Ontdek Malta en Gozo vanuit Corinthia Palace Hotel & Spa

Azure WindowsDoor Saoed Chotekhan, fotografie: Patrick Langeveld
De Republiek Malta, dat is onze bestemming voor de komende dagen. Malta is een Eilandgemeenschap gelegen in de middellandse Zee, tussen Sicilie en Noord Afrika. Door de geografisch strategische ligging van Malta, heeft deze vele veroveraars gekend door de eeuwen heen. De  Griekse, Romeinse, Spaanse, Franse, en Britse heerschappij hebben zijn sporen duidelijk achter gelaten op Malta. Malta is hierdoor uitgegroeid tot een bestemming dat vele culturen, samenlevingen en bezienswaardigheden kent. De tempels van Tarxien en de tempels van Hagar Qim en Mnajdra zijn bijvoorbeeld ouder dan de Pyramides van Egypte.

Aankomst en vervoer
In ongeveer 3 korte uurtjes arriveren wij op bestemming Malta International Airport Luca. Bij het ophalen van onze huurauto maken wij meteen kennis maken met de rijke historie van Malta, men rijdt hier namelijk aan de linkerkant van de weg, en het stuur zit rechts in plaats van links. Na enige minuten went dit vanzelf en komen we aan op onze centraal in Malta gelegen luxe vijf sterren hotel; Corinthia Palace Hotel & Spa.

Corinthia Palace Hotel & Spa
Corinthia Palace Hotel & Spa is opgericht door de Pisani familie uit Malta in 1962. De Keten De Lobby van het hotelrepresenteert luxe Hotels in sleutel steden zoals: London, Budapest, Prague, St. Petersburg, Lisbon, Malta en Tripoli. Het Corinthia Palace Hotel & Spa waar wij in verblijven is de bakermat van deze Maltese franchise en is prachtig gelegen tegenover het Presidentiele Paleis en zijn Botanische tuin. Het Corinthia Palace Hotel & Spa is een eerbetoon aan de traditionele en culture architectuur van Malta en straalt authenticiteit, luxe en klasse uit. Het hotel mag zich met trots een luxueuze 5 sterren hotel noemen, en biedt naast gratis Wifi, standaard airconditioning, luxe kamers, zwem faciliteiten en verschillende restaurants en lounge gelegenheden ook een Spa aan waar men helemaal tot rust kan komen. Zoekt men in plaats van rust toch liever het nacht leven op? Dan biedt Corinthia Palace Hotel & Spa een taxi service, en een shuttle bus naar St. Jullians, hét uitgaan ’s centrum van Malta aan. Tevens vind men hier ook door de Pisana familie opgerichte restaurant Rickshaw aan. Dit Oriëntaals Restaurant heeft meerdere top awards gewonnen van de “Definitively Good Guide to Dining in Malta”. Het Verre Oosten, Het prachtige restaurantCulinair Hoogwaardig, Chinees bier, Japanse Sake, zijn enkele sleutelwoorden die synoniem staan voor Rickshaw. Ook wij kunnen er niet omheen, en moeten eerlijker wijs concluderen dat Rickshaw met recht het beste oriëntaalse restaurant van Malta is!

Het hotel is gelegen naast het San Anton  stadspark waar je een mooie wandeling kan maken. Je hebt in park onder andere vogels (pauwen, ganzen en zwanen) en schildpadden. Ook staan er een aantal mooie fonteinen en hele oude bomen. Het park is overigens gelegen aan het presendentiële paleis. Alhoewel het park aan een drukke weg grenst is het park een oase van rust.

De Kamers
Het Corinthia Palace Hotel & Spa op Malta heeft 152 moderne en luxe ingerichte kamers. Er zijnExecutive Suite Bedroom Executive en deluxe kamers en prachtige Suites. De bedden zijn heerlijk zacht en er is WiFi in alle kamers aanwezig. In alle kamers zijn koffie en theefaciliteiten aanwezig. Op de TV in de kamer kun je genieten van enkele internationale zenders en van On Demand films. De kamers hebben een balkon met prachtig uitzicht over onder andere de mooie tuinen van het hotel. In de suites heb je zelfs ligstoelen op het balkon! De badkamers zijn ook prachtig ingedeeld en hebben ook enkele badartikelen zodat je die niet zelf mee hoeft te nemen. En de kluis mag natuurlijk ook niet ontbreken! Meer informatie en reserveringen: http://www.corinthia.com/hotels/malta/palace-hotel-and-spa/.

*Foto’s van het Corinthia Palace Hotel & Spa zijn eigendom van Corinthia.

Mdina; “De stille stad”
Aangezien het hoofdeiland van Malta (dat eveneens Malta heet) redelijk klein is qua oppervlakte, zijn alle plaatsen, bezienswaardigheden en overige eilanden prima te bereiken met de auto. We stappen in de auto rijden naar de nabij gelegen oude hoofdstad; Mdina. Deze Mdinamiddeleeuwse authentieke stad kenmerkt zich door zijn hoge stadsmuren en centrale ligging in Malta op een heuvel, als ook zijn prachtige oude gebouwen. Vanaf deze hoge stadsmuren heb je adembenemend uitzicht over vrijwel het gehele eiland Malta. Door de jaren heen heeft het Maltese landschap met zijn oude gebouwen vaak decor gestaan voor films en televisie series zoals; “The Count of Monte Cristo” en de populaire televisie serie “Game of Thrones”. Zo ook de oude hoofdstand Mdina die ook wel de “stille stad” genoemd wordt in de volksmond. Na enige minuten rondwandellen komen we bij de St. Paul’s Cathedral aan, een van de vele prachtige kathedralen die Malta rijk is, waar zich op dat moment een huwelijk aan het volstrekken was. Aan de buitenzijde van de stadsmuren treft men een prachtige tuin aan, ideaal voor een na-middags wandeling.

St. Julian’s, St. George’s Bay en Paceville
Na historie en authenticiteit is het hoogste tijd om de andere kant van Malta te bekijken! We Mdinarijden naar de kust plaatsen St. Julian’s en St. George’s Bay, waar het Maltese nachtleven zich volstrekt in de wijk Paceville. Voor wie van stappen houdt komt hier zeker aan zijn trekken, want de vele bars en clubs zorgen ervoor dat je tot diep in de avond door kan gaan. Na een korte wandeling langs deze prachtige baai, zoeken wij het Hard Rock Cafe op voor een hapje en een drankje. Na een wandeling door Paceville, is het tijd om terug te gaan naar ons hotel. Voordat we onze eerste dag afsluiten nemen we welverdiend drankje in de “Caprice Lounge Bar” van ons hotel. Naast een heerlijk drankje en rustgevende muziek, geniet je hier na 21:00 tot sluitingstijd ook nog eens voor de helft van de prijs, want dan is het namelijk Happy Hour!

Gozo
De volgende ochtend gaat de wekker redelijk vroeg af, en maken wij ons klaar voor een productieve dag. Na een heerlijk ontbijt in het Hotel, waar werkelijk alles te verkrijgen wat men maar kan bedenkan, vertrekken wij naar Gozo. Gozo is naast het hoofdeiland, het grootste eiland van de Republiek Malta. In ongeveer 20 minuten rijden wij van onze Hotel naar de Haven, waar de boot naar Gozo klaar staat. Voor nog geen 20 Euro per auto brengt deze je in 20 minuten naar het eiland Gozo en weer terug. Het eiland Gozo voelt veel rustiger en relaxter Ferry to Gozoaan dan Malta. Dit eiland word dan ook vaak bezocht door de echte rust zoekers. Na een wandeling langs de vele kliffen die Gozo rijk is, rijden we naar het Azure Window, een van de mooiste bezienswaardigheden van Gozo. Mocht je Gozo zelf bezoeken, sla dan de hoofdstad Rabat/Victoria niet over, en breng een bezoek aan de Citadel van Rabat/Victoria. Op het moment dat wij er waren werd de hele stad gerenoveerd omdat Malta in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. Je kan hier ook genieten van bijvoorbeeld van een authentiek Maltese lunch, Tal-Malti, een maltees broodje met een harde korst en een zachte binnenkant, belegd met kaas, ham etc.. Eenmaal terug gekomen in ons Hotel nemen we een frisse duik in het zwembad, alvorens te vertrekken naar Paceville voor een heerlijk diner in het restaurant “The Italian Job”, welke geïnspireerd is door de gelijknamige film. Er staat zelfs een Mini Cooper opgesteld in het restaurant!

Blue Grotto, Marsaskala en Valetta at night
De volgende ochtend bezoeken we misschien wel de mooiste klif van Malta; de Dingli kliffen! Als je langs deze stijle rotswanden loopt (gelukkig goed beveiligd), waardeer je pas echt de schoonheid van dit eiland. En als je een blik naar beneden werpt, straalt de helder blauwe zee volledige rust en kalmte uit. Kortom zeker een bezoek waard. Vanuit de Dingli kliffen is het 5 Blue Grottominuten rijden naar de Blue Grotto, waar je kan snorkelen, duiken of een wandeling kunt maken. Vanuit de kust is het een klein halfuurtje rijden naar de baai van Marsaskala. Ideaal om te genieten van heerlijke lunch of diner. Maar ook om een wandeling langs de baai te maken met prachtige uitzicht op de uitgestrekte blauwe middellandse zee. Prefereer je toch liever het strand? Dan zegt men al gauw dat je niet op Malta moet zijn. Echter het tegendeel is waar! Hoewel Malta relatief weinig zandstranden kent, zijn deze er wel degelijk maar je moet ze wel weten te vinden. Pretty Bay is hier een mooi voorbeeld van, ben je een echte strand fanaat dan mag je deze niet overslaan. Vanaf Pretty Bay is het 15 minuten rijden naar de hoofstad van Malta; Valetta. Deze prachtige hoofdstad is zowel s’avonds als overdag een lust voor het oog. De ene prachtige Kathedraal na het andere authentieke en historische bouwwerk, wisselt zich in de smalle straatjes van Valetta in rap tempo af. Even uitblazen van een prachtige wandeling doen wij in de Q Bar (cocktail bar), voordat we een van de lokale restaurants uitzoeken voor het diner.

Fort Rinella, Valetta at day
In Fort Rinella staat het grootste kanon van Malta, welke gelukkig niet meer in gebruik is. Hoewel dit niet aan de grootte van het fort is af te zien, is het een zeer bijzonder gezicht. Nadat wij de hoofdstad Valetta s’avonds bewonderd hebben, is het tijd om deze ook bij Valetta daglicht te aanschouwen. Na een wandeling door de Gardens of Valetta, welke zich aan de buitenzijde van de stad bevinden, lopen wij naar het hart van Valetta, waar men prima kan winkelen, lunchen of dineren. In het hartje van Valetta vindt men de centrale Bibliotheek, het parlementaire huis, en het grootste en tevens mooiste kathedraal van Malta; “St. Johns Co-Cathedral”. Ook deze kathedraal staat volledig in de steigers voor een renovatie omdat Malta in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. Naast de prachtige barokke kunst en architectuur, huist hier ook het wereldberoemde schilderij van Caravaggio; “The beheading of Saint John the Baptist”. Tevens is een bezoek aan het St. Pauls Cathedral ook zeker de moeite waard. Een wandeling langs de Valetta Waterfront is tevens ook aan te raden. Het ene Cruiseschip die nog groter en machtiger is dan de andere, wisselen elkaar hier af met de vele restaurants en barretjes.