Met Wizz Air naar Corinthia Hotel in Budapest

Prachtig BoedapestIn een land wat vroeger tot het communisme behoorde bevindt zich een grote stad met vele bezienswaardigheden en ongelooflijk spannende activiteiten. Voor de grote van het land is de stad Boedapest een zeer grote stad. Boedapest is ook gebouwd voor een groter land, namelijk Oostenrijk, Hongarije en een stuk van Roemenië bij elkaar. Een land wat vier keer zo groot is als het huidige Hongarije. Boedapest is nu met twee miljoen inwoners goed voor een vijfde van de totale bevolking. Vroeger was het Duitstalig, daarna tijdens het communisme was het Russisch en hedendaags is Hongaars de voertaal en spreekt menig Hongaar Duits en Engels.

Boedapest bestond vroeger uit drie verschillende delen. Óbuda was de oude stad, Buda was gesitueerd aan de westelijke oever van de Donau en Pest aan de oostelijke oever van de
rivier. Tegenwoordig bestaat het alleen maar uit Boeda en Pest en heet het dus Boedapest. DeBoedapest van boven Donau snijdt de stad nog steeds doormidden. De Boeda kant van de Donau is bekend om zijn Koninklijke paleis en de oude gebouwen en mooie gezichten op de andere kant van de Donau, Pest. De Boeda kant van de stad is heuvelachtig en kent velen punten vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. De Pest kant is veel anders dan zijn grote broer. Hier is de Joodse wijk gesitueerd en zijn er enkele prachtige gebouwen te vinden. Ook de meeste hotels zijn aan deze kant van de rivier. Het is vlak en heeft weg van een Nederlands landschap. Nu is er dus even de duidelijkheid over hoe de stad in elkaar zit.

Alles bij elkaar in Pest
We starten onze zoektocht naar de schoonheid van de stad in Pest. Lopend richting de na horen zeggen prachtige Joodse wijk komen we wel iets heel opmerkelijks tegen. Midden op straat staat ineens een deur. Achter de deur staat een heus bed met matras en zelfs een de Joodse Synagogedekbed, en daar ligt hij hoor, een zwerver met een wel heel origineel idee! Een interessante kennismaking dus, met Pest. En dan moeten we de Joodse wijk nog inlopen, waar we de grootste Synagoge van Europa gaan zien. Deze bestaat uit meerdere delen, waaronder een tempel. In de tweede wereldoorlog was het uiteraard een getto. Onder de tempel is het Joodse museum te vinden, waar we kennis maken met de gebeurtenissen rondom de Joodse gemeenschap in Pest. Ook deze Synagoge heeft een prachtige grote binnenplaats met een prachtig kunstwerk, te weten een ijzeren boom. In elk blad van de boom staat een naam gegraveerd van een slachtoffer van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. De synagoge is overigens representatief voor de Joodse gemeenschap van Boedapest. De muziek, het koor en de orgels kenmerken de synagoge van binnen. In de Joodse tempel wordt elke vrijdag gebeden, even als op zaterdag en op werkdagen in de morgen en avonden.

Aan de oevers van de Donau van Pestkant natuurlijk, is ook nog een speciaal Joods monument,Joods munument langs de Donau
vlakbij de oevers. Er staan namelijk symbolische Joodse schoenen langs de oever. Deze herinnert de Joodse gemeenschap aan een gruwelijke gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De religieuze Joodse gebouwen in Boedapest werden leeggehaald door de Duisters, alle Joodse mensen werden op een rijtje langs de Donau geplaatst. Daar werden zij verplicht hun schoenen uit te trekken. Daarna kunt u raden wat er is gebeurd, zij zijn geëlimineerd. Hedendaags schrok ik me rot toen onze gids dit vertelde. Deze schoenen staan symbolisch langs de oever en geeft je een indrukwekkende ervaring mee.

Het grootste en mooiste plein van Boedapest ligt ook aan de Pestkant van de Donau. Het
Plein van de Helden werd aan het eind van de negentiende eeuw gecreëerd tijdens het vieren Hero Squarevan duizend jaar Hongaars Rijk. Hiervoor vond er een grote voorbereiding plaats van de bouw van nieuwe officiële gebouwen, zoals het parlementsgebouw, een metrosysteem en de opera. Ook het Heldenplein stond hier op het programma en is als een van de eerste gerealiseerd. Het Heldenplein staat voor duizend jaar koningen. Er zijn dan ook veertien beelden van koningen en deze staan voor de Hongaarse geschiedenis. Rondom het plein zijn ook twee musea te vinden. De zijn speciaal gebouwd als museum en hebben nooit voor iets anders gediend. Per ongeluk is midden op het plein ook nog eens een bron gevonden tijdens de bouw. Deze bron is maarliefst 1400 meter diep. Op het plein vinden in de zomer vele festiviteiten zoals belangrijke evenementen en concerten plaats. Het plein wordt niet alleen belangrijk geacht als toeristische trekpleister, maar ook voor de lokale bewoners is het een belangrijke plek om tot rust te komen en te genieten van concerten.

Groot parlement voor klein land
Prachtig gelegen aan de Pestoever van de Donau staat het op twee na grootste parlement van de wereld. De eerste minister doet hier zijn werk evenals de 386 andere leden van het parlement van Hongarije. Dit is echter een opmerkelijk hoog aantal voor een dermate klein Zicht op het Parlementsgebouwland. Ook dit parlement is aan het eind van de negentiende eeuw gemaakt. De 386 kleine torentjes staan representatief voor het aantal leden van het Hongaarse parlement. De hoge koepel die over de Donau heenkijkt is 96 meter hoog, even hoog als de basiliek. Deze basiliek is een grote katholieke kerk, de grootste zelfs van Hongarije. De zoon van Sophie Lauren, voor sommigen bekend, voor sommigen niet, is getrouwd in deze gotische kerk. In de Tweede Wereldoorlog heeft deze kerk ook nog een belangrijke rol gespeeld voor het maken van wapens. De klokken werden namelijk gestolen door hen. Na de oorlog hebben ze wel nieuwe klokken gemaakt en gedoneerd aan deze kerk.

Vele lokale producten in één hal

In de centrale markthal, gelegen aan het eind van de voetgangerszone met zijn vele De Markthal van Budapestrestaurants en winkelmogelijkheden, staat een groots gebouw, de centrale markthal. Deze is dus goed gesitueerd in het centrum waar veel mensen langs komen, en vlakbij de Donau zodat de producten vroeger makkelijk aangevoerd konden worden. Alles wat hier verkocht wordt, zijn echte Hongaarse producten. De producten worden vooral aan de restaurants en supermarkten verkocht, maar ook de Hongaarse inwoners doen er hun boodschapje zodat zij hun specialiteit weer als avondmaal op tafel kunnen zetten. Belangrijkste producten die je kan vinden zijn kruiden, lokale specialiteiten, kazen, vlees maar ook kleding is er in overvloed. Tip: Bezoek deze mark voor een authentieke ervaring.

Boeda Castle
De heuvelachtige Boedakant van de stad geeft je meteen de indruk dat je in twee
verschillende steden bent geweest. Even de drukte van Pest verlaten en het prachtige Boeda in, met vele mooie uitzichtpunten en prachtige rijke gebouwen. Neem het Koninklijke Paleis, De prachtige kathedraal van Buda Castleop de heuvel gebouwd. Rondom het paleis wandelen door de prachtige tuinen en zien we nog een aantal prachtige fonteinen en beelden. Vooral de fontein met allemaal verschillende beelden op de binnenplaats is het bekijken waard. De verschillende historische personen spuiten het water naar beneden waar het opgevangen wordt door de Hongaarse inwoners. Vlakbij het paleis zijn na de dropping van een niet ontplofte bom in de tweede wereldoorlog enkele ruines gevonden van kerken. Onderzoek hierna is nog steeds bezig. Het paleis zelf is niet erg aantrekkelijk meer, omdat de originele ramen er niet meer inzitten, en de ramen zijn vervangen door nieuwe ramen, wat goed te zien is. Het paleis was tijdens de tweede wereldoorlog in handen van de Duitsers en is dus ernstig getroffen door bombardementen.

Panorama van het uitzicht vanaf Buda Castle

Wilt u gratis met het openbaar vervoer reizen? Een kaart hebben om alle musea te bezoeken en zelfs nog gratis begeleide wandeltocht door de stad? Of gratis een bezoek brengen aan een van de Spa’s? Koop dan een Budapest Kaart. Meer informatie en kopen op: https://www.budapest-card.com/en/.

Schoonheid van bovenaf

Vanaf de Citadella, 240 meter hoog, heb je het mooiste uitzicht over de stad en zie je de twee Uitzicht op Budapestkanten van Boedapest duidelijk. Aan de rechteroever dus het vlakke landschap van Pest en aan de linkeroever het heuvelachtige gebied van Boeda. De Citadel zelf was vroeger een militair gebouw maar tegenwoordig wordt het alleen nog maar gebruikt als toeristisch trekpleister. Langs de weg naar boven verkoopt men allemaal handgemaakt Hongaars speelgoed. Ook een stukje verder, eigenlijk best wel een barre tocht verder, heb je prachtig zicht op de stad. Vanaf het visbastion kun je de hele Pestkant overzien. Het is genieten om de zon onder te zien gaan vanaf hier.

Heerlijk overnachten: Corinthia Hotel Budapest
Op vijf minuten lopen vanaf het metrostation Okotogen vindt je Corinthia Hotel Budapest, een van de mooiste en beste hotels van Boedapest. Het vroegere Grand Hotel Royal is een lust voor het oog, prachtig  verlicht. Vraag even of je de Ball Room mag bezoeken! Als je hotel binnenkomt, weet je direct wat van te voren al bekend was: Dit is een vijf sterrenhotel! Je wordt netjes geholpen bij de receptie en er wordt aangeboden om je koffers naar boven te laten brengen. Eenmaal aangekomen in je kamer weet je het zeker: Hier ga je een fantastische tijd beleven. Over een brug lopen we van de ene naar de andere kant van het hotel, en hebben we zicht op het restaurant waar tevens het ontbijt wordt geserveerd. In de kamer zijn heerlijke zachte bedden, een groot of twee kleine. Je hebt zicht op de stad of op de mooie binnenplaats. Er is roomservice beschikbaar en er is een tv op de kamer. Ook kun je tegen betaling gebruik maken van de minibar. In de badkamer is een ruim bad en een aparte douche. De beste middelen zijn daar aanwezig voor je persoonlijke behandeling. En in de kamer is de geplaatste airconditioning, net als in het gehele hotel, niet onbelangrijk bij de hitte in de zomer. Niet alleen je kamer heeft de benodigde luxe, ook de rest van het hotel voldoet ruim aan de verwachtingen.

Als we naar het ontbijt lopen, worden we netjes begroet en naar een tafel verwezen. De eerste ochtend krijgen we een plekje in de binnenplaats, wat door het glazen dak en de glazen zijwand het gevoel geeft dat je buiten zit. De tweede dag zaten we daadwerkelijk binnen in het gezellige restaurant. Het buffet bestaat uit een koud gedeelte en het warme gedeelte wordt opgeluisterd door showcoocking. Er wordt een omeletje voor je klaar gemaakt door de kok, alle ingrediënten aanwezig om een goede bodem te leggen voor een mooie dag. Er zijn ook een aantal restaurants in het hotel waar je lokale gerechten uit kunt proberen. Ook internationale gerechten worden er geserveerd. Dit alles voor een leuke prijs die normaal in een vijfsterren hotel hoger ligt. De bar van het hotel is geopend voor een drankje op tussen half 3 in de middag en half 2 ’s avonds. Onder begeleiding van een pianist kun je daar dus tot in de laatste uurtjes genieten van een cocktail.

Wine & Dine
Eten en drinken is natuurlijk belangrijPrachtig gedecoreerde gerechtenk. Ook daar heeft Corinthia hotel Budapest aan gedacht.
De Brasserie & Atrium is een fantastisch restaurant. Naast de geweldige lokale gerechten zijn er ook internationale gerechten beschikbaar. Er is een zeer goede service. In dit restaurant, waar tevens het ontbijt is, geniet je ook van heerlijke lokale wijnen. Houdt je van zoet, probeer dan zeker eens de Tokaj wijn. Deze heerlijke zoete wijn is ideaal als Dessertwijn, maar kun je ook gewoon tijdens het diner drinken. Naast dit restaurant zit het Rickshaw waar aziatische specialiteiten op de kaart staan!

Voor mensen die van een Spa en van verschillende schoonheidsbehandeling houden, in het Corinthia hotel bevindt zich ook een Spa waar je als gast gratis naartoe kan. De Spa is ook geopend voor de lokale bevolking of andere toeristen. Bij de receptie ontvang je een handdoek die je gedurende het bezoek kunt gebruiken. In de Spa zelf zijn er twee jacuzzi’s en er is een zwembad van vijftien meter lang zodat u heerlijk uw baantjes kunt trekken in uiterste stilte. Er zijn ook zes kamers waar onder andere massages of andere behandelingen gegeven worden. Deze dienen wel van te voren gereserveerd worden. Er zijn ook stoombaden, sauna’s en douches. Het Spa menu is bij het hotel verkrijgbaar. Wilt u net als ons ook verblijven in het hotel waar onder andere de selectie van Real Madrid is geweest? Boek dan snel je weekendje Boedapest op http://www.corinthia.com/en/Budapest/!

Snel naar Boedapest met Wizz Air!
Wizz AirWilt u een weekendje naar Boedapest? Vlieg dan met Wizz Air. Wizz Air vliegt twee keer per dag naar deze prachtige stad. Je vliegt binnen twee uur naar de hoofdstad van Hongarije. Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven. Je kunt altijd tien kilo handbagage meenemen, en optioneel nog eens 20 of meer kilo’s aan ruimbagage of een grotere handbagage. Inchecken moet je online doen. Extra opties als Priority Boarding of Extra Leg room seats kun je allemaal online boeken! Tegenwoordig kun je de boardingpassen zelfs via je mobiel downloaden! Als je ook in alle rust naar Boedapest wilt vliegen kies dan  voor Wizz Air. Wizz Air vliegt nog naar vele andere bestemingen, die op onze website te vinden zijn! Boek snel je vlucht op www.wizzair.com.

[wpgmappity id=”42″]