Ontdek Litouwen met Wizz Air

Het kasteel van Trakai
Het meest zuidelijke land van de Baltische staten is Litouwen. En daar waren we nog niet geweest. Dus gaan we snel een kijkje nemen in de hoofdstad van het land. Vilnius is een stad met een rijke historie. Met prachtige gebouwen, een bruisend uitgaansleven, rustige terrasjes en gezellige inwoners. Wie van dit soort landen houd komt helemaal tot zijn bezinnen in de prachtige stad. Maar er is meer. Binnen een straal van slechts één uur rijden van de hoofdstad sta je in de prachtige natuur met kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, en een schitterende natuur. We bezoeken Trakai, een oud dorpje met een schitterend kasteel en een prachtige natuur met vele meren en bossen. Daarna duiken we nog even het Neries National Park in voor een wandeling door de bossen. Een heerlijke reis naar dit voor velen onbekende land! We verblijven in het Best Western Hotel Vilnius, op 10 minuten wandelen van de oude stad.

Een wandeling door Vilnius
Wat ons eigenlijk al direct opvalt, is dat Vilnius een hele nette stad is. Mooie huizen, schone straten en een strakke architectuur. De Gediminas boulevard is een straat met prachtige Kathedraal van Vilniusgebouwen. Deze gebouwen stammen uit de 18e en 19e eeuw. Momenteel zijn er veel overheidsinstanties, Publieke instituten en cateringbedrijven gevestigd. Het Theater, de nationale bibliotheek en enkele regeringsgebouwen prijken ook langs de Gediminas Avenue. Aan het Oostelijke einde van deze straat wandelen we richting de Kathedraal van Vilnius. Deze prachtige witte verschijning staat ook op onze lijst. De muren stammen zelfs uit de 13e eeuw. De Kathedraal is voor €4,50 te bezoeken. Apart aan deze kathedraal is dat de klokkentoren los staat.

We wandelen weer een stukje verder en komen bij een heuvel. Op deze heuvel staat het Kasteel van Vilnius. Het kasteel is in zijn geheel als museum tentoon gesteld en je kunt er dan Prachtig uitzicht vanaf het Kasteelook een tijdje rondwandelen. Beklim zeker even de toren, want niet alleen het uitzicht vanaf de heuvel is adembenemend, vanuit de toren heb je een uitzicht over de hele stad! Dit is slechts het zogenaamde “Hogere Kasteel”. Met een treintje kun je naar beneden (Of naar Boven) en kom je bij het “Lagere Kasteel”. Voor de mensen die slecht ter been zijn ideaal, want je kunt naar boven en beneden met de kabelspoorweg! De toren van het kasteel, de Gediminastoren, stond vroeger op een bankbiljet van 50LT en is erg belangrijk voor de Litouwse cultuur. Zo wordt er in vele Litouwse folklore melding gemaakt van de toren, waaronder in liedjes en spreuken. Elke ochtend wordt op de toren de vlag gehesen en in de avond weer gestreken.

Prachtige zonsondergang op het Gediminas plein

Langs de rivieren Vilnia en Neries is het ook goed toeven. Enkele leuke terrasjes aan de noordzijde van de rivier geven je een prachtig uitzicht op de stad. De oude stad rondom de kastelen is nog altijd omringt door stadsmuren. In de binnenstad vind je enkele prachtige Schitterende straatjes in Vilniusmonumenten. Vanuit het Palace of the Grand Dukes wandel je zo het centrum in. Je ziet dan onder andere de poort van Dawn, de St. Anne kerk en de universiteit van Vilnius. Bij The Narutis kun je heerlijk dineren of genieten van een drankje in de loungebanken aan de straat. In de winter ga je natuurlijk lekker binnen zitten. In de stad tref je ook enkele parken aan waar je de rust weer vind middenin de stad. Pilies Street mag je ook zeker niet vergeten! Dit is het oudste straatje van de stad. Naast mooie gebouwen vind je hier regionale restaurants en een rustieke atmosfeer.

Fietstochtje vanuit Vilnius
Vilnius is ook zo’n stad met een prachtig systeem. Met je Credit Card kun je een fiets huren (Kostte ons nog geen 3 euro voor ruim anderhalf uur). Met die fiets kun je verschillende Gemakkelijk een fiets huren in Vilniusplekken in de binnenstad bezoeken en de fiets weer ergens anders achter laten. Maar wij kozen er voor een tochtje te maken ten noorden van de stad. Langs de rivier de Neries reden we over heuvels, bruggen en langs prachtige gebouwen. De tocht van ongeveer 15 kilometer eindigde bij een kerkje in Jomanto Parkas. Daarna reden we langs de rivier en kwamen we bij een soort recreatiepark. Hier kun je zwemmen in de rivier! Zeker de moeite waard. Je kunt daar even gezellig een drankje doen en genieten van de schoonheid der natuur. Een plons in de rivier is veilig, het is er zeer ondiep en in de zomer lekker verkoelend. http://www.vilnius-tourism.lt/en/what-to-do/bicycle-hire/cyclocity/

Belangrijke tips voor Vilnius:Mooie beelden met de kerk aan de andere zijde
– Schaf een Vilnius City Card aan. Je kunt dan onder andere gratis een fiets huren, maar ook een
bezoek brengen aan bijvoorbeeld de Gediminas toren en enkele musea. Meer informatie over deze kaart vind je hier: http://www.vilnius-tourism.lt/en/what-to-see/vilnius-city-card/.
– Mis het Presidentiele paleis niet! Een prachtig gebouw en een zeer interessante Architectuur!
– Overnacht in het Best Western Vilnius hotel
– Geniet van het nachtleven, een mooie discotheek is de Buddha Bar, met een draaiende bar!

Trakai – Kasteel en natuur
Op slechts een half uurtje rijden van Vilnius vind je het traditionele dorpje Trakai. Gelegen tussen meren en in de bossen is het dorpje een ware trekpleister geworden voor toeristen, maar ook voor de locals. In de zomer kun je namelijk heerlijk met een bootje over de Huur een bootje in Trakaimeren varen. Maar ook in de winter is het spannend door de bossen wandelen, over de brug naar het wereldberoemde kasteeleiland. Op dit eiland staat het prachtige Trakai Kasteel. Dit moet je gezien hebben. Vanuit elk standpunt is het een prachtig zicht op het kasteel. Naast het kasteel zijn er ook prachtige huisjes, gezellige restaurantjes en aan de waterkant souvenirwinkels. Een bootje is te huur vanaf 5 euro per uur. Het is erg leuk om met een bootje langs het kasteel te varen. Je kunt hier trouwens behoorlijk lang wandelen. Over een houten bruggetje kom je bij het kasteel, rondom het kasteel zijn wandelpaden met prachtig uitzicht op de wijde omgeving!

Neries Regionaal Park
Het Neries Regionaal park is een prachtig park gelegen rondom de rivier de Neries ten noorden van Vilnius. De stad is slechts 25 kilometer verwijderd van het park. Er is een visitors centrum en er zijn enkele wandelroutes. Een daarvan is vlakbij Dūkštos. Je ontdekt tijdens die wandeling de prachtige natuur en ziet hoe veelzijdig de Litouwse bossen kunnen zijn. Kijk ookLekker wandelen in Neries Regionaal Park uit voor wildlife, er kunnen beren, wolven en andere zoogdieren gespot worden! Je loopt over vlonders en ziet prachtige sculpturen gemaakt uit bomen. Je ruikt de natuur hier nog, dorpen zijn ver verwijderd van dit nationale park. Aan de andere kant van de weg vind je nog een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Dit begint op mooie paden door het bos, maar je komt al snel in de wijde natuur uit en wandelt over graspaden. Je hebt schitterend uitzicht over de rivier en de in het wild kamperende bezoekers. Je komt boerderijen tegen en met geluk ook roofvogels! Kortom, een prachtige wandeling in een nog mooier gebied!

Overnachten in Best Western Vilnius
Middenin het centrum van Vilnius, op slechts tien minuten wandelen van de oude stad, Best Western Vilniusverblijven wij in het Best Western hotel Vilnius. Voor een heerlijk verblijf met de nodige luxe raad ik dit hotel u zeker aan. Het hotel bied liefst 114 kamers, een wellness- en conferentiecentrum en een restaurant. In het Wellness centrum kun je in de ochtend gebruik maken van de Sauna of lekker een baantje zwemmen. Hygiëne staat voorop en het is er dan ook erg goed toeven. Het viersterren hotel heeft ook nog een fitnesskamer waar je even lekker kunt sporten na een actief dagje in de stad! In het restaurant worden lokale en internationale gerechten bereid. In de ochtend kun je er gebruik maken van het ontbijtbuffet. Parkeren doe je voor de deur op en bewaakt terrein.

De kamers van het hotel hebben allen een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn verschillende kamers waaronder een appartement, eenpersoonskamers en tweepersoonskamers met Een Hotelkamer in het hotelenkele of een dubbel bed. Alle kamers hebben een privébadkamer met een verzorgingspakket, douche en/of bad en een haardroger. De kamers hebben goede bedden. Er is een klein bureau aanwezig met stoelen. Naast de normale faciliteiten kun je genieten van Satelliet TV, gratis Wi-Fi op alle kamers en door het hele hotel en van een drankje uit je eigen minibar. Wil je meer informatie over het hotel, of wil je boeken? Kijk dan snel op http://vilniushotel.eu/EN/Vilnius.

Met Wizz Air naar Vilnius
Vanaf de luchthaven van Eindhoven Airport vlieg je met Wizz Air in ongeveer 2,5 uur naar de Wizz AirLitouwse hoofdstad. Er is een uur tijdsverschil met Nederland, het is er een uur later. Wizz Air vliegt op Maandag, Woensdag, Vrijdag en Zondag naar Vilnius met een Airbus. De toestellen zijn luxe ingedeeld met lederen stoelen en genoeg beenruimte. Voor de liefhebbers kun je extra beenruimte bijboeken of Priorityboarding zodat je als eerst het vliegtuig in kunt. Hapjes en drankjes aan boord tegen betaling verkrijgbaar tegen een redelijke prijs! Daarnaast zijn de vluchten natuurlijk ook lekker goedkoop! Boek snel je ticket naar Vilnius met Wizz Air op: https://wizzair.com/nl-NL/FlightSearch.

[wpgmappity id=”85″]