IJslands Schoon: Reykjavik

De Hallgrimskirkja, Pracht van ReykjavikWe vliegen met Icelandair naar de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Deze stad heeft veel te bieden voor de moderne toerist, en is een van de groenste steden ter wereld. Het is de meest noordelijke gelegen hoofdstad van de Wereld, aldus zij zelf zeggen en buiten Groenland om. De stad kent officieel twee luchthavens, een gelegen bij de stad zelf die veelal gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, en eentje ongeveer veertig kilometer buiten Reykjavik, genaamd Keflavik, waar de internationale vluchten worden gehouden. Tijdens een bezoek aan de stad geeft Reykjavik je echt een relaxte sfeer mee. Geen gehaast op de wegen, alle energie wordt op natuurlijke wijze opgewekt, en het is een schitterende stad met vele moderne en oude gebouwen. Even buiten de hoofdstad vinden we een van de vele natuurlijke warme baden, de mooiste wel te verstaan. Blue Lagoon is een ware rustplaats voor een ieder. De heerlijke zwavellucht die boven de verwarmde bron hangt is geen pretje, maar het is zeker een bad waar je geheel tot rust komt en weer lekker schoon uitkomt.

Welkom in Reykjavik
Reykjavik is met afstand de grootste gemeenschap van IJsland, met ongeveer 200.000 inwoners. Dat is met omliggende dorpen. Dit is 66% van het totaal aantal inwoners van het land. Het land is ontdekt door Noorse en Celtics emigranten in de late negende en de tiende eeuw. Ingolfur Arnason, de eerste kolonist van IJsland, bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavik vandaag de dag te vinden is. Reykjavik betekend “Rokerige Baai”, wat uiteraard voort komt uit de warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Deze Zicht op de Opera en haven van Reykjavikmaakte een dermate goede impressie bij de kolonisten dat zij daar met plezier bleven wonen. Een nieuw land was geboren, een stad herrees uit het niets. Vanaf de achttiende eeuw startte de groei van de stad. In Reykjavik vindt je de ideale combinatie tussen actief en passief. Eerst lekker relaxen in een van de vele natuurlijke warmwater zwembaden, en daarna meegaan op een walvisexcursie of ga mee vissen met de locals over de wateren. Ook golfen, het bezoeken van de Geysers, paardrijden door de prachtige natuur en Skiën behoord tot de mogelijkheden in deze veelzijdige stad. Om een hele mooie oude stad te zien, moet je Reykjavik niet bezoeken. Het is namelijk een moderne stad met modernere gebouwen. De oudere gebouwen die er staan, zijn gemaakt van golfplaten. De kenmerkende oude verticale, roestige ijzeren golfplaten van een houten woning worden vaak vervangen voor weer nieuwe, om zo voor het oog van de toerist een mooie stad te maken.

De Hallgrimskirkja 
De kerk van binnenBoven Reykjavik kijkt de 73 meter hoge Hallgrimskirkja. De kerk heeft wel wat weg van een spaceshuttle en is een zeer moderne versie die pas in 1986 na veertig jaar werk afgerond werd. Voor de unieke kerk staat een standbeeld van Leifur Eiriksson, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Helaas “vergat” hij het iemand te vertellen waardoor Christopher Columbus het allemaal opnieuw deed ongeveer vijfhonderd jaar later. Klinkt dus als een fabeltje. De kerk heeft elke zondag rond het middaguur een mis, en is dan dus niet te bezoeken. Normaal is de kerk overdag geopend en gratis te bezoeken. Wil je genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Neem dan voor ongeveer 6 euro de lift naar boven en je kunt genieten van Reykjavik en omgeving.

Stadshuis
Het Stadhuis is een modern en onfortuinlijk gebouw gelegen aan de noordkant van het Tjornon en StadhuisTjorninmeer. Rondom het meer is het heerlijk wandelen, en zien we dat Reykjavik de groenste stad van Europa is. Direct aan het meer, met tevens een mooi zicht op de stad, staat dus het Stadhuis, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Er staat een mooie maquette van IJsland in en tijdens ons bezoek was er een markt waar de plaatselijk gemaakte spullen verkocht worden. Een wandeling over deze markt geeft je een beeld van “de plaatselijke bewoners aan het werk”. Een goede culturele ontwikkeling dus, zien hoe de IJslandse hun werk doen, en hun werk verkopen. Er is een prachtig uitzicht vanaf het Café op het Tjorninmeer.

Relaxen in de stad
In de stad Reykjavik zijn enkele natuurlijke warmwater zwembaden te vinden. Laugardalslaug is de grootste van de stad, met verschillende leuke faciliteiten. Het zwembad is te vinden in de Laugardalur Vallei, vlak bij het centrum van de stad. Er is een golfslagbad van 50 meter, een kinderzwembad, een pierenbad, twee glijbanen, enkele “ hot pots”, een stoombad, fitnesscentrum en een minigolfbaan. De Laugar spa is een topklasse Health&Spa centrum Typische IJslandse bouwkunst in het centrum van Reykjaviktevens gelegen in de Laugardalur Vallei. Er zijn vele faciliteiten, zoals zeven sauna’s en stoomkamers met elke een verschillend thema. Er zijn onder andere sauna’s met vogelgeluiden of een stoomkamer met zonsopkomst. U komt hier helemaal tot rust. De Jacuzzi wordt speciaal gebruikt voor Thalasso therapie, waarna u even gaat genieten van de rust in de “Relaxing room”. Massages en schoonheidsbehandelingen zijn apart te boeken. Hier worden de natuurlijke producten zoals E’Spa voor gebruikt. De IJslandse zee is normaal gesproken veel te koud om zwemmers aan te trekken, maar in de Nautholsvikbaai in Reykjavik is een Thermisch strand aangelegd, waar natuurlijk heet water de zee in drijft. Je kunt hier zo in de golven springen alsof je in de Mediterrane zee zwemt. Het water is ongeveer 20 graden Celsius warm. Er zijn enkele verfrissende drankjes en verschillende services aanwezig op het strand. In de zomer, van 16 mei tot 31 augustus, is het strand voor de bezoekers geopend. Er zijn kleedkamers aanwezig, douches en natuurlijk een “Hot Pot”.

Verblijf in Reykjavik: Hotel Lotus
Ben je op zoek naar een klein familie hotel met een perfecte service en bovendien een goede ligging? Op acht minuten rijden van het leuke centrum vindt je Hotel Lotus. Voordeel aan het Hotel Lotus, Reykjavikhotel is dat het niet ver van de stad af ligt en dat je er gratis kunt parkeren. De check in procedure is er vrij snel. De aardige medewerkers van het hotel leggen alles uit over de omgeving. Er is een gedeelde lounge waar je heerlijk kunt ontspannen, elke ochtend is daar het ontbijt met echte IJslandse producten. Alle kamers zijn prachtig ingericht met heerlijke bedden, een bureau en een kledingkast. De badkamers zijn uitgerust met een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. De kamers zijn erg modern. Sommige kamers hebben ook een balkon. De WiFi is gratis en de flatscreen tv’s hebben enkele nationale en internationale zenders. Voor meer informatie en reserveringen kijk je op www.hotellotus.is. Niet duur maar wel prachtig!

De Blue Lagoon
De missie van de Blue Lagoon, gelegen tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik in, is overduidelijk te zien tijdens een bezoek. Het is de bedoeling dat zij energie creëren voor het leven door middel van de krachten van de natuur. Men vindt de energie het belangrijkste in het leven, ten slotte moeten we allemaal werken of naar school toe, waar energie voor nodig is. Als je even niet zo veel energie hebt, is het ideaal deze op te halen in de Blue Lagoon. Deze natuurlijke baden, ook bekend door zijn enorme zwavellucht, is de bekendste en een van de meest populaire attracties van IJsland. Het geothermische zeewater wat er natuurlijk binnen stroomt, wordt automatisch vernieuwd binnen de 40 uur. Als extraatje op het relaxen in de Lagoon, heeft u ook nog eens toegang tot de stoombaden en sauna. Een massage in het water en spa behandelingen zijn ook mogelijk. Het aantal bezoekers per jaar is hoger dan het aantal inwoners van IJsland. Het Exclusieve Bad en de lounge is een optie voor de gasten om meer privacy te hebben. Hier zijn zes privé kleedkamers voor een of twee personen en toegang tot een gereserveerde lounge met toegang tot de Blue Lagoon. Op de tweede verdieping is een buitendek die over de Blue Lagoon heen kijkt. Het Lava restaurant en bar is de perfecte gelegenheid om een hapje en een drankje te doen.
De Blue Lagoon
Onze ervaring met de Blue Lagoon was fantastisch. Een unieke gebeurtenis. Vooral omdat het ideaal is om te combineren met de aankomst op de luchthaven. Vanaf de luchthaven worden namelijk tours aangeboden, via de Blue Lagoon, naar het hotel. Je verblijft dan enkele uren in deze prachtige attractie. Allereerst worden we ontvangen bij de receptie, waar we de handdoeken en de toegangskaarten in ontvangst nemen. Met die handdoeken lopen we richting de kleedkamers, waar we ons klaar maken voor de tocht. Het begint al schemerig te worden en de temperatuur schommelt rondom het vriespunt. Door de deur rennen we snel naar de warme wateren, van ongeveer 35 graden, om daar vervolgens in te lopen. Het is ongeveer vijftig centimeter diep, en met een zwavellucht die nog net te weerstaan is genieten we van de rust en het heerlijk zachte water. We zien bijna niets door de stoom die het water afslaat. We zwemmen even rond, en komen op een plekje waar het warmer lijkt te zijn dan op andere plekken. Dit komt omdat er een soort geiser onder zit, wat het water natuurlijk verwarmd. Even verderop zwemmen we naar de bar, waar we in het warme water genieten van een lekkere koude cocktail in de koude buitenlucht. Een heerlijke ontspanning, waar we nog wel langer van wilden genieten. Na afloop van deze cocktail, zwommen we verder en bekeken we de natuurlijke warmwaterbron verder. Hier komen we een emmer tegen waar allemaal “wit spul” is, wat word gehaald uit het water. Dit is de afstamming van de zwavel, en wanneer je dit op de huid smeert, geeft dat een verfrissende en gezonde uitstraling. Als we het bad uitgaan, zijn we zo zacht als een ijsbeerknuffeltje, en verlaten we deze prachtige attractie. De Blue Lagoon is benoemd tot de favoriete Spa in Scandinavië.

Overnachten bij de Blue Lagoon: The Icelandic Health Hotel
Een prachtig hotel, vlakbij de luchthaven Keflavik en slechts vijftien minuten van de Blue De Hot Tub van het hotelLagoon, is het Icelandic Health Hotel. Een hotel met een groene formule. Je kunt er Health weeks volgen waar alles om je gezondheid draait. Het hotel heeft drie sterren en heeft 42 kamers. Ontbijt is inbegrepen. Alle ingrediënten die tijdens het ontbijt worden verschaft, zijn uiteraard gezond en natuurlijk. Èr is ook een infrarood sauna, hot tub en een fitnessruimte. Alles om gezond en fit te worden. Als je van te voren boekt, dan kun je ook een professionele massage krijgen in het hotel. De service is goed, vriendelijk personeel en een uitmuntende kamer. De kamers zijn ingericht met luxe bedden. De badkamers mooi met bad en douche. WiFi is ook aanwezig in het hotel, deze service is gratis. Boek snel je kamer op Een toestel van Icelandairhttp://icelandichealthhotel.is/. Tip: het is erg handig om, als je weer een vroege vlucht heb, in dit hotel op slechts 5 minuten van het vliegveld te verblijven.

Met Icelandair snel naar Reykjavik
Vlieg met Icelandair in ongeveer drie uur naar Reykjavik. Tickets zijn te verkrijgen vanaf €349,- voor een retour Amsterdam-Reykjavik en drie hotelovernachtingen, inclusief ontbijt. Boek je vlucht op www.icelandair.nl.