Een weekendje in Toscane: Pisa

Met de vele vluchten die vanuit Nederland naar Pisa gaan is het eigenlijk vrij simpel om een weekendje naar deze omgeving te vertrekken. Want een weekend is ideaal om Pisa, maar ook een klein beetje de omgeving te ontdekken. Verblijf in Pisa, want daar is het in de avond ook gezellig, maar huur wel een auto. Zo kun je Pisa in een dag verkennen, en een dagje kennis maken met Toscane. En dat Pisa bekend is van de scheve toren dat weten we allemaal wel. Maar wat heeft deze stad nog meer te bieden? We gaan het je zo goed mogelijk proberen te vertellen. Geniet van de natuur, prachtige dorpjes, een schitterende stad en de gastronomie.

Stadsbezoek Pisa
Pisa is een stad in het Noorden van Italië, in het hart van Toscane die doormidden gesneden word door de rivier de Arno. De stad is zeker bezienswaardig. Alleen al de kathedraal en de scheve toren trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar de stad. Het is een mooi verschijnsel om te zien hoe de vele toeristen de toren voor de foto omver duwen. Het is natuurlijk het beroemdste monument van de stad. De scheve toren “Torre pendente di Pisa” is de klokkentoren die hoort bij de naastgelegen Duomo di Pisa (Kathedraal van Pisa). De eerste verdiepingen werden scheef gebouwd. In de jaren erna heeft men geprobeerd om met nieuwe verdiepingen het gebouw recht te krijgen maar dat is gelukkig niet gelukt. Anders was de toren natuurlijk nooit zo beroemd geweest. Vanwege de veiligheid zijn er verschillende pogingen gedaan om ervoor te zorgen dat de toren niet daadwerkelijk omvalt. De toren is zelfs een tijdje gesloten geweest voor het publiek, maar sinds 2008 is de toren daadwerkelijk veilig en stabiel. Toch?

Naast de toren van pisa staat de middeleeuwse dom van Pisa. De bouwstijl is prachtig te noemen en de decoraties zijn fantastisch. Momenteel doet men de laatste restauraties om ervoor te zorgen dat de Kathedraal er weer zo uitziet als dat hij was. Als los onderdeel van de dom staat een grasveld verder het Baptisterium. Deze doopkapel is nog altijd de grootste doopkapel van Italië. Het gebouw sluit prima aan bij de pracht van de Toren en de Kathedraal. Je kunt het geheel ook van binnen bekijken en combi tickets daarvoor aanschaffen. Een kleine wandeling en je komt bij het Piazza dei Cavalieri. Dit is het belangrijkste en beroemdste plein van de stad. Vanuit daar werd vroeger de stad geregeerd en “Het plein van de ridders”, hoe het plein ook wel bekend staat, herbergt het Palazzo dei Carovana Geniet van de prachtige standbeelden en mooie gebouwen zoals het San Rocco. Wandel eens langs de rivier waar je prachtige gebouwen tegenkomt en een schitterende reflectie van de gebouwen in de rivier de Arno.

Ten noorden van het centrale station van Pisa, aan de andere kant van de rivier de Arno, vinden we een andere oude wijk van Pisa waar je heerlijk kunt wandelen. Je komt er eerst het Fortezza di Pisa tegen. Een schitterend fort direct aan de rivier die er nog uitziet alsof hij nooit is gerstaureerd. Echter is dat wel gebeurd en dit prachtige bouwwerk straalt werkelijk aan de rivierkant. Op het kleurrijke plein Piazza Vittorio Emmanuele II vind je een prachtige kerk en terrasjes verscholen in steegjes. Hier kun je nog genieten van de lokale cultuur. Tussen de middag is het er dan ook vrij rustig en zijn veel boetiekjes gesloten. Palazzo Blu is een van de hoogtepunten van deze wijk. Langs de rivier staat dit blauwe pant die zeker een bezoekje waard is.

Gastronomie in Pisa
Italië staat natuurlijk bekend om zijn lekkere eten. Pizza, pasta en wijn zijn de meest favoriete producten in de Italiaanse keuken. En waar kan je het beter eten dan in het land zelf? In Pisa zijn vele restaurants en kleine eettentjes waar je culinair kunt genieten. En het eten en drinken is in Pisa in tegenstelling tot andere Italiaanse steden erg goedkoop. Een van de toppers vonden wij net iets buiten het centrum. Capriccio bezorgt je een fantatsiche avond. Met een heerlijke Italiaanse keuken kun je kiezen uit verschillende vleesgerechten, pasta’s en Pizza’s. Voorald de Pizza’s zijn hier beroemd. Het zijn niet de kleinste en de smaken zijn verbluffend. Neem er een biertje van de lokale brouwerij bij en je avond is compleet. Dit biertje is van J63 en is gebrouwen in enkele verschillende soorten van een normaal biertje via een witbiertje naar een zwaar en donker biertje. Wil je ontbijten? Ga dan naar La Petite. Hier kun je erg goedkoop genieten van de beste espresso, cappucino en heerlijke gevulde croissants of belegde broodjes. Voor €3,00 heb je al twee gevulde croissants met een espresso!

Een rondritje langs prachtige dorpen, wijnvelden en glooiende heuvels
Vanuit Pisa is het ongeveer 20 minuten om via de snelweg de afslag te nemen bij Pontedera richting Volterra. Je rijd over een prachtige provinciale weg langs knusse oude dorpjes en over glooiende heuvels. Uiteindelijk komen we aan in het dorpje Volterra, waar de tijd stil lijkt te staan. Volterra ligt boven op een heuveltop en is een stad van wind en steen. Het stadje vang namelijk veel wind op de heuveltop en kent een rijke historie. Er zijn vele sporen die leiden naar de Etrusken, die het stadje stichtten. Langs de zeven kilometer lange stadsmuren kun je een lange wandeling maken met prachtig uitzicht over het dorpje en het dal in met zijn vele wijngaarden.

De stadsmuren van Volterra zijn soms wel tien meter hoog. Zoals elke stad met stadsmuren heeft de stad natuurlijk ook poorten zoals de Porta Diana. In het stadje zelf heerst een Middeleeuwse sfeer. Op het Piazze dei Priori, het centrale plein, staat het Palazzo dei Piori. Dit gebouw kan je bekend voorkomen aangezien het model stond voor het Palazzo Vecchio in Florence. Het paleis is tegenwoordig het gemeentehuis, en de oudste van Toscane. Vlakbij het plein is de ontsierde Kathedraal te vinden. Aan de buitenkant ziet de kerk er simpel uit omdat er simpelweg niet genoeg middelen waren voor de versieringen, vandaar de naam. Maar van binnen ziet het er goed uit. Ook de romeinen hebben een erfenis achter gelaten in dit prachtige dorpje. Bezoek het oude Romeinse theater dat pas in de jaren 50 ontdekt werd. Aansluitend aan het Amfitheater vind je het badhuis. Het theater is een van de best bewaard gebleven Romeinse Amfitheaters.

Een kleine drie kwartier van Volterra vinden we het dorpje San Gimignano. Dit dorpje staat bekend als het Middeleeuwse Manhattan. Het waren in die tijd liefst 72 torens die boven op de heuvel het dorpje aaneen sloten. De legende gaat dat de verschillende families in het dorp de torens tegen elkaar op bouwden. Hoe hoger de toren is, hoe meer aanzien de familie heeft. Hoeveel torens zijn er nu nog? De een spreekt over 13, de ander over 16. Uit eigen ervaring zie je het ook niet echt. Als je naar het dorpje rijd zie je de heuvel met torens en het dorpje al snel tussen de heuvels doorkomen. En hoeveel torens het ook zijn, het is het handelsmerk van het dorp. De hoogste toren is 51 meter hoog en dat was in die tijd heel wat. Het was namelijk verboden hogere torens te bouwen dan dat. Op het Piazza del Duomo staan nog twee andere torens die hoger waren dan deze en in strijd met de wet zijn deze in 1255 een kopje kleiner gemaakt. Het dorpje is omringd door prachtig glooiende heuvels met mooie uitzichtpunten. De vele wijngaarden zijn een bezoekje waard, bekijk eens een wijngaard van dichtbij en bel bij de boer aan!

Praktische Informatie:
– Ryanair en transavia.com vliegen vanaf Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Düssendorf Weeze naar Pisa.
– Een autohuren kan op de luchthaven bij de bekende autoverhuurbedrijven.
– De wegen zijn goed, probeer zo min mogelijk op de snelweg te rijden.
– Goede overnachtingplek is het Welcome Bed and Breakfast in Pisa. Nette kamers, vlakbij het centrum en een goede service.
– De luchthaven van Pisa ligt op slechts 10 minuten rijden van het centrum. Souvenirs zijn er niet en er zijn kleine winkels.