Adembenemend Hong Kong

Wanneer je een verre reis gaat boeken denk je vast niet gelijk aan Hong Kong. Want een stedentrip waar je ruim tien uur voor moet vliegen is nou niet bepaald rustgevend, zou je denken. Echter vlogen wij met China Southern Airlines via Beijing naar speciale administratieve regio van China. Het was een erg comfortabele reis en je komt na een vlucht van een nacht in de vroege middag aan in het bruisende Hong Kong. Het kan er soms erg mistig zijn waardoor de stad iets mysterieus heeft, maar als de lucht blauw is dan is de stad ook prachtig! Het is erg fijn dat je in Hong Kong geen visum hoeft aan te schaffen, maar je krijgt ook geen stempel in je paspoort. In Hong Kong is genoeg te beleven. Veel mensen denken aan alleen een grote stad. Dat is ook zo, maar er is meer. Veel Meer. Zo zijn er prachtige tempels, mooie natuurgebieden, oude vissersdorpjes en leuke wandelingen te doen door het hele “Land”. Lees mee en ontdek een bruisende stad en een schitterende natuur.

Hong Kong Island
Een van de eilanden van Hong Kong heeft de naam Hong Kong Island. Daar vinden we onder andere de steden Hongkong en Causeway Bay. In het gebied Central vinden we het Hong Kong park. In dit schitterende park kun je een rondwandeling maken in een groene oase met een meertje. In dat meertje zijn vele schildpadden te vinden. Het park is omringt door vele wolkenkrabbers. Een daarvan is de Bank of China tower met een schitterende architectuur een van de mooiste moderne gebouwen van de stad. Een van de hoogtepunten voor de feestvierders onder ons is Lan Kwai Fong. Dit spectaculaire uitgaansgebied kent leuke kroegen en goede restaurants. En het gaat er door tot in de late uurtjes. De prijzen zijn echter wel hoog. Tijdens feestdagen is het erg druk en zijn de straten gevuld met feestvierende mensen. Ook het Hard Rock Cafe van Hong Kong bevind zich in Lan Kwai Fong. Tijdens een wandeling door Soho kom je langs verschillende open lucht markten waar je leuke souvenirs kunt kopen, maar waar vooral de dagelijkse kost zoals fruit, groente en vlees. Causeway Bay is het luxe gedeelte met vele winkels en de plek waar de appartementen het duurste zijn.

Met de tram dwars over Hong Kong Island
Sightseeing kun je doen op verschillende manieren. Te voet, met de metro of met de tram. Jawel, met de tram kun je dwars door Hong Kong. In de jaren 20 is er een tramspoor aangelegd dwars door de stad. Door de jaren heen is de stad natuurlijk erg veranderd, maar de trams zijn nog veelal hetzelfde. Stap zelf in een van de oude trams met open dak. Je start bij de Western Market Terminal en gaat dan dwars door Hong Kong richting Causeway Bay. Je kan uiteraard ook beginnen in Causeway bay. Tijdens de Tramoramic tour maak je kennis met de geschiedenis van Hong Kong door middel van beelden in de tram en door een bandje dat af word gespeeld in acht verschillende talen. Je ontdekt alle bezienswaardigheden van het eiland op een unieke manier. De tocht duurt ruim een uur en kost HKS95 voor volwassenen. Dat is ongeveer 12 euro. Het is zeker de moeite waard. Er is WiFi aan boord en je krijg een Golden ticket zodat je de rest van de dag, en de volgende dag gebruik kunt maken van alle trams. Voor meer informatie en boekingen kijk je op https://www.hktramways.com/en/tramoramic.

Met de Star Ferry naar de Symphony of Lights show
Star Ferry is de naam van de Hongkongse veerdienst die de verbinding vormt tussen Central en Kowloon. Maar het bied ook leuke sightseeing tochten aan. Tegen zonsondergang kun je de ferry nemen om de Symphony of Light show vanaf het water te bekijken. Je kunt de tour uiteraard ook overdag doen, maar in de avond is het echt spectaculair. Om 20:00 lokale tijd barst de “A symphony of Lights” lichtshow los. Je vaart vanaf de Star Ferry Pier de Victoria Harbour in. Na een rondje langs gebouwen waar je informatie over krijgt tijdens de rondvaart zoekt de boot een plaatsje om de Symphony of Lights show te bekijken. De gebouwen worden verlicht en de lichten knipperen op de muziek. De groene lasers en de prachtig verlichtte gebouwen zijn een lust voor het oog en geven je een goed beeld van de stad in het donker. Prachtige foto’s neem je mee, net als een geweldige herinnering. Tijdens de rondvaart krijg je een snack en een drankje naar keuze. Deze zijn inclusief in het ticket wat je HKD205 kost. Een rondvaart overdag kost HKD100 en in de avond HKD180. Meer informatie en reserveringen op http://www.starferry.com.hk.

De Victoria Peak
Je kunt hem wandelend beklimmen, maar het is zeker de moeite waard om de tram naar boven te nemen. Met de Peak tram ben je in ongeveer tien minuten boven. De Victoria Peak geeft je een prachtig uitzicht over Hong Kong. Sinds de koloniale tijd is het hoogste punt van Hong Kong de meest exclusieve wijk van de stad. De peak is een van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad. Vanaf “Terrace 428” heb je een prachtig uitzicht over de stad in een straal van 360 graden. Met een ticket voor de Peak Tram kun je ook het terras op. Je kunt overdag een bezoek brengen, maar ook in de avond is het uitzicht prachtig over de verlichte stad. In de Peak tower zijn vele winkeltjes en restaurants te vinden waar je even tot rust kunt komen. Daarna kun je een wandeling starten. Er zijn verschillende wandelpaden, maar wij wandelen rondom de Peak. We hebben onderweg prachtige vergezichten over Hong Kong Island en omdat het aardig goed weer is kunnen we nog veel verder kijken. Een leuke wandeling door de natuur waar je er achter komt dat Hong Kong niet alleen een grauwe stad is met alleen wolkenkrabbers. De tram is een leuke manier om de Peak op te komen, en het is ook leuk om helemaal naar beneden te wandelen. Meer informatie en het kopen van tickets via http://www.thepeak.com.hk/en/. Je kunt ook met de Octopus card reizen.

Handig: De Octopus Card
Om met de metro, bus en tram te reizen in Hong Kong kun je het beste een Octopus Card aanschaffen. Deze kost HKD50 borg en je kunt er steeds geld op zetten. Aan het eind van je reis kun je de pas weer inleveren en krijg je de borg terug.

Kowloon
Een aantal metrostations voorbij Central kom je in Kowloon, op een heel ander eiland en in een totaal ander gebied. Helaas was het hoogtepunt de Avenue of stars gesloten. Daar staan beelden van bekende acteurs, waaronder natuurlijk Bruce Lee. Helaas konden we daar geen bezoek aan brengen, maar was de Hong Kong Clock Tower wel bereikbaar. Deze klokkentoren staat al jarenlang in de haven van Kowloon en is een prachtig oud gebouw tussen de moderne wolkenkrabbers. Als we door de straten van Kowloon lopen komen we uiteindelijk in het Kowloon Park. In dit park vind je een mooi groot hok waar verschillende vogels zitten. Daaronder zijn papegaaien en tucans. Een wandeling door het park brengt je uiteindelijk bij de Chinese tuin. In het park is ook een groot zwembad waar je voor een vriendelijk bedrag een duik kan nemen. Aan de rand van het park vind je de Avenue of Comic Stars, waar Aziatische strip- en tekenfilmfiguren uitgebeeld staan. Leuk om even langs te lopen.

Tsim Sha Tsui is het bruisende gedeelte van Hong Kong met vele winkels en boutiekjes. Hier kun je uren rondwandelen langs de duurste winkels en tussendoor genieten van een goed restaurant. Ten noorden van Tsim Sha Tsui kom je bij de Temple Street Night Market. Als de zon onder gaat dan zijn de Hongkongse Handelaren al klaar met het neerleggen van de producten. Deze populaire straat-bazaar is een schoolvoorbeeld van een theater en festiviteit van de Chinese markten. Naast kleding, theesoorten, juwelen, elektronica, horloges, antieken en souveniers kun je er vis, noodles en andere lokale gerechten verkrijgen. Het is hier allemaal vrij goedkoop en onderhandelen over de prijs is geen probleem. De operazangers staan op straat de kunsten te vertonen. Verder richting Mong Kok kom je een soortgelijke markt tegen, de Ladies Market. Hier koop je vooral vrouwenkleding, lederen tassen, horloges en andere juwelen. Ook hier kan je onderhandelen. Het is bijna hetzelfde als de nachtmarkt, ware het niet dat deze markt de hele dag de straten van Mong Kok vult.

Een wandeling van uitersten in Kowloon
We starten deze wandeling bij het metrostation Diamond hill. De wandeling is ongeveer zes kilometer en goed te doen in ongeveer 2 uur, als je overal rustig de tijd neemt om alles te bekijken. Direct bij het metrostation beginnen we onze wandeling met een bezoek aan de tuinen van Nan Lian. Deze prachtige tuinen worden goed onderhouden en hebben enkele prachtige planten waaronder de Bonsai. Je hebt het gevoel ineens in de natuur te zijn beland. Via het eenrichtingspad kom je door het hele park en ontdek je ook het Theehuis en de waterval. Er zwemmen grote koikarpers in de grote vijvers. Je kunt een galerij bekijken en via een pad kom je bij het prachtige Chi Lin Nunnery. Hier mag je vrij rond kijken, maar binnen geen foto’s maken. Erg leuk om te zien hoe de monniken met elkaar omgaan en wat er hier gebeurd.

 

We vervolgen de wandeling en komen uiteindelijk bij een prachtige tempel. De Wong Tai Sin Tempel is een van de grootste en meest populaire tempels in Hong Kong. Dat is niet alleen omdat er de legende geld “De tempel laat alle wensen uitkomen” maar ook omdat de tempel het thuis is van drie verschillende geloven, namelijk het Taoïsme, Boeddhisme en het Confucianisme. Ontdek de prachtige beelden van de tuinen, de tempel die is omringd door vele lampionnen en natuurlijk, niet te vergeten, de leeuw die bij aanraking je wensen laat uitkomen. De andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de vijf gebouwen die de vijf geomantische elementen van Feun Shui voorstellen: Het bronze paviljoen (Metaal), De archiefhal (Hout), de fontein (water), het Yue Heung heiligdom (Vuur) en de “Earth Wall” (aarde). Zorg er voor dat je op tijd bent om alles te kunnen zien want de tempel sluit om 17:00. Even verder is er nog een tempel, namelijk de Hau Wong Temple. Deze is veel kleiner maar zeker de moeite waard even te bekijken.

Kowloon Walled City Park
Vroeger stond het helemaal dicht gebouwd met flatgebouwen. Het was het centrum van Kowloon Walled City, maar tegenwoordig is het een park nadat het gesloopt is. De Yamen, het administratieve gebouw, is het enige overlevende gebouw en die is tevens gerestaureerd in de originele staat. Er zijn ook nog twee kanonnen te vinden die nog in originele staat zijn. Neem even wat tijd om de Chinese tuinen te ontdekken en het Mountain View paviljoen te bezoeken. De wandeling eindigd vervolgens in de Kowloon City food disctrict. In een groep van ongeveer 10 straten kun je 200 goedkope restaurants vinden waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en een echte glimp kunt opvangen van de Zuidoost-Aziatische keuken. Een perfecte locatie voor je diner dus!

Kowloon tip: Bezoek het Kai Tak runway park. Hier was de vroegere luchthaven van Hong Kong die vliegtuigen tussen wolkenkrabbers liet landen.

Voor de volledige wandeling en informatie kijk je op http://www.discoverhongkong.com/eng/see-do/tours-walks/self-guided-walks/wong-tai-sin-and-kowloon-city.jsp.

Hoogtepunt van Kowloon: Sky100
In het gebouw waar tevens het Ritz-Carlton hotel te vinden is, vinden we ook het mooiste, hoogste en nieuwste Uitzichtpunt van Hong Kong. Sinds 2011 kun je vanaf een hoogte van 393 meter, op de 100ste verdieping Hong Kong bekijken in een panorama van 360 graden. Met de supersnelle lift ben je binnen een minuut boven. Het gebouw zelf heeft al een schitterend vorm, maar het uitzicht is werkelijk adembenemend. Het is wel hopen op goed weer, maar dan zie je ook alles. Heel Hong Kong is te zien. Sinds kort is er het Café100, van het Ritz Carlton, geopend. Daar kun je genieten van heerlijke wafels, een snack of zelfs poffertjes! Sky100 is geopend dagelijks van 10 tot 21 uur. Op Vrijdag en Zaterdag zelfs van 10 tot 22:30. Download voor je gaat de Sky100 app om gebruik te maken van leuke foefjes. Zo kun je een app downloaden die je ter plaatse boven een cirkel houd. Dan zie je de Sky100 in miniatuur op je telefoon komen! Erg interactief dus ook! Voor meer informatie en ticket kijk je op http://sky100.com.hk/.

Wandeling in Fanling: Lung Yeuk Tau Heritage trail
Deze wandeling start bij het metrostation Fanling en is ongeveer zeven kilometer. Het is een reis door Tang Clan’geschiedenis, een van de vijf grootste clans in de Nieuwe territoriums. Je begint bij de temple Fung Ying Seen Koon en is bekend als woonplaats van de onsterfelijken. Daarna wandel je langs enkele tempels en kleine dorpen die door muren omringd zijn. Je kunt overal wandelen maar respecteer de lokale bewoners. Om eerlijk te zijn was alleen de Fung Ying Seen Koon tempel interessant en mooi. De rest was een wandeling door Fan Ling en over het platte land langs kleine gebouwen. Wel leuk als je voor langere tijd in Hong Kong bent, maar niet als je een bliksembezoek brengt aan de stad. Wil je wel veel leren over de Chinese cultuur dan is de wandeling zeker wel wat voor je. Meer info over de wandeling: http://www.discoverhongkong.com/eng/see-do/culture-heritage/historical-sites/chinese/lung-yeuk-tau-heritage-trail.jsp.

Lantau Island: Big Buddha
Tijd voor een volgend avontuur. We gaan Hong Kong verder verkennen en dus gaan we op zoek naar een stukje cultuur wat we combineren met natuur. Een uitstapje naar het eiland Lantau is dan zeker een aanrader. We pakken de metro richting Lantau om aan te komen in Tung Chung. Vanaf daar kan je normaal gesproken met de 360 kabelbaan naar boven, maar die is tijdens ons bezoek gesloten wegens onderhoud. Dus pakken we de bus. Een doldwaze rit naar boven brengt ons uiteindelijk in het busstation van Ngong Ping. Met enkele winkeltjes en restaurantjes is het een leuk dorpje voor je lunch en souvenirs (Goedkoper dan in Hong Kong). In Ngong Ping gaan we de wereldberoemde Big Buddha bekijken. Deze is prachtig gelegen in de bergen van Lantau. Via een weg bereik je de ingang van de trap met 268 treën naar boven. Onderweg komen we nog wat koeien tegen, daarna beginnen we aan de klim. De bronzen Boeddha is 34 meter hoog en kijkt richting het Noorden over het Chinese volk. Hij lokt pelgrims van heel Azië naar zich toe met zijn rechterhand omhoog. Je kunt ook binnenin kijken, wij vonden een wandeling rondom al genoeg. Een prachtig uitzicht en natuurlijk een must om deze Boeddha even van dichtbij te bekijken. Aan de voet van de trappen staat een fontein, aan de andere kant van het plein een klooster.

Het Po Lin klooster is weggestopt tussen de bergen en was vroeger zeer moeilijk te bereiken. Het is een van Hong Kongs meest belangrijke Boeddhistische heiligdommen. Het klooster is het thuis van een monnik en is zeer rijkelijk en kleurrijk gedecoreerd. De mooie tuinen grenzen direct aan het klooster. Vergeet niet een kijkje te nemen in de “Grand Hall of ten thousend Buddha’s” waar ieder beeld werkelijk fantastisch is. Let er op dat je nergens binnen mag fotograferen en respecteer dat!

Lantau Island: Tai O
Met de bus kun je van Ngong Ping verder naar het historische vissersdorpje Tai O. Toen de britten in Hong Kong kwamen was Tai O een Tanka-dorp. Tegenwoordig is het vooral een toeristisch en historisch dorp. De huizen staan op palen boven het water en zijn door middel van bruggen met elkaar verbonden. De typische naam voor deze huizen zijn Pang Uks. Er zijn unieke restaurants met heerlijke visgerechten. Op straat verkoopt men vooral gedroogde vissen, maar ook de vers gevangen vis is er in de aanbieding. Een kleine wandeling brengt je net buiten het dorpje bij de Yeung Hau Tempel. Tai O staat bekend als het Venetië van Hong Kong. De traditionele gezoute vis en garnalenpasta zijn zowat overal te verkrijgen. Voor een klein bedrag van ongeveer HKD25 kun je een boottocht doen langs de rivier, door het stadje, en even op open zee om de Chinese witte dolfijnen te zien. Deze zijn uniek en bedreigde diersoorten die in het wit rondzwemmen rondom Tai O. Ook de zonsondergang kun je hier bekijken die werkelijk prachtig is.

Overnachten in Hong Kong: Hyatt Regency Hong Kong Sha Tin
In een prachtig gebied net buiten de grote stad in Sha Tin vindt je het Hyatt Regency Hong Kong Sha Tin. Een prachtig hotel waar je in alle luxe kan genieten, en toch dichtbij de stad bent. Het hotel telt liefst 427 hotelkamers met uitzicht op de Tolo haven of op de bergen. Er zijn tevens 132 kamers die voor langer verblijf zijn. Deze kamers kun je huren voor een aantal weken of zelfs een aantal maanden en hebben een extra korting. De kamers hebben zoals eerder gezegd veelal allemaal een prachtig uitzicht. Zo kijken we uit op de haven en de bergen van de omliggende natuur, waar veel wandelpaden te vinden zijn. Op de kamer hebben wij 2 heerlijke luxe boxprings met lekkere zachte kussens en een donzen dekbed. De badkamer is prachtig met een lekker groot bad en een aparte douch en een aparte toilet. Aanwezig zijn uiteraard shampoo en andere faciliteiten. Toppunt is dat je gebruik kunt maken van een mobile telefoon “Handy Smartphone” met 4G waardoor je een hotspot hebt voor internet de hele dag door. Zo heb je altijd de mogelijkheid op internet te zoeken waar je nu weer op avontuur kunt!

Het hotel kent enkele mooie conferentiekamers en schitterende zalen waar je een bruiloft kunt houden. Je kunt ze echter ook afhuren voor andere festiviteiten. En natuurlijk is er ook een ruime mogelijkheid voor een hapje en een drankje. Zo is er de Pool Bar, waar je voor, tijdens of na je duik in het mooie zwembad een drankje of snack kunt nemen. De Tin Tin bar is tot in de late avond geopend en is goed voor een heerlijk drankje of een lekkere avondsnack. Het beroemde Chinese restaurant Sha Tin 18 met Showkeukens die gerechten uit China, maar ook internationale gerechten van hoge kwaliteit serveren. In het Cafe kun je de hele dag terecht. In de ochtend voor het geweldige en rijke ontbijtbuffet, in de middag voor een chique lunch en in de avond voor een heerlijk diner van hoge kwaliteit. Roomservice is in het gehele hotel beschikbaar. De Patisserie is een boetiekje waar je heerlijk pannekoekjes, exclusieve cake en taartjes kunt kopen. Check vooral de speciale en unieke nieuwe Honey Cake is aan te raden. Delicious!

De spa van het hotel is ook echt een aanrader. Je kunt kiezen uit verschillende behandelingen waaronder massages en beauty behandelingen. Melo Spa geeft je de vele ontspanning die je nodig hebt. Je kunt er zelfs een kamer huren waar je ook een grote jacuzzi tot de beschikking hebt en met je partner heerlijk kunt genieten van een massage en een lekker bad achteraf. De service van het hotel is erg goed. Zo word er goed voor je gezorgd bij aankomst, tijdens je verblijf en bij je vertrek. Tijdens je volledige verblijf kun je gebruik maken van de gratis shuttle service die je van en naar Tsim Sha Tsui brengt. Het hotel is op een paar meter lopen van het metrostation University en bied ook een transfer (Tegen betaling) van en naar de luchthaven aan. Ben je geïnteresseerd in een verblijf of ben je op zoek naar meer informatie? Bezoek dan de website: https://hongkongshatin.regency.hyatt.com.

[wpgmappity id=”98″]