Met Wizzair naar Krakau

Het grote marktplein van KrakauKrakau is een prachtige bestemming in Polen. De schitterende stad in de provincie Klein-Polen is gelegen aan de rivier de Wisła en is na de hoofdstad Warschau de grootste stad van Polen. De stad kent een zeer rijke historie en is een van de mooiere steden van het land. Vooral de oude binnenstad en de Joodse wijk zijn prachtig. Je zou denken dat de stad verwoest is tijdens de tweede wereldoorlog, maar niks is minder waar. De binnenstad is nog steeds een prachtige plek om inspiratie op te doen. Een stedentrip naar Krakau is zeker de moeite waard, en zeker omdat je met Wizzair snel in Katowice bent. Daar huur je een auto en rijdt je naar de stad. Verblijf in de Abella Suites & Apartments; de perfecte locatie en vlakbij het centrum.

Het historische stadscentrum
Het centrum van de stad heeft zoals bekend vele oorlogen ongeschonden doorstaan en kent De stadsmuren in het stadspark.daarom een rijke geschiedenis. Eigenlijk is het een wonder dat de stad nog geheel ongeschonden is gezien tweeduizend jaar geleden. Middenin de oude stad vindt je een plein van 200 bij 200 meter met de naam Rynek Główny, wat Grote markt betekend. Het is, naar mijn mening, een van de mooiste marktpleinen van Europa, zo niet de wereld. Aan de vier zijden komen telkens drie straten samen. Deze straten komen weer uit bij de zo goed als intacte stadsmuren. De middelste leiden je naar een stadspoort, er zijn dus vier stadspoorten. Het mooie is dat alle straten evenredig lopen. Op het marktplein staan enkele prachtige gebouwen.

Aan de rand van het marktplein vind je de Mariakerk. Deze gotische kerk is van buiten De Mariakerk op het schitterende pleinschitterend, maar ook van binnen niet te missen. Het prachtige interieur is zeer gedetailleerd en niet in woorden over te brengen. Naast liefst 26 barokke altaren waarvan het hoogaltaar van Veit Stoss het hoogtepunt is. Daarnaast zijn er twee torens, waarvan de hoogste de mooiste is. Liefst 81 meter pronkt hij over het marktplein. Vanuit een van de torens wordt sinds de 14e eeuw elk uur een korte melodie geblazen, de Hejnał. De raadhuis toren mag er ook weten. Deze grenst aan de Lakenhal. Ook is er nog een mooi torentje en een kerk van Sint-Adalbert. In de Lakenhal vind je enkele leuke souvenirwinkels waar je authentieke Poolse producten kunt kopen. Erg gezellig voor een wandeling. De hele historische binnenstad van Krakau staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het grootste park van Krakau is gelegen rondom de oude stad. Het stadspark heeft in het noorden nog steeds enkele onderdelen van de stadsmuur. De Barbakan en de Florianuspoort Heerlijke schattige straatjeszijn er nog steeds te vinden. Deze prachtige gebouwen zijn zeker een wandeling waard. Een wandeling rondom de oude stad dwars door het Planty park duurt al gauw een uur. Het is tevens een gezellig park met vele bankjes, kiosken en overal weer andere beelden. Ook het kasteel Wawel, de beroemde Sint-Annakerk en enkele universiteitsgebouwen liggen aan het park. Een groene oase in een grote, drukke stad. Zeker een bezoekje en wandeling waard. Aan het zuiden van het park grenst de wijk Kazimierz. Deze wijk is zeer belangrijk voor de Joodse gemeenschap. In 1943 werd het getto van Krakau vernietigd. De meeste van de liefst 70.000 joden hebben dit helaas niet overleefd. Gelukkig is het tegenwoordig weer een prachtige Joodse wijk met Joodse boetiekjes, restaurantjes en veel meer!

Ingang van de LakenhalHistorisch Wawel
Maar de stad Krakau bestaat uit meerdere monumentale gebieden. Wawel is de heuvel die aan de rivier de Wisła met een hoogte van 228 meter. Op de heuvel staan talrijke historische gebouwen. De belangrijksten zijn de kathedraal en het koninklijk paleis. Het kasteel van Wawel, zo wordt het koninklijk gebouw ook wel genoemd, was lange tijd de koninklijke residentie. Het schitterende kasteel is als een vierhoekig slot en stamt uit de veertiende eeuw. De Nationale kunstcollectie is er te vinden. In de kathedraal vindt je de koninklijke crypte. De Drankengrot is een van de andere toeristische attracties en tevens de beroemdste grot in Polen. Deze prachtige grot is nog steeds te bezoeken.

Top Tips van de sluier
– Lekkernij: Er staan door heel de stad kleine tentjes met lokale bewoners erachter. Zij verkopen Obwarzanki, typische ronde broodjes met een heerlijke smaak!een heerlijke hamburger bij het Hard Rock Café
– Gezelligheid: Vertier in de avond, of in de middag? Ga naar de Ierse pub: Pod Papugami. Daar is de drank niet duur en kun je poolen, darten of gewoon lekker genieten van de gezellige sfeer. Voetbal kijken is er ook geen probleem!
– Eten&Drinken: Lekker eten kan in de hele stad en is niet duur. Tip is het Hard Rock Café. Het eten is er van perfecte kwaliteit en tegenover andere Hard Rock Cafés is het erg goedkoop. Kans op wachttijd aanwezig, maar dan heb je ook wat!
– Ontdek: Krakau zelf ontdekken is leuk, maar met een kenner nog leuker. Op de website http://freewalkingtour.com/ kun je zien waar de GRATIS stadstoer van Krakau vertrekt!

Slapen in de Abella Suites & Apartments
De gevel van de Abella SuitesOp slechts een halve kilometer van het historische centrum van de stad vinden we de Abella Suites & Apartments. De accommodatie is gevestigd in een pand van honderd jaar oud. Het is gevestigd tegenover het Yarden Hotel, waar tevens de check in is. In de appartementen is gratis Wi-Fi aanwezig. Naast een schitterende tuin bij het Yarden Hotel is er ook een solarium, mogelijkheid tot verschillende massages en je kunt een fiets huren om de stad nog sneller te verkennen. In de kamers mag niet worden gerookt, parkeren kun je in de open parkeerplaats naast de tuin in het Yarden hotel. De kamers worden dagelijks schoongemaakt.

Alle kamers zijn prachtig ingericht. Naast een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer en een Junior suite, is er ook een suite met 2 slaapkamers. Daar kun je dus met 6 personen in. Ideaal Mooie slaapkamersals je Krakau wilt ontdekken met een grotere groep. Alle kamers en appartementen zijn voorzien van centrale verwarming. Elke kamer heeft zijn eigen badkamer met een douche en een föhn. Sommige, zo ook die van 6 personen, hebben een kitchenette met koelkast, magnetron en een kookstel. Alle accommodaties hebben een koffiezetapparaat. De bedden zijn eigenlijk fantastisch. Niet hard, maar ook niet te zacht. De locatie is perfect, dichtbij het centrum en er zijn mooie kamers. Voor meer informatie en boekingen ga naar www.abella-rooms.com en check de laatste informatie!

Vlieg snel met Wizzair naar Katowice (Krakau)
Om gemakkelijk de regio Katowice, Krakau en Auschwitz te bezoeken kun je het beste vliegen vanaf Eindhoven. WiEen vliegtuig van Wizzair in de sneeuw op Katowicezzair vliegt 6 dagen per week (Zaterdags niet) van Eindhoven naar Katowice. Ook vliegt men twee maal per week vanaf Maastricht Aachen Airport naar Katowice. Tijdens een comfortabele vlucht van ongeveer een uur en drie kwartier kom je aan op de luchthaven van Katowice. Wizzair organiseert vluchten vanaf Eindhoven naar onder andere Boedapest, Riga, Vilnius, Gdansk en Warschau. Kijk voor het volledige aanbod op www.wizzair.com. Vluchten zijn er al vanaf € 14,99 per enkele reis. En maak jezelf lid van de Wizz Discount Club. Je krijgt dan minimaal 20% korting op de vlucht. Je kunt kiezen voor Priority Boarding zodat je als eerst aan boord mag. Extra bagage kun je ok bijboeken, je kunt kiezen uit een grote handbagage of ruimbagage als extra.

[wpgmappity id=”75″]