Vietnam en Cambodja

Na mijn eerdere verslag over het noordvrouwentempelen van Vietnam gaat mijn reis dit keer dieper naar het zuiden. Per motor, fiets, bus en boot gaat de route vanaf Hoi An via Ho Chi Minh naar de tempels van Angkor Wat in Cambodja.

In het vorige artikel eindigde mijn reis bij de keizerstad Hué. Vanaf hier loopt er een schitterende en daarom populaire route naar Hoi An. Deze weg, de Hai Van Pass, heeft mede aan populariteit gewonnen doordat de mannen van Top Gear deze route aandeden tijdens hun Vietnam special.

Hoi AnDe tocht voert je door de bergen, door de wolken en langs de kust. Een eigen scooter of motor huren is essentieel zodat je je eigen tempo kunt bepalen en optimaal te kunnen genieten van de verschillende uitzichtpunten. Na een rit van 130 kilometer kom je aan in Hoi An, een prachtige stad die is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je hier rond wandelt, of fietst, is het door alle bedrijvigheid niet moeilijk voor te stellen hoe in deze havenstad vroeger handel werd gedreven. Inmiddels wordt vanuit Hoi An er geen handel meer gedreven met andere continenten maar vooral met toeristen. Sommige toeristen, waaronder ikzelf, komen naar Hoi An met een specifieke reden; de stad staat namelijk bekend om haar vele goede en goedkope kleermakers. Een driedelig op maat gemaakt pak ontbrak nog in mijn garderobe dus ik heb me prima vermaakt met passen, meten en stoffen uitzoeken.

Hoi An was ook de plek waar ik helaas afscheid moest nemen van mijn stalen ros, mijn Honda Win. In het noorden kocht ik deze motor voor 200 dollar en in Hoi An, na ongeveer 1500 kilometer kris kras door het land verkocht ik ‘m voor 180 dollar. Dit bewijst maar weer eens dat je in Vietnam qua transport niet veel kosten hoeft te maken. Mijn reis ging verder per nachtbus, een ideale manier om snel lange afstanden af te leggen en wat centjes te besparen op een hotel- of hostelovernachting. De bedden zijn echter berekend op de lengtemaat van Vietnamezen en niet op die van lange Nederlanders dus het kan wat krap zijn.

Via Dalat, een mooie bergplaats met een koel klimaat, bereikte ik na een kleine 1000 kilomter Ho chi Min cityHo Chi Minh City (HCMC), ook wel bekend onder de naam Saigon. Ik vond het een geweldige stad. Fantastisch om alle chaos, drukte en bedrijvigheid aan me voorbij te zien trekken en rustig door zo’n wereldstad te wandelen. Het is een plek waarbij er constant tegenstellingen zijn. De uithangborden van Dolce & Gabanna hangen naast de rode communistische vlag met hamer en sikkel. Communisme en kapitalisme zie je nergens beter hand in hand gaan dan hier op straat. Internationale merken zoals Starbucks en McDonalds verkopen hun westerse producten naast kleine stalletjes met lokale delicatessen. Om de economie van de inwoners te steunen is het aan te raden om eens een belegd broodje Ho chi Minh(Banh Mi) voor zo’n 10.000 Dong te proberen, dit kost je nog geen 40 eurocent en het vormt een prima ontbijt, lunch of late-night snack na het stappen. Want stappen dat kun je in Saigon. In de 360 Air Bar bijvoorbeeld. Hier beschikken ze naast goede cocktails ook nog eens over een schitterend uitzicht over de hele stad. Daar waar je op straat vooral veel geluid hoort en chaos ervaart lijkt het vanaf boven geordend en georganiseerd. Je hoort minder lawaai en met het gigantische uitzicht krijg je het gevoel alsof Saigon letterlijk aan je voeten ligt.

Vanaf Ho Chi Minh kun je verschillende dagtrips ondernemen, bijvoorbeeld richting de Mekongde Mekong Delta Delta. Hier heb je keuze uit verschillende boottochten over de machtige Mekong en je ziet tegelijkertijd idyllische eilandjes in de rivier. Vanuit HCMC heb je ook de keuze om richting de Cu Chi tunnels te gaan. Laatstgenoemde vormt een interessante plek wanneer je meer wilt weten over de strijd- en leefwijze van de Viet Cong en in het algemeen over de Vietnamees-Amerikaanse oorlog.

Vanuit HCMC stapte ik op de bus richting de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh.

Iets buiten Phnom Penh bevinden zich de killing fields van de Rode Khmer. Hier is tijdens het regime van Pol Pot (Politique Potentielle) bijna een vierde van de Cambodiaanse bevolking vermoord. Dit allemaal omdat Pol Pot terug wilde naar een agrarische samenleving waardoor steden moesten verdwijnen en iedereen op het land moest werken. Intellectuelen en academici werden vermoord en het spreken van een buitenlandse taal of het dragen van een bril maakte je daarom al verdacht.

s21-museumIk zou bijna willen zeggen dat een bezoek aan de killing fields verplicht is voor iedereen die in Cambodja komt, alleen al om het land en haar bevolking beter te proberen te begrijpen. Naast de killing fields is er de mogelijkheid om in het centrum van Phnom Penh de S-21 gevangenis te bezoeken. Deze voormalige universiteit werd door de Rode Khmer omgebouwd tot gevangenis waar ‘vijanden’ van het regime vastgehouden en gemarteld werden. Het vormt nu een museum met veel informatie over de verschrikkingen die er hebben plaats gevonden. Grote kans dat een bezoek aan de killing fields en S-21 je niet in de koude kleren gaat zitten dus zorg eventueel voor gezelschap zodat je er nog over kan napraten.

Via verschillende plekken in Cambodja bereiRondom Ankor Watkte ik uiteindelijk mijn laatste stop en daarmee de meest bijzondere plek van het land: Angkor Wat. Dit was absoluut een van de hoogtepunten van mijn reis in Zuidoost-Azië. Angkor Wat zelf is het grootste religieuze monument ter wereld en met de omliggende tempels erbij omslaat het een enorm oppervlakte. Naast Angkor Wat is de Ta Prohm tempel vrij bekend doordat Angelina Jolie hier scènes opnam voor de film Tomb Raider. Maar tempelook buiten deze bekende tempels is er meer dan genoeg te zien. Neem bijvoorbeeld de Banteay Srei, ook wel de vrouwentempel genaamd aangezien deze in zijn geheel door vrouwen is gebouwd. De precisie waarmee deze tempel is gebouwd is indrukwekkend. Misschien nog wel indrukwekkender zijn de meer dan 200 gigantische gebeeldhouwde gezichten van Bayon. Kortom; er is zoveel moois te zien dat kiezen tussen de mooiste onmogelijk is. Neem vooral de tijd om overal goed rond te kijken, er zijn naar mijn mening maar weinig plekken op aarde zo indrukwekkend als deze.