Dolfijnen. De altijd actieve wind zorgt ervoor dat er altijd een gemoedelijke temperatuur heerst. Het klimaat zorgt er voor dat er in ieder jaargetijde een zonnige vakantie mogelijk is. U komt er in deze reportage achter wat een eiland als Gran Canaria biedt voor de toeristen.

Vervoer en Klimaat
Gran Canaria is vanuit Nederland op één manier te bereiken, namelijk met het vliegtuig. De vele chartervluchten het hele jaar door maakt het mogelijk op elk tijdstip in het jaar een vlucht te vinden. Op het eiland zelf zijn er veel mogelijkheden. U kunt met de bus alle belangrijke kuststeden en enkele steden in het binnenland bereiken. Het zijn moderne bussen met airconditioning, die in de zomer zeker nodig in de binnenlanden. Zelfs in de winter kan het kwik in de binnenlanden oplopen tot 30 graden Celsius. In de kustplaatsen is het in de winter wat koeler en is er een grotere kans op een bui. Meestal is er bewolking in de morgen, en trekt de lucht in de loop van de middag helemaal open. In de zomer is er vrijwel geePrachtig Playa del Inglesn regen en kunnen er soms zeer hoge temperaturen voorkomen.

Autohuur is zeer aantrekkelijk als u een vlucht en hotel apart boekt. Prijzen zijn in verhouding met andere toeristische plekken laag. Kies voor Orlando Rent a Car. De benzine- en dieselprijzen zijn zelfs nog goedkoper. Diesel vind u voor 90 eurocent per liter, en benzine kost u € 0,95 per liter. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het type auto, van kleine logo-orlando-rent-a-carauto’s tot busjes voor meerdere personen. U kunt vooraf reserveren op de website. Het bedrijf heeft jonge auto’s en een zeer goede service. Je wordt zelfs opgewacht bij aankomst. http://orlandorc.com/ voor alle boekingen en informatie.

Overnachten: Hotel Servatur Green Beach
Gelegen in Patalavaca en op loopafstand van het bruisende Aguineguin vind je het prachtige
hotel Servatur Green Beach. Met een uitzicht op zee vanuit elk van de 232 appartementen is dit een uniek hotel in zijn soort. Het hotel heeft drie sterren en alle kamers zijn net gemoderniseerd met prachtige bedden, een keukenblok, luxe badkamer en een balkon met zitje. In de woonkamer van het appartement is ook nog een zitje. Het uitzicht vanaf je kamer is al jaren hetzelfde. Er is een minimarkt aanwezig en bij de receptie is het personeel erg vriendelijk en behulpzaam. WiFi is beschikbaar in het gehele hotel.

Op de bovenverdieping is een prachtig solarium met jacuzzi. Tijdens ons bezoek was het Sunset Restaurant nog in de steigers maar inmiddels kun je hier al heerlijk dineren en genieten van een heerlijk drankje. Eten en drinken kun je ook in de poolbar. Lokale en internationale gerechten staan op de kaart. Het zwembad is erg groot en er zijn genoeg ligbedden zodat je niet in de vroege ochtend je bedje al moet reserveren. In de Piano Bar kun je de avond starten met een heerlijk drankje en genieten van een leuk muziekje. Niet alleen het prachtige uitzicht maar ook de gastronomie en locatie zorgen voor een zorgeloos verblijf op Gran Canaria. Boek snel je verblijf op http://www.servaturhotels.com/en/Hotels-in-Gran-Canaria/Puerto-Rico-Mogan/Hotel-Servatur-Green-Beach.

Fox in a Box: Escape Room
Opgesloten in een Cel moet je samen met je vrienden zo snel mogelijk ontsnappen. Maar nadat je uit de cel bent ontsnapt, begint het pas. Je komt op het politiebureau waar je handlanger enkele voorwerpen heeft verstopt. Door middel van puzzels en natuurlijk logisch nadenken kun je er uiteindelijk volledig onstnappen en sta je weer buiten. Dit moet allemaal binnen het uur gebeuren. Ben je op zoek naar een leuke, leerzame en hersenkrakend avontuur op Gran Canaria? Dan ben je bij Fox in a Box Gran Canaria op de juiste plaats. Educatief en een perfecte locatie in San Fernando, vlakbij de Jumbo en andere hotspots van Playa del Ingles, kun je deze escape room beleven. Er is ook nog een mogelijkheid om in een andere escape room een kluis van de bank te kraken. Je kunt dus kiezen uit 2 verschillende kamers van 2 tot 5 personen. De prijzen liggen lager dan bij ons in Nederland. Kijk snel op http://grancanaria.foxinabox.es/ voor meer informatie en boekingen!

Jetski Excursie met Atlantic Wake
In het verscholen Pasito Blanco, vlakbij de villas en ook vlakbij Maspelomas/Playa del Ingles, Jetski tour atlantic wakevinden we het startpunt van een Jetski tocht. Atlantic Wake bied verschillende Jetski tochten onder begeleiding. Je maakt een mooie route langs de kust van het zuiden van Gran Canaria en hebt onderweg de mogelijkheid een plons te nemen. Toni legt je alles uit van te voren zodat je veilig en met kennis op pad gaat. Zo is het ook voor beginnelingen leuk! De excursies zijn niet bedoeld voor racefanaten, maar het is een echte tour langs de hoogtepunten van de zuidkust. Je kunt kiezen uit meerdere tochten en deze zijn te boeken op www.atlanticwake.com.

Las Palmas de Gran Canaria
Lopend of met de fiets kun je deze prachtige stad ontdekken. De stad kent ondanks zijn jonge leeftijd een geweldige historie als kolonie. Prachtige gebouwen sieren het centrum van Vegueta, de oude stad. De oudste wijk van de stad is sinds 1990 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Wandel rustig door de smalle straatjes. De Catedral de Santa Ana is het hoogtepunt van de stad. Met zijn prachtige architectuur straalt het gebouw in het centrum van de stad. Santa Catalina is een wijk met een prachtig strand, leuke haven en gezellige eettentjes. Het moderenere gedeelte van de stad staat ook bekend als surfspot. De grote veerdiensten tussen de eilanden en cruiseschepen vertrekken vanuit Las Palmas, de hoofdstad en met afstand de grootste stad van het eiland.

Op Gran Canaria? Pak een wedstrijdje mee!
UD Las Palmas speelt al twee jaar weer in de Primera Division. Dus eens per jaar komen onder andere FC Barcelona, Real Madrid en Atletico Madrid op bezoek. Het is erg leuk om dus een bezoek te brengen aan een van de wedstrijden mocht je toch op het eiland zijn. Het stadion is goed te bereiken en in in het winkelcentrum kun je in de garage parkeren. De geel-blauwe speelden tegen Alaves en zorgde voor ons voor een leuke vermakelijke wedstrijd in het schitterende Estadio de Gran Canaria.

Puerto Rico
Een groots opgezette vakantiestad aan de zuidkust van Gran Canaria is het op de rotsen gebouwde Puerto Rico. Deze stad is de meest gewilde vakantieplek van de Engelsen op het Het strand en Puerto Rico; op de heuvels gebouwdeiland. Het vroegere Puerto Rico bestond eigenlijk alleen uit een kleine vissershaven en een gemoedelijk Canarisch centrum. In de jaren zestig begon men met het bouwen van grote Resorts en appartementencomplexen tegen de rotsen op. Daar werden dan liften gebouwd, waarmee je gemakkelijk naar beneden het centrum in kunt. Tegenwoordig wordt er nog steeds veel gebouwd in Puerto Rico. Grote complexen kijken uit over de prachtige baai van Puerto Rico. Er is een zeer kindvriendelijk strand, en een prachtige boulevard langs de Atlantische kust, waar bij harde wind zelfs de golven over de boulevard heen slaan. Rond een van de twee havens zijn leuke restaurants te vinden waar u de vers gevangen vis kunt gaan eten. Rondom Puerto Rico zijn nog enkele knusse Spaanse dorpen te vinden waar u even lekker kunt genieten van de Canarische cultuur. Puerto Rico ligt op ongeveer 50 minuten rijden van de luchthaven Las Palmas. Het ligt tussen Puerto de Mogán en Maspalomas in.

Puerto de Mogán
Het meest pittoreske dorpje van het zuiden is met afstand Puerto de Mogán, een dorpje gericht op ouderen. Het dorp bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen. Meer in de binnenlanden ligt het van oudsher bekende dorpje Mogán. Hier is niet meer te beleven danUitzicht vanaf het uitzichtpunt
enkele kleine restaurants en een echt Spaans sfeertje. Meer richting de zee ligt het nieuwste gedeelte van Mogán, namelijk Playa de Mogán. Het kindvriendelijke zandstrand is een pareltje wat wordt afgesloten door een prachtige boulevard met veel terrasjes. Als u wat verder loopt, komt u bij het oude Puerto de Mogán. Een schitterende haven verschijnt, met pittoreske huisjes, die veelal te huur zijn voor de toerist. Deze prachtige huisjes grenzen veelal aan water; vele kanalen verbinden de twee havens met elkaar. Kijk gerust even rond in deze havens, want er zijn prachtige zeilboten en verschillende dure jachten. Puerto de Mogán is het Klein Venetië van Gran Canaria.

De voetgangerszone geldt als een van de mooiste van het eiland, allemaal historische gebouwtjes en leuke bruggen verbinden de kleine kanaaltjes met elkaar. In een binnenplaatsje
Langs de havenzijn enkele prachtige terrasjes, waar ik natuurlijk als wijn en bierliefhebber even wat moest gaan drinken. Een gesprek met de eigenaar volgde, die ons erop wees dat hij na zijn pensioen begonnen was. “Ik zit hier pas vijf jaar. Ik denk dat ik een van de meest onbekende Restaurants ben hier in Puerto de Mogán. Maar kom hier maar eens eten. Negentig procent van mijn gasten geeft na zijn bezoek aan dat men er erg van genoten heeft en zeker de goede verhalen van ons eten door gaat vertellen aan vrienden en kennissen. Zo bouw ik dan mijn bekendheid op. Ik zit natuurlijk op een prachtige locatie, maar om mij heen is veel concurrentie die er al veel langer zitten en weten hoe ze met toeristen om moeten gaan. Kom maar eens terug over vijf jaar!” Probeer eens de vers gevangen vis in een van de restaurantjes in het oude centrum of in de haven. Deze zijn zeker een van de beste van het eiland!

Maspalomas
Het bekendste vakantieoord is wel Maspalomas, met zijn vele palmbomen en geweldige duinstrand. Het relatief kleine Maspalomas leeft nog steeds onder het grote naastgelegen Prachtige duinen in MaspalomasPlaya del Inglés en Costa Meloneras. Door de duinen kunt u uren genieten van een woestijnlandschap. Kijk wel uit dat u niet verdwaald, het komt namelijk vaker voor dat mensen in de duinen niet meer weten waar zij de duinen in zijn gegaan, en dus weer uit moeten. Op de dag dat ik met mijn broertje de duinen ging verkennen, waren er nog de naweeën van de storm die de avond ervoor over het eiland woedde. Het waaide dus nog vrij hard. Het zand waaide tegen onze enkels aan, wat behoorlijk pijn deed, maar ons het gevoel gaf dat we meespeelden in een film van Indiana Jones.

Eenmaal aangekomen bij de woeste Atlantische oceaan wisten ook wij niet meer precies hoe wij de duinen moesten gaan verlaten, maar kwamen we uiteindelijk via het Kamelencentrum weer De kamelentocht door de duinen is genietenuit bij de uitgang van “de woestijn”. Een Engelsman naast ons riep: “Wat stinken die Kamelen zeg, ik moet er niet aan denken om een tocht op die beesten te maken”. Maar dit is zeker de ervaring waard, volgens een toerist die zojuist een tocht gemaakt had. “Geweldig zeg, tussen de bulten van de Kamelen door de woestijn van Gran Canaria. Ik schrok wel eventjes toen hij wat harder ging lopen, maar dat doen ze wel vaker schijnt. Het mooiste was dat de Kamelen op een rustgevende manier bewegen, waardoor ook wij rustig werden en een zeer ontspannende tocht beleefden.” Er is verder natuurlijk veel meer te doen in Maspalomas. De prachtige zandstranden zijn ideaal voor een weekje strandvakantie. Maar ook de vele dure en luxe hotels die u er tegenkomt zijn allen bedoeld voor ontspanning.

Playa del Inglés
Het grootste en meest idyllische plaatsje van de Canarische eilanden is met afstand Playa del Inglés. Hier vindt u vele winkelcentra, waaronder ook de Cita. Speciaal aan de Cita is dat het Het strand van Playahelemaal gebouwd is in Europese stijl. Aan de ene kant vindt u er de herenhuizen van Amsterdam, en loopt u de hoek om dan verschijnt ineens de Big Ben voor uw neus. Natuurlijk zijn dit nagemaakte modellen, maar het heeft wel een interessante aanblik in dit winkelcentrum, wat naar mijn mening meer een “Dorp op meerdere verdiepingen” is. Ik heb eerder verteld over de storm. Deze heeft ook bij de Cita zijn sporen achter gelaten. Een aantal Amsterdamse Herenhuizen waren kapot. Zonde, maar ik denk dat deze inmiddels alweer bijgebouwd zijn. Maar Playa del Inglés bestaat niet alleen uit de Cita. Er zijn vele verschillende hotels, bungalowparken en appartementen voor ieder budget.

Een sateetje bij Dreamz!De boulevard die langs het strand loopt, is gevuld met leuke terrasjes, winkeltjes en speelhallen. Op het strand zijn ook vele mogelijkheden met betrekking tot de kinderen. In het hoogseizoen, op Gran Canaria gedurende het hele jaar, kunt u er volleyballen, voetballen en natuurlijk lekker genieten van de koude Atlantische Oceaan bij warme luchttemperaturen. Playa del Inglés is ideaal voor gezinnen, jongeren en oudere echtparen. Maar ook voor Homo’s is het gebied zeer aantrekkelijk. Enkele accommodaties richten zich zelfs geheel op het homotoerisme. Een toprestaurant en zeker een bezoek waard is Dreamz. Dit Nederlandse restaurant biedt goede gerechten met een goede prijs, charmante service en gratis WiFi.

Eilandtour: Door de binnenlanden
Een tocht die gemakkelijk bij Playa del Inglés kan beginnen is die door de binnenlanden. U De Grand Canyon van Gran Canariaontdekt de meest mooie plaatsen in de verrassende bergen van Maspalomas. Vele prachtige uitzichten komt u onderweg tegen, waar u zeker moet stoppen bij enkele parkeerplaatsen die aangegeven worden als “Mirador”. Even lijkt het alsof we in de Grand Canyon zijn, met de ruige rotsen die uit de grond tevoorschijn komen, en de vreemde vormen die deze rotsen hebben. Als eerste kwamen we een park tegen waar overigens bijna nergens informatie over te vinden is, maar zeker de moeite waard is.

Mundo Aborigen
De eerste bewoners op de Canarische eilanden kwamen ongeveer 2000 of 3000 jaar voor Christis. Deze bewoners kwamen van het Afrikaanse continent wat natuurlijk logisch is gezien Mundo Aborigende ligging van de eilanden. Archeologische vondsten in de buurt van Aguineguín bevestigen dat de inwoners op zichzelf in de bergen, ter bescherming van piraterijen en dergelijke, leefden. Mundo Aborigen probeerde met succes het leven van deze eerste inwoners na te bootsen. Het dagelijkse leven van deze “Aboriginals” is in dit park prachtig weergegeven. De verscheidene woningen zijn exact nagemakt door archeologen die de dagen ervoor nog enkele overblijfselen vonden. De geschiedenis leert echter dat het niet zeker is dat op de plaats van het park ook daadwerkelijk een dorp is geweest. Wel wordt op het park, op een unieke manier, kennis gemaakt met de leefstijl van deze inwoners. U krijgt bij aankomst een gids, waar de route aangegeven wordt met simpele nummering. Als u bovenaan de berg bent hebt u tevens een schitterend zicht op de badplaatsen van het zuiden, en ook op het dal wat wordt vergeleken met de Grand Canyon. Mundo Aborigen, een reis naar het leven van de vroegere inwoners.

We vervolgens onze reis door de binnenlanden richting San Bartolomé de Tirajana. Onderweg Het binnenland met stromende riviertjeskomen we nog vele watervallen tegen die zijn ontstaan door de regen die was gevallen de dagen voor onze tour. Spectaculair groen zijn de gebieden rondom deze plaats. Onderweg nog eens gestopt bij een van de watervallen, waar in een dal een groot meer was. Er zijn vele meren in de binnenlanden van Gran Canaria. Alle watervallen in de bergen kwamen uit in dit meertje, waardoor deze ook ontstaan is. Eindelijk, na een lange zwerftocht door de bergen heen, komen we aan met ons busje bij de afslag San Bartolomé, is deze afgesloten vanwege wateroverlast en werkzaamheden. Dan maar door richting Santa Lucía de Tirajana. Vlak voor het binnenrijden komen we nog langs een brug die inmiddels bijna niet meer gebruikt kan worden.

Santa Lucía de Tirajana
Een mooi bergdorpje, vlakbij San Bartolomé is Santa Lucía de Tirajana. Hier zijn enkele Santa Luciarestaurants en terrasjes waar u kunt genieten van de zon. Als het helder is, loopt de temperatuur al snel op richting de 30 graden, zelfs in de winterperiode. Een toprestaurant is Mirador de Santa Lucía. Hier heeft u op het buitenterras een schitterend uitzicht op de binnenlanden van Gran Canaria. Het eten is er van uitmuntende kwaliteit, alleen de prijs is hier niet zo goedkoop als in de kustplaatsen. U betaald hier natuurlijk ook voor het adembenemende uitzicht. Loop daarna eens door het prachtige dorpje heen. Een schitterende kerkje staat op een heuveltje en kijkt uit over het hele dorpje. De huisjes zijn gebouwd in Canarische stijl, wat u op de foto goed kunt zien. Vroeger werden er stierengevechten gehouden door de steile straatjes, wat natuurlijk levensgevaarlijk is. Santa Lucía is zeker een bezoek waard tijdens uw rondreis.

Ontdek de Canarische Cultuur
Bezoek het leven van de Canarische inwoners in het dorpje Castillo del Romeral. Nauwe straatjes verbinden de vele rijen met woningen in het dorp. U kunt even rustig langs de prachtig aangelegde boulevard van dit altijd winderige dorpje lopen, en genieten van de rust die hier heerst. Castillo is vooral een dorp wat veel surfers aantrekt. Dat komt door de vele wind die hier bijna altijd te vinden is en de gemoedelijke sfeer in het dorp. Ga vooral even eten in restaurant Castillo Viejo Restaurante. Daar helpen de spaanssprekende eigenaren u graag met veel vriendelijkheid. U moet wel bestellen in het Spaans, maar dat kunt u dan doen door middel van de kaart. Deze is in het Engels en Spaans, zo kunt u mooie vergelijken en uw Spaans opkrikken! Aan het eind van ons bezoek wilden wij gaan, maar bood ze nog wat aperitief aan. Snel gingen we weer zitten en werden we getrakteerd op een lekker glaasje Ron Miel. Deze Canarische likeur is zeer geliefd bij de eilandbewoners, maar ook toeristen kunnen verslaafd raken aan dit heerlijke drankje. Het is een combinatie van Rum en honing. “Ron Miel, laten we daar maar niet over beginnen. Ik denk nu nog wel eens na het eten: een lekkere Ron Miel zou mij nu wel goed doen. Helaas is de fles die ik had meegenomen al leeg…”

Panorama van Puerto de Mogan

Snel met Vueling naar Gran Canaria
Met een tussenstop in Barcelona, of zelfs in het winterseizoen direct, vliegt Vueling naar het prachtige Gran Canaria. Met comfortabele toestellen met lederen zit, genoeg beenruimte en de mogelijkheid tot Priorityboarding en bijkopen van bagage is Vueling de tweede grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij. Het moderne vliegen betekend ook eten en drinken voor een kleine bijdrage aan boord kopen. Vueling vliegt veelal op tijd en heeft een uitstekende service. Het brengt u met een smile naar Gran Canaria, maar ook naar vele andere bestemmingen in Spanje en Europa. Voor meer informatie en reserveringen ga je naar http://www.vueling.com/nl.