Ontdek de Filipijnen: Cebu en Bohol

Om alle eilanden van de Filipijnen te bezoeken heb je een aantal jaar nodig. Het zijn er namelijk 1707 om precies te zijn. Dus beperken wij ons tot slechts twee eilanden in vijf dagen. Cebu en Bohol, met een vlucht via Hong Kong. Deze eilanden moeten iets tropisch hebben. En dat ontdekken we al snel. Met eilandtochten over beide eilanden zien we de prachtige natuur, schitterende watervallen, ontmoeten we wildlife van wel heel dichtbij en ontmoeten we de locals. We huren een auto (Met Chauffeur) en boeken 2 begeleide tours om de eilanden te ontdekken. Verblijven doen we in het centrum van Ceby City in het Summit Galleria Cebu Hotel. Een mooi centraal punt voor een nog mooier avontuur op de Filipijnen!

Cebu City
De stad Cebu City is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cebu. Het is de oudste stad van het land en dat is ook te zien. De Spaanse invloeden zijn ook nog te zien in de architectuur van de stad. Onder andere Fort San Pedro, gebouwd in de 18e eeuw als een militair verdedigingsbouwwerk, is door de Spanjaarden aangelegd. Het is het oudste, kleinste en best bewaarde koloniale fort in de Filipijnen. Het is tegenwoordig een museum waar je het fort kunt bekijken en overblijfselen uit de Spaanse tijd kunt vinden. Spaanse documenten, munten en schilderijen zijn in het fort te zien. In het fort zijn kanonnen, een kapel en een gevanngenis te vinden. De binnentuin is ook prachtig. Op loopafstand ligt de oude Basilica Minore en Magellan’s Cross. Vooral die laatste is voor de Filipijnen een nationaal heiligdom aangezien hier de eerste Filipino’s gedoopt werden tot het Christendom. Naast deze historische bezienswaardigheden kun je enkele grote winkelcentra bezoeken waar moderne restaurants zijn. De stad zelf kent ook veel armoede. Er rijden veel busjes en taxi’s rond. Wil je eens eten tussen de locals meng je dan in de sloppen en eet in een tentje met op de gevel “Eatery”.

Mactan Island
Over de brug bij Cebu City kom je op Mactan Island. Hier is niet alleen de internationale luchthaven te vinden, maar ook de grote strand resorts. Enkele mooie stranden zijn te vinden langs de kust van het eiland. De echte bounty stranden vind je aan de oostkant van het eiland. Je kunt er goed snorkelen, maar het is beter een boot te nemen en te snorkelen bij nabij gelegen strandjes. Een restaurant wat je zeker dient te bezoeken is het Jungle Restaurant. Je eet daar in een Cabana heerlijk Filipijns lokaal eten. In de nabij gelegen riffen kan je heel goed snorkelen, maar regel wel alles even van te voren!

We deden twee tours met de organisatie van Cebu Trip Tours. Ze doen echter nog veel meer excursies, kijk snel op http://www.cebutriptours.com/ voor alle excursies!

Eilandtour Cebu: Oslob Walvishaaien en Kawasan Falls
Met Cebu Trip Tours boeken wij een privé excursie naar de hoogtepunten van het eiland Cebu. We worden netjes op tijd op gehaald door onze chauffeur en de gids. Het is nog vroeg, maar wie wilt snorkelen met de walvishaaien moet er wel voor 09.00 zijn. En aangezien de lange reis de we voor de boeg hebben (ongeveer 3 uur van Cebu naar Oslob) doen we nog maar een klein oogje dicht. De auto is uitgerust met een airconditioning. Eenmaal aangekomen in het beroemde Oslob, krijgen we bij een plaatselijk restaurant met uitzicht op de zee een heerlijk ontbijtje. Mango met rijst, zoals de locals dat ook doen! Daarna krijgen we de briefing, we worden verzocht geen zonnenbrand op te doen. Maar wat gaan we nou precies doen? Met een bootje de zee op om te zwemmen met: “Walvishaaien”.

 

Onze gids deelt de zwemvesten uit, we krijgen een nummer en mogen dan met een bamboebootje mee. Eenmaal honderd meter van het strand sluiten we aan in de rij en mogen de reddingsvesten uit. Snorkel en duikbril op en het water in. We zien de grote walvishaaien direct in onze zeer nabije omgeving. Met een groep van ongeveer 7 personen zwemmen we rondom deze prachtige dieren. Deze zijn de grootste die in de zee leven. Ze eten voornamelijk kleine visjes en zijn tevens erg vriendelijk. Je moet ze natuurlijk niet aanraken, maar ze bewegen voorzichtig om je heen. Het is een adembenemend gezicht om de grote bek open te zien gaan voor een hapje vis. Na een klein half uurtje met deze pracht dieren te snorkelen klimmen we weer het bootje op en gaan we terug naar de kant. Met een ervaring rijker.

Na dit avontuur rijden we verder op de rondweg rochting Santander en dan naar Moalboal. Vlak voor dat “snorkeldorp” komen we bij een afslag langs de weg waar we nog wat moois gaan meemaken. De ingang van de Kawasan Falls. De wandeling vanaf de parkeerplaats naar de eerste waterval is ongeveer 20 minuten. Dan lopen we nog verder naar boven om een duik te nemen bij de 2e waterval. Deze is iets minder toeristisch. Je kunt er heerlijk in het koele water zwemmen. Neem ook je snorkelset mee want je ziet misschien nog wel wat visjes. Na een frisse duik gaan we weer terug naar de 1e waterval waar we eerst een duik nemen. Daarna neemt een lokale gids ons mee op een bamboe vlot. We gaan even onder de waterval door. Het is goed voor je rug, het water kletst namelijk 20 meter recht naar beneden op je. Ook weer een leuke ervaring. Daarna is het tijd voor je lunch, een buffet met heerlijke lokale gerechten staat voor je klaar, een frisdrankje erbij, en we gaan op de terugweg naar het hotel.

Voor meer informatie en boeking van deze trip: http://www.cebutriptours.com/southern-trail-3-oslob-whaleshark-kawasan-waterfalls-private-tour/.

Dagtocht naar Bohol
We worden weer netjes op tijd, vroeg in de ochtend, opgehaald bij ons hotel. De chauffeur brengt ons naar de haven waar we onze ferry tickets ontvangen en alvast inchecken. Een uur later vertrekt de ferry die ons in twee uur naar het buureiland Bohol brengt, om precies te zijn in de haven van Tagbilaran. Ook daar worden we weer opgehaald door een chauffeur en door de plaatselijke gids die ons alles kan vertellen over het eiland. Als eerst rijden we helemaal door naar de Tarsier Conservation Area. Hier leven enkele tientallen kleine Tarsiers, een soort aapjes. Overdag slapen ze eigenlijk, dus je moet erg stil zijn en de flitser mag uiteraard niet aan staan. Tijdens een rondwandeling in het park kom je enkele tasiers tegen die heerlijk aan het slapen zijn, of af en toe zelfs even de grote ogen openen om te kijken wie er nu weer langs komt. De Tarsiers worden erg goed beschermd op dit eiland en is tevens een soort mascotte van Bohol. Dus, neem even een knuffeltje mee van de dierbaren, zo steun je de organisatie ook nog eens!

We rijden verder door het Man-Made Forest, een aangelegd bos direct langs de weg, en komen uiteindelijk via vele rijstvelden en prachtige uitzichten van het eiland aan bij de Chocolate Hills. Onderweg komen we nog langs een messenmakerij, waar ze lekker aan het slijpen zijn. Ook zien we enkele plastic flessen in de palmbomen hangen. Ze maken er wijn van de kokos en het vruchtwater dat in de flessen loopt! Terug naar het Chocolate Hills Complex. De heuvels heten zo omdat ze in februari en maart een beetje donkerbruin kleuren. De meer dan duizend heuvels die tussen de rijstvelden door omhoog rijzen kun je het beste bekijken vanuit de lucht. Daarom is er enkele jaren geleden een uitkijkpleateau gemaakt op een van de heuvels. De heuvels staat op de UNESCO lijst voor werelderfgoed en er mag daarom op geen enkele berg meer wat gebouwd worden. Het uitzicht is echt fantastisch en met recht mag worden gezegd dat ook dit een van de hoogtepunten van deze reis is. Letterlijk en figuurlijk.

We rijden dan weer langzaam terug richting Tagbilaran, maar met nog enkele hoogtepunten te gaan. We wandelen een Hanging Bridge over. Deze brug, volledig van bamboe gemaakt, verbind beide oevers van de Loboc Rivier. Zo komen we eerst aan bij de vlindertuin. In deze tuin krijg je een rondleiding en krijg je de grootste vilnders te zien die er voorkomen op de eilanden. Ook zie je een enorme mot. Een leuke, educatieve bezienswaardigheid die gevolgd word door een unieke lunch. We gaan in het dorpje Loboc een rivier cruise maken van ongeveer een uur. We krijgen daar een heerlijke buffetlunch verzorgd met lokale gerechten. Ijsthee is inclusief en iets wat men hier erg veel drinkt. Tijdens de cruise gaan we over een prachtige groenkleurige rivier omringt door bossen en enorme palmen. Onderweg stoppen we om te kijken naar een lokale dans. Bij terugkeer kopen we souvenirs en stappen we weer de auto in.

Onderweg terug naar Tagbilaran stoppen we nog bij een boerderij waar vroeger de grootste python ter wereld leefde. Inmiddels is er een nieuwe python die iets kleiner is, maar toch nog enkele kippen per week gevoerd krijgt. Andere slangen, waaronder enkele baby’s, kun je ook aanraken en van dichtbij bekijken. Een leuke stop. Uiteindelijk komen we bij onze volgende stop, de Baclayon Church. Deze is in 2013 zo goed als verwoest tijdens de aardbeving, maar inmiddels weer aardig opgebouwd. In het museum leer je veel over de Spaanse tijd hier. De kerk staat bekend als de oudste kalksteenkerk van het land. Daarna kom je nog bij de “Blood Compact Shrine” waar een compact is gesloten tussen de Spanjaarden en Filipijnen. Normaal gesproken eindigd daar de tour, maar omdat we nog even over hebben bezochten we nog een eiland.

De chauffeur wist wel raad met onze bountystrand wens en reed naar het eiland Panglao. Hier zijn ook weer vele grote resorts gebouwd. Het eiland is vooral bekend vanwege zijn bounty stranden en dat is terecht. We stoppen bij een resort aan het strand en wandelen even langs leuke kroegjes en restaurantjes naar de bountystranden toe. Hier lijkt het echt een waar paradijs en zijn we even vergeten dat we een enkele dag geleden nog in de sloppenwijken leefde. Veel toeristen en weinig lokale bevolking, maar zeker het vernoemen en bezoeken waard. Prachtige witte stranden met azuurblauw water en koraalriffen. Het mag je niet ontbreken als je op de Filipijnen bent. Na een bezoek aan dit prachtige eiland keren we richting de haven van Tagbilaran, van waar de ferry weer vertrekt die ons in 2 uur naar Cebu brengt. Daar worden we weer opgehaald en naar ons hotel gebracht. http://www.cebutriptours.com/day-swing-to-bohol-from-cebu/

Auto Huren: Planet J Rent a Car
Mocht je een auto tot je beschikking willen hebben op de Filipijnen kun je die gemakkelijk huren bij Planet J Rent a Car. Je krijgt er dan meteen een chauffeur bij, iets wat erg fijn is want rijden op de Filipijnen raad ik je niet aan. De service van het bedrijf is erg goed. Je bespreekt na elke dag wat de plannen zijn voor de volgende dag en je chauffeur is weer op tijd om je op te halen voor je volgende tripje. Het is erg goed betaalbaar en men heeft af en toe ook nog promotie acties. De busjes zijn netjes met airconditioning en mocht je tips willen hebben kan de chauffeur altijd helpen. Reserveer snel via http://www.planetjrentacar.com/ of email: planetjrentacar@gmail.com.

Overnachten in Cebu: Summit Galeria hotel
Tijdens ons bezoek was men nog volop bezig dit hotel af te ronden, maar het prachtige net geopende hotel is zeker je verblijf waard. Prachtige kamers met heerlijke bedden en een mooie badkamer met aparte douche, toilet en wastafel zijn tot je beschikking. Daarnaast heb je bij de meeste kamers uitzicht op de stad. Naast deze prachtige nieuwe kamers is er ook een zwembad en een grote lobby waar je even tot rust kunt komen. De decoractie was nog niet helemaal af, maar het prachtige vloerkleed en de mooie hallen met erg hoge muren zijn zeker de moeite waard. Ook de locatie in Cebu is fantastisch, de Robinson Mall is direct grensend aan het hotel en de Pier is ook vlakbij. Magelans cross is ongeveer 20 minuten wandelen.

De service van het hotel is ook erg goed. Bij de receptie word je altijd vrolijk ontvangen en het ontbijt word ook keurig naar wens voor je geregeld. Bij de lift staan ze netjes op je te wachten en voor de deur van het hotel staat 24 uur per dag een bewaker voor de veiligheid. Het hotel is eigenlijk nog niet helemaal af, maar is al geopend op 14 maart. Filipino’s zijn erg bijgelovig en het moet dan ook allemaal open op de datum die is uitgekozen voor het geluk. Inmiddels kun je al boekingen maken. Prijzen zijn goed en het hotel heeft een perfecte locatie voor het ontdekken van de stad Cebu, maar ook het zuiden van Cebu en Mactan Island. Boek snel op: http://www.summithotels.ph/hotels/summit-galleria-cebu/.