Ontdek Letland met Air Baltic

National Museum of Art, RigaHoofdstad Rīga telt ruim 700.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van de Baltische Staten. Door de stad stroomt de rivier de Daugava, die oud en nieuw Rīga van elkaar scheiden. Het oude centrum van Rīga is het meest veilig en wordt door toeristen het meest bezocht. Neem een mooi hotel net buiten het oude centrum en geniet van de Art Nouveau. Ga ook eens de binnenlanden kijken in de omgeving van Sigulda, waar het bruist van de activiteiten. Of ga naar het zuiden richting Litouwen en ontdek paleizen, kastelen en de ongerepte natuur.

Overnachten in Rīga: Gallery Park Hotel & Spa*****
In de Art Nouvou wijk van Riga, aan de rand van het centrum en een prachtig parkje vinden we Gallery Park Hotel & Spa Entrancehet Gallery Park Hotel & Spa. Een exclusief vijfsterren boutique hotel die lid is van de Chateau & Hotels collection. Een van de meest luxe hotels van Letland. Het gebouw werd in de 19e eeuw gebouwd door een Franse architect. Daarna diende het als hoofdkantoor van een schepen firma toen het in 2005 werd gerenoveerd. In 2009 was men klaar met de renovatie. Drie verdiepingen met prachtige oude antieke kamers werden uitgebreid met moderne kamers en suites op de bovenste verdiepingen.

Je kunt kiezen uit verschillende kamers in het hotel. Elke kamer is uniek, ook al kies je voor een zelfde type kamer als de vorige keer. Geen enkele kamer is hetzelfde. Zo zijn er de Gallery rooms met heerlijke bedden en een volledig ingerichte badkamer met douche enbad. Maar ook de business deluxe kamers mogen er wezen. In een van de Gallery Suites is een Letse detective opgenomen. Dit komt omdat de suites en de meeste kamers nog een authentieke antieke sfeer hebben. Iets wat geen ander vijfsterren hotel heeft. De kamers zijn rijkelijk ingedeeld met een zitje waar Gallery Hotel Suiteantieke stoelen stralen over de oude tafels in unieke originele staat. De muren bevatten verf met echt goud. De kamers op de vierde verdieping zijn echter heel modern ingericht met unieke meubels en een moderne architectuur. De “Imperial Suite” heeft zelfs de prijs gewonnen met de naam “Latvia’s Leading Luxury Hotel Suite” tijdens de wereldwijde reis award.

De Spa van het hotel mag er zeker wezen. Ook als je niet in het hotel verblijft, mag je gebruik maken van de spa. Op de onderste verdieping is Gallery Park Hotel & Spa "Spa"een schitterend zwembad met een rustieke sfeer. Er is een sauna aanwezig en er zijn ligbedden zodat je kunt uitrusten van je stedentrip. Je kunt er voor enkele heerlijke massages en behandelingen kiezen. Bij je verblijf zit bezoek aan de spa met onder andere het zwembad en de sauna inbegrepen. Ideaal in de winter en lekker in de zomer. Het Gallery Park Hotel Restaurant Renomme verzorgd je ontbijt tot in de puntjes. Een Á la Carte menu zodat je kunt kiezen wat je wilt staat voor je klaar. Je mag van alles kiezen, zoveel je wilt. De service is excellent! Het restaurant is in 2015 uitgeroepen tot nummer 5 van de beste restaurants in “De Europese 50 beste restaurants”. Dat is aan alles te merken. De uitmuntende bediening en de geweldige service.

letland_riga_005Wil jij ook in het hotel slapen waar wij, maar ook bijvoorbeeld Robbie Williams sliep? Kijk dan snel op de website voor meer informatie of boek gelijk je verblijf via https://galleryparkhotel.com/en.

Hoofdstad Rīga
Een wandeling door de oude stad van Rīga is zeker de Het centrum van Rigamoeite waard! De gehele oude binnenstad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De wandeling begint net bij het oude centrum, waar we richting het huis van de Zwarte hoofden, die aan de rand staat van de oude stad. Dit herenhuis, omstreeks 1300 gebouwd, is een van de mooiste gebouwen van de stad. Op het plein vind je nog talloze oude bouwwerken die je doen denken aan de Oostbloklanden. Tevens het stadhuis en het Museum voor de Moderne Kunst staan aan het plein. We lopen rustig verder naar het Dom plein, en komen onderweg enkele pittoreske De Dom van Rigastraatjes tegen. Zo komen we een oud straatje tegen wat middeleeuws is ingericht, en waar een middeleeuws restaurant zit waar je heerlijk kunt eten.

Op het dom plein, je raad het al, staat de domkerk van Rīga. De prachtige dom is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Veel prachtige beelden binnenin de kerk zijn te bezichtigen. Een kaartje voor de kerk kost je ongeveer 2 euro. Nadat we even een lekker Lets biertje geproefd hebben lopen we onder een middeleeuwse Zweedse Poort heen. We komen in een schitterend straatje, met allemaal prachtige gebouwen terecht. Vanaf hier lopen we richting de Daugava, de rivier die dwars door de stad heen loopt.

We komen langs Rīga Castle, wat van buiten niet echt op een kasteel lijkt. We zijn maar niet naar binnen gegaan, dit wordt ook afgeraden door de meeste toeristische gidsen, omdat het lang duurt, en tijdverspilling is omdat er weinig interessants te vinden is. Het kasteel doet meer aan als een groot kantoorcomplex. Langs de Daugava is het prettig wandelen. De prachtige rivier geeft schitterende weerspiegelingen van de oude gebouweDe Daugava en de mooie brugn aan de overkant van de rivier. En kijk eens wat verder! Een soort Eiffeltoren staat op een eilandje in de rivier. Het moet een telecommunicatietoren voorstellen. Over de Daugava is een prachtige brug. We lopen het oude centrum weer door en komen bij een mooi pleintje. Dat is in de richting van het vrijheidsmonument. Iedereen weet waarschijnlijk dat Rīga, en ook Letland, Estland en Litouwen, allen bij Rusland hebben gehoord. Toen men een vrij land werd, in 1991, is het vrijheidsmonument gebouwd.

Markthallen van RigaIn het joodse gedeelte van de stad, ook wel de Moskou wijk genoemd, vinden we de markthal van Rīga. De Centrale Markt van Rīga is gevestigd in vijf grote hallen waarvan vier aan elkaar geschakeld zijn. De grootste hal is vrijstaand. Alle hallen zijn verschillend, de eerste ligt vol met verse vis, andere met groente, broodproducten en vlees. Er is ook een openluchtmarkt rondom de hallen. Hier kunt u lokale kleding kopen, maar ook groente, fruit en curiosa. Erg leuk om eens lekker rond te wandelen als je eens wat anders wilt. De oude gebouwen ten zuiden van de markthallen horen bij de Joodse wijk. Tijdens eenDe Markthal van binnen wandeling kom je onder andere langs het Razzia/Holocaust museum. Het is zeker de moeite waard een rondje te wandelen. Je komt van alles tegen. Vooral de diversiteit en het verschil met de oude stad zijn interessant.

Skybar Rīga
De Skybar in Rīga is gevestigd in een pand vlakbij het Gallery Park Hotel & Spa. In het Radisson Blu, hoog boven Rīga, is op de 26e verdieping Skyline Bar te vinden. Met prachtiguitzicht op de hele stad Rīga en omgeving. Tijdens een set van de huis DJ kun je genieten van heerlijke cocktails en een echte lounge atmosfeer. De omgeving is in de avond De Skybarnatuurlijk prachtig verlicht en overdag kun je tot ver buiten Rīga zien. De prijzen zijn onder de Nederlandse norm. Entree is, afhankelijk van de dag, drie of vijf euro. Daar mag je wel zo lang blijven als je wilt. En dat loont ook, want er staan enkele heerlijke gerechten op het menu. Zeker een bezoek waard wanner je in Rīga bent. Meer informatie en openingstijden vind je op: http://www.skylinebar.lv/.

Get Out! Escape room in Rīga!
Wat een Escape Room is? Een kamer waar je binnen een bepaalde tijd door middel van enkele hints, puzzels en opdrachten moet ontsnappen. De eerste keer dat we een escape room in gaan. Meteen een van de moeilijkste van heel Rīga en omstreken. Maar wel erg spannend. WijHorror Escape Room Riga hadden de Maniac escape room. Een kamer met een enge sfeer, de horror room. Ik zat vast in een tandartsenstoel, twee collega’s in een kist en de ander lag op een tafel met de nek vast. Enge geluiden, lichtflitsen, lastige puzzels en vreemde geluiden. Van kamer naar kamer ontdek je spannende geheimen. Alleen kom je er niet, iedereen heeft z’n opdracht. Haal je de uitgang voordat ze je vinden? Wij niet in ieder geval, iets te moeilijk voor de eerste keer. De mensen helpen je met alles, een goede service en een hint als het nodig is. Boek op https://exitoria.com/ of http://getout.lv/?l=en.

National Park GaujaNationaal Park Gauja
Sigulda, vol van de activiteiten Ten oosten van Rīga ligt de historische stad Sigulda. De oude stad stelt niet veel voor. Veel woonhuizen en tussendoor een keer een leuk restaurant. Vele oude panden maken het natuurlijk wel een pittoresk Lets dorpje. Even buiten Sigulda ligt de bobsleebaan, die in de winter vol in gebruik is. En je wandelt niet even door Sigulda heen want het is een kleine stad gebouwd op een grote oppervlakte. Het is een wintersportplaatsje, en dat kun je aan alles zien. De kleine hotelletjes langs het spoor en natuurlijk de bobsleebaan. In de heuvels rond Sigulda ligt het Turaida Museum Reservaat.

Het kasteel van Turaida is het hoogtepunt van het museum. Het gerestaureerde middeleeuwse Het Kasteel van Turaidakasteel dateert officieel uit de 13e eeuw. Om het kasteel heen ligt het Turaida Museum Reserve. Het grote complex ligt midden in de Gauja Vallei, een prachtig natuurgebied ten noorden van Sigulda. In het kasteel vindt u nog de archeologische vondsten van de 13e eeuw. Drie verdiepingen hoog vind u van alles over de Letse historie. En als we dan in de toren gaan kijken krijgen we een schitterend uitzicht op de Gauja rivier en het Nationale Park. Een schitterend bos verast ons, en geeft ons ineens een heel ander zicht van Letland.

Een tochtje naar het zuiden van Letland
Vanuit Rīga rijden we naar het zuiden. Langs de rivier de Daugava rijden we richting Salaspils. Salaspils MemorialDaar vinden we Salaspils Memorial Park. Tijdens de tweede wereldoorlog was dit een concentratiekamp. Er zaten ongeveer 12.000 gevangenen, waarvan er 2000 zijn omgekomen. Daaronder zijn kinderen, ouderen en de harde werkers. Tegenwoordig is er een groot Memorial Park. Een indrukwekkende ingang brengt je het grote park in. Een soort sintelbaan met daarin een groot grasveld met verschillende grote beelden. Eromheen vind je nog enkele funderingen van de vroegere barakken. Waar de knuffels liggen, zijn de barakken waar de kinderen gevangen werden gehouden.

Vanuit Salaspils is het ongeveer drie kwartier rijden naar Bauska. Dit prachtige dorpje ligt aan Bauska Pilsde rivier de Lielupe. Het is omringt door kastelen en een paleis. Het kasteel van Bauska bestaat uit een burchtruïne en een renaissance kasteel. De eerste gebouwen werden in de 15e eeuw gebouwd. In de zomer is het kasteel vrij te bezoeken. Op de toren is een uitkijkplateau met prachtig uitzicht over de omgeving. In Bauska vind je nog enkele historische gebouwen en een mooie orthodoxe kerk. Bij het kasteel vind je een restaurantje. Dit ziet er van buiten misschien niet uit, maar van binnen ziet het er leuk uit. Je kunt er lekker een hapje en een drankje doen voordat je door gaat naar je volgende stop.

Het kasteel van RundaleHet paleis van Rundale is de volgende bestemming. Ongeveer een kwartiertje rijden van Bauska vind je Rundals Pils, het paleis van Rundale. In de 18e eeuw werd het paleis door een Italiaanse architect gebouwd. Het paleis geld als hoogtepunt van de architectuur in Letland. In de tuinen kun je heerlijk rondwandelen. Het is groot, groen, kleurig en mooi. Een kaartje voor een bezoek aan de tuinen kost 1,50. Wil je ook het paleis van binnen zien, wat wel aan te raden is, dan kost dat vijf euro. Het paleis is gebouwd met de tekening van het Paleis van Versailles. Dat wil zeggen, het lijkt er niet op, maar heeft wel dezelfde kenmerken. Een groot deel van de 138 aanwezige zalen is gerestaureerd. Bezoek het paleis als je van Architectuur, mooie tuinen en rust houdt. Het is er namelijk meestal vrij rustig, vooral buiten het hoogseizoen in de zomer.

Panorama Rundals Pils

Als laatste stop geld Jelgava. Deze grote stad op een half uur van Rīga heeft ook een paleis net als het Rundals. Maar daarnaast is het ook een grote stad met een indrukwekkende architectuur aan een brede rivier. Je kunt er een leuke stadswandeling maken of genieten vande verscholen kerkjes. Zo komen we ineens langs een Orthodox kerkje met prachtige blauwe daken en witte muren. Een andere kerk ziet er weer uit als een betonblok. Weer een andere kerk ziet eruit alsof je in Rusland Jelgava Pilsloopt. Het paleis van Jelgava is een van de twee paleizen die gebouwd is voor de Hertog van Letland. (De eerste is het Rundale Pils, lees boven). In tegendeel tot het paleis van Rundale is deze wat meer vervallen, kun je hem ook niet bezoeken en zit er onder andere een onderdeel van de universiteit in. Na dit bezoek rijden we weer terug naar Rīga, waar we lekker gaan dineren in de Skybar.

Auto huren: LatRent
Uiteraard is het handig een auto te hebben. Riga is een relatief kleine stad voor een moderne stedentrip en met een auto kun je de mooie dingen die wij hebben gezien een stuk gemakkelijker bekijken. De wegen zijn in Riga over het algemeen goed, op enkele letland_riga_020gerenoveerde stukken na. Kijk wel even welke route je neemt. Sommige wegen aangeduid als “A” wegen zijn namelijk grindwegen. Bij LatRent huur je goedkoop een auto met een goede service. Ze leveren de auto af bij aankomst op de luchthaven. Na de uitwisseling van gegevens en betaling kan je erop uit! Bij terugkomst lever je de sleutel in op de afgesproken plek en klaar is kees. Goede auto’s en een goede service, boek snel op http://www.latrent.lv/en/.

letland_riga_022Vlieg met: Air Baltic naar Riga
De vliegtijd van Amsterdam naar Riga is ongeveer 2 uur en 15 minuten. Air Baltic heeft een reguliere dienst tussen Amsterdam en Riga. Op weekdagen vliegt Air Baltic in de ochtend en in de avond direct naar Riga. In het weekend vliegt men een maal per dag. Air Baltic heeft een moderne vloot. De service aan boord is geweldig. Wil je iets meer dan Economy Class dan boek je Economy Premium of Businessclass. Bij de Businessclass heb je toegang tot de Lounge op Schiphol en Riga. Je kunt daar een hapje en een drankje doen in een rustige atmosfeer voordat je vlucht vertrekt. Tijdens de vlucht heb je dan Air Baltic Toestelook meer beenruimte en is eten en drinken inbegrepen. Bij een Basic ticket is alleen handbagage inbegrepen. Bij Premium ook ruimbagage, stoelreservering en priority Check in. Bij Business mag je meer ruimbagage meenemen en gebruik maken van de Fast track op de luchthavens. De service aan boord is erg vriendelijk. Al met al een zeer goede ervaring en comfortabele manier om naar Riga te vliegen! Boek je vlucht op www.airbaltic.com.

[wpgmappity id=”94″]