Ontdek de historie van Johannesburg

Zich op Johannesburg en SowetoNa een kennismaking met onder andere Kaapstad en het Kruger Park, besloten we dat onze reis nog niet compleet was. De hoofdstad van het land hebben we namelijk nog niet echt bekeken. En daarom reizen we af naar Johannesburg voor een tour, en om kennis te maken met de historie. We bezoeken Soweto, een sloppenwijk, onder begeleiding. Daarna hebben we een tocht dwars door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden, uiteindelijk naar het Apartheidsmuseum. Na een rondleiding bezoeken nog het woonhuis van Mandela, waar we een indrukwekkende tour krijgen. We eindigen ons bezoek bij Sandton City, een groot winkelcentrum bij Nelson Mandela Square, waar zijn standbeeld over de stad uitkijkt.

Apartheid
Tijdens de rit van ons hotel naar het apartheidsmuseum, rijden we dwars door de stad heen. Van Melrose Arch, ons hotel, in het noorden van Johannesburg, is het een aardig eind rijden. We rijden langs het stadion waar Nederland in 2010 de welbekende finale speelde. Daarna Het Apartheidsmuseumlangs de grote televisietoren om vervolgens aan te komen bij het Apartheidsmuseum. Dit is ongetwijfeld een van de meest ingrijpende musea van het land. Je krijgt een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de Apartheid, waar we verder weinig woorden over kwijt willen. Voordat je het museum binnen komt wordt je direct geconfronteerd met de apartheid. Op je ticket staat vermeld wie je bent. En niet door middel van je naam, maar door de tekst “Blankie” of “Nie Blankie”. Beide groepen hebben tevens een eigen ingang. In het museum ontdek je enkele exposities van personen die deze tijd nog strak op het netvlies hebben. Er hangen liefst 121 stroppen aan het plafond, die de geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Dit museum is een Must Visit. Ze vormen de bodem van de Zuid-Afrikaanse toekomst.

De ingang, erg indrukwekkend en drukt je meteen met de neus op de feiten.Tip: Het apartheidsmuseum ligt vlakbij Gold Reef City. Dit pretpark is een leuke activiteit in Johannesburg en laat je kennis maken met de geschiedenis van de stad. Je ziet hoe de stad er rond 1895 bij lag!

Mandela House
Via Diepkloof rijden we richting Meadowlands, Soweto. Daar zijn twee belangrijke bezienswaardigheden te vinden die met de Kenmerkend: Door de tralies het Mandela Huis bekijkenApartheid te maken hebben. Als eerste bezoeken wij het Mandela Huis. Het vroegere huis van Nelson Mandela, te vinden op nummer 8115 Ngakane Street in Orlando West, is te bezoeken in een klein uurtje. Een begeleide tour door het huis, en rondom het huis, laat zien hoe hij leefde. Origineel materiaal uit de tijd dat hij er woonde, is er aanwezig. Maar ook het verhaal wordt er verteld, en je maakt gevoelsmatig kennis met Nelson Mandela. Het is The Mandela Family Museum. Fotocollecties, portretten en eredoctoraten die hij ontving zijn er te bekijken.

Hector Pieterson Museum
Het is juni 1976, op de 16e dag van de maand staat een protestmars gepland. Het is opstand in Soweto en de twaalfjarige Hector Pieterson gaat ook mee. Ze zongen vrijheidsliederen en drogen spandoeken met teksten als “Weg met het Afrikaans”. De veiligheidspolitie probeerde Soweto, plek van de opstandmet traangas de grote massa uit elkaar te drijven. Op het moment dat het niet meer lukte, werd er geschoten. Hector Pieterson werd geraakt en gedood. Een foto van Hector Pieterson in de armen van een medescholier ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen de apartheid. Na drie dagen oorlog, die zich verspreidde naar andere townships, kregen de Zuid-Afrikaanse autoriteiten het bewind weer in handen, en was de situatie onder controle. De opstand was echter het begin van het einde van de Apartheid. Het museum verteld over het schoolsysteem in die jaren, de aanleiding tot de opstand en de gebeurtenissen op de 16e juni 1976, en de dagen erna. Je ziet foto’s, video’s en opgenomen verhalen. De zus van Hector geeft nog steeds rondleidingen in het museum. Haar broer is in ieder geval niet voor niets gestorven.

Een tour door een Township
Soweto. Misschien bekend van Wie is de Mol, of van TV. Misschien wel gewoon bekend omdat je het kent. Er worden in ieder geval dagelijks begeleide tours naar Soweto georganiseerd. Dit Zo ziet een huis in Soweto er uit.township telt ongeveer vijf miljoen inwoners. Dat is een schattingen. Townships waren vooral bedoeld om de zwarten zo ver mogelijk weg te houden van de blanken. Vandaag de dag zijn er vooral donkere mensen in Soweto. Vroeger was dit township het gevaarlijkste van de stad, inmiddels is dat sterk aan het veranderen. Men wilt de wijk graag aan de rest van de wereld laten zien. Er is nog steeds veel armoede, maar dit veranderd snel. Zo hebben de inwoners meer rechten over hun bezig, is de infrastructuur snel aan het verbeteren, is er een goed ziekenhuis, geweldig nachtleven en Afrikaanse kroegen genaamd “Shebeens”. Het is wel aan te raden alles in Soweto met een gids te doen. Kost wat, maar het is dan zeker veilig en je steunt de lokale bevolking!

Tijdens een tour rijden we langs verschillende wijken en soorten huizen. We zien enkele zwervers in de bosjes zitten tussen de verschillende wijken in. Een groepje kinderen zwaait vrolijk naar ons. We passeren weer een groep Vuvuzela’s die ter voorbereiding van het WK zijn Een kinderdagverblijf in Sowetogeplaatst. Welcome to Soweto zegt het bordje. We worden meegenomen in een wijk. Motsoaledi. Daar gaan we kijken bij de mensen thuis. Men verbouwd eigen groente. Kleine slaapkamers, maar erg vrolijke mensen. We geven ze wat geld. Zo komt het terecht waar het hoord. Daarna gaan we naar een dagverblijf. We zien de vele kinderen in verschillende leeftijden. Ze doen een dutje. Engels wordt er al van jongs af aan ingepompt. Ook daar leggen we wat geld neer, zodat men boeken en speelgoed kan kopen voor de kinderen. Het laatste stukje door de sloppen, bij een pleintje waar iemand Trompet gaat spelen. Soweto laat ons zien dat de apartheid niet voorbij is. De enige blanken die we zien, zijn toeristen. Maar respect is er zeker, voor hen, door hen.

Het standbeeld van Nelson Mandelo in Sandton CitySandton City
Tussen het hotel en Johannesburg in komen we nog bij Sandton City. Dit is het centrum van Johannesburg. Winkelen kun je hier fantastisch met enkele bekende winkelketens, goede restaurants waaronder een Hard Rock Café en en gezellig sfeertje. Op het Nelson Mandela Square vinden we een enorm standbeeld van de politicus en vrijheidsstrijder. Sandton City geld als een van de grootste winkelcentra van het land. Naast bekende merken zijn er ook goedkopere merken te vinden.

Overnachten in het African Pride Melrose Arch hotel
In een luxe setting in een afgezet gebied genaamd “Melrose Arch” verblijven wij, in het prachtige African Pride Melrose Arch Hotel. Een goed restaurant waar je tevens kunt ontbijten, prachtige tuinen De moderne slaapkamersen een goede service zijn de keywords van dit hotel. Vooral de moderne look van het hotel spreekt ons aan. We kunnen wel zeggen dat het een uniek luxe hotel is. De gangen naar de kamers zijn prachtig gedecoreerd. Niet voor niets krijgt het hotel vijf sterren. Er zijn ultramoderne voorzieningen in het hotel, wat bekend staat om zijn extra grote badkamers. Vooral de stilistische verlichting valt ons op. Verschillende kleuren maken je kamer tot een vrolijk punt. De zachte bedden, een tv met internationale zenders en een zitje maken de kamer compleet.

En de Chique badkamersDe accommodatie beschikt over een aantal restaurants, waarbij de keuze bestaat uit uitgebreide buffetten en à la carte gerechten. De bar bij het zwembad verzorgt de cocktails wel, ontspanning zoek je in de koloniale bibliotheek. Het hotel wordt zeer hoog aangeschreven. Dat komt door het luxe dineren, het nachtleven, maar ook zakelijk is het een bekend hotel. De toiletartikelen zijn van hoge kwaliteit. De chique kamers maken een ieder ander bezocht hotel kleiner. In Melrose Arch zijn ook nog enkele goede dinermogelijkheden. Daaronder valt een visrestaurant, Italiaans restaurant en internationale restaurants. Ook winkels zijn er aanwezig, van alle luxe merken voorzien. Geniet. Meer informatie en reserveringen via de website van het hotel,Ook dit is Johannesburg http://www.africanpridehotels.com/hotels/Pages/African-Pride-Melrose-Arch-Hotel.aspx.

Zie op de kaart de ligging van de verschillende bezienswaardigheden en het hotel. Alle tours die wij deden, of alle musea bezoeken zijn van te voren geregeld. Ik beveel u van harte aan dit ook te doen. Het scheelt een lange zoektocht en bovendien is het erg veilig. Op eigen houtje is het minder veilig, zorg dat je altijd een gids bij je hebt in de hoofdstad. In Johannesburg heb je geen Malariamuggen. Als je naar het Kruger Park gaat, is het echter wel aan te raden pillen te nemen. Voor verdere informatie bezoek je de GGD.

[wpgmappity id=”74″]