Ontdek Sardinië: De omgeving van Alghero

Prachtig Sardinie: StintinoEen azuurblauwe zee die te vergelijken is met de Carribische Zee. Authentieke Italiaanse stadjes en dorpjes met prachtige gebouwen en gezellige steegjes. Heerlijke Italiaanse gerechten in een afgelegen restaurantje. Sardinië heeft alles. Wij vliegen naar Alghero, in de Noordwestelijke provincie Sassari, en bezoeken daar de omgeving. Even voor uw beeldvorming, Sardinië is 270 kilometer lang en 145 kilometer breed. Je hebt dus even nodig om het hele eiland te zien. Vanaf Airport Weeze vlieg je in ongeveer 2 uur naar Alghero. Deze moderne stad met een prachtig oud centrum is niet het enigste wat in deze regio te zien is. We nemen je mee langs de mooiste plekken. Verblijf in het Hotel Punta Negra, waar je vlakbij het vliegveld, Alghero en alle bezienswaardigheden zit! Beste reistijd? april t/m oktober!

De Stad Alghero
Gezellig wandelen over de stadsmuur langs prachtige gebouwen Alghero is in de zomer een bruisende stad. Vanaf het stadje Fertilia (waar we het hotel tevens vinden) loopt een groot strand tot aan de mooie haven van Alghero. De haven van Alghero is interessant voor een wandeling, maar je kunt ook helemaal langs de boulevard wandelen van Fertilia tot aan het oude stadscentrum. Vlakbij het oude stadscentrum zijn enkele parkeergarages, deze zijn niet duur en vlakbij het oude stadscentrum, het leukste gedeelte van Alghero. En dat is niet alleen voor de mooie kleine steegjes met schattige boetiekjes, want er is nog veel meer. In de zomer kun je de oude stad beter mijden. Het is er dan erg heet. Maar tegen de avond wordt het frisser en wordt de oude stad levendig. Een wandeling over de stadsmuur, vanaf de haven tot aan het einde, is een must. Je passeert enkele goede restaurants, maar ook enkele mindere. Als er mensen in de rij staan weet je genoeg, een reservering is handig.

Prachtig Alghero: De muurMaar naast restaurants is het ook prachtig wandelen over de stadsmuur. Je hebt namelijk prachtig uitzicht over Capo Caccia, daar over later meer. De zonsondergang is hier prachtig, dus mocht je in de gelegenheid zijn, een diner met zonsondergang is hier geweldig. Eenmaal van de stadsmuur af, het oude centrum in, kun je wat winkelen. Enkele juweliers met lokale producten wisselen zich af met moderne kledingwinkels of authentieke boetiekjes. Ook de souvenirwinkels mogen hier uiteraard niet ontbreken. Eenmaal in het centrum kan je niet om de Kathedraal heen. Stap even binnen om de pracht te zien en sta stil bij het beeld Santa Maria Immacolata, waar de kathedraal na vernoemd is. Er zijn nog enkele andere kerken in de stad, waaronder de St. Francesco kerk. Een erg mooie verschijning tussen de smalle straatjes. Tip: Ga de zijstraatjes in voor goede restaurants.

Overigens raad ik een restaurant af. Het Al Refettorio ziet er misschien prachtig uit en heeft een heerlijk zitje. Schijn bedriegd. Het is alleen business waar het om draait. Heb je het eten, kijkt men steeds of je dit op hebt. Wij hadden alles op, behalve een persoon. De tafel werd al De haven van Alghero met zonsondergangleeg gehaald. Er stonden namelijk nieuwe klanten te wachten. Het eten was goed, dat dan weer wel. Een van de leukste pleintjes is het Piazza Pino Piras. Hier zijn leuke winkeltjes en enkele terrasjes, tevens optredens. Ook de hoofdstraat, bij Piazza Civica, is erg gezellig met terrasjes en goede straatmuziekanten. In de straat naast het grote park van de stad, Giardini Giuseppe Manno, is dagelijks een markt. Overdag en in de avond, altijd is men aanwezig. Ook ten zuiden van het centrum langs de boulevard ten einde van de stadsmuur vindt je een markt. Enkele excursies: een Dolfijnentocht, Jeep tour, snorkeltour en een stadswandeling.

Porto Conte Regional Park
Vlakbij het hotel vinden we het Porto Conte Regional Park. We rijden dwars doorr het park Prachtige natuur en marineleven bij Porto Contenaar het beginpunt van enkele wandelingen en ontdekken al prachtige baaien. Schitterende azuurblauwe zee en prachtig uitzicht over het eiland. In het kleine haventje zijn wat restaurants en kun je een wandeling starten. Ook met de Jeep tour kom je hier langs. In het park leven enkele Albino Ezels, de Asinara Ezel. Deze komen van het Asinara National Park en zijn zeer zeldzaam. Je mag dus van geluk spreken als je ze tegen komt. Neem even de tijd voor een duik in de zee, het water is hier erg helder en je kunt er goed zwemmen. Ook snorkelen behoord tot de mogelijkheden. Ontdek het onderwaterleven met de duikbril en een snorkel en zie vele baarsen en zoek de Dorade. Ook de vele andere vissen maken het tot een leuk avontuur.

Capo Caccia
Vanaf het Porto Conte Regionaal park is het ongeveer twaalf kilometer naar het uiterste puntje Capo Caccia. Onderweg kom je nog langs vele mooie uitzichtpunten. Stop er even om te Rotsformaties, kliffen, eilanden en een prachtige blauwe zee: Capo Cacciagenieten van het uitzicht, of om in een van de baaien te zwemmen. Tussen Porto Conte en Capo Caccia ligt een Marine Park vernoemd naar Capo Caccia. Veel boottochten brengen je door de prachtige baai en er zijn veel mogelijkheden hier te snorkelen. Neem vlak voor de kaap begint de Panoramische route. Hier heb je prachtig uitzicht op de kaap en op de kliffen van het natuurgebied. Capo Caccia heeft een prachtig uitzicht. De eigenlijke kaap is bereikbaar met een wandeling, maar er is wel militair gebied omheen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Grotten van Nettuno. Je kunt dit doen door de 650 treden naar beneden te lopen, maar misschien is het leuker om met de boot om de kaap heen te varen en de grotten per boot te bezoeken!

Het meer van BaratzOp naar het noordwestelijke puntje Stintino. Maar eerst passeren we nog enkele prachtige dorpjes, verkennen we de binnenlanden van Sassari en komen we langs een meer. Hier kun je enkele wandelingen (Langere, maar ook korte) doen. Het Lago Baratz staat al snel aangegeven en geld als een belangrijk punt op het eiland. Het is namelijk het enige natuurlijke zoetwatermeer op Sardinië. Hier vindt je verschillende flora en fauna. Vooral de lange zandduinen en de mooie natuur zijn kenmerkend voor het relatief kleine meer.

Stintino
Eenmaal in het dorpje Stintino aan gekomen, gaan we pas echt genieten. Hier zijn prachtige Rotsachtige kust, maar ook zandstranden: Stintino heeft het allemaal!stranden, een van de mooiste van Europa. Hoewel het grootste gedeelte rotsen zijn, is er ook een zandstrand die in de zomerperiode volledig vol ligt. Het is dus verstandig om hier vroeg heen te gaan. Denk er wel aan dat je bij het strand parkeergeld moet betalen, maar geloof me, het is echt de moeite waard. De prachtige azuurblauwe zee is ideaal voor snorkelaars, zwemmers maar ook voor zonaanbidders. Er zijn onder andere ligbedden en er is een strandbar. Maar het uitzicht is de publiekstrekker. We kijken uit op het Nationale park van Asinara, waar de ezels vandaan komen. De korte oversteek naar de eilandengroep is van prachtig helder water. Hier kun je met een gehuurde boot ook prima rondvaren.

Panorama van La Pelosa bij Stintino.Het strand waar je heen moet heet La Pelosa. Hier snorkelen we uren en komen we van alles tegen. Het water is rustig en de zon schijnt heerlijk op onze rug. Het is alsof je op een tropische Prachtige beelden tijdens het snorkelenbestemming bent aangekomen. De kleur van het water is zo goed als cyaan te noemen. In combinatie met het witte zand en de rotspartijen in het water geeft dit, zoals je op de foto kan zien, een prachtig beeld dat alleen echt mooi is als je het zelf hebt gezien. Stintino zelf is een leuk vissersdorp met een prachtige haven. Vanuit die haven vertrekken boten naar het Nationaal Park Asinara. Er is veel entertainment in de zomermaanden en de restaurantjes zijn ieder geweldig. Zeker een bezoekje waard!

De rit naar Bosa
Een stadje ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Fertilia en Alghero is Bosa. Na grondig onderzoek vooraf, leek ons dit een geweldig stadje om te bezoeken. De reis er naartoe duurt Prachtige kustlijn tussen Alghero en Bosaechter geen half uur, maar je bent ruim een uur onderweg als je langs de kust rijd. Dat is wel aan te raden, want deze route is prachtig. Na iedere bocht krijg je weer een adembenemend uitzicht. Er zijn onderweg genoeg plekken waar je kunt stoppen. En als je bijna in Bosa bent, heb je ook nog eens plekken waar je kunt parkeren en een wandeling naar de kust kunt maken. Er zijn prachtige rotsformaties met daarop een toren. De zee is hier erg helder en heeft een prachtige azuurblauwe aanblik. De rotsen zijn vaak gevormd door de harde golfslag. In de winter kan het er namelijk erg stormen. We rijden Bosa binnen en parkeren langs de rivier.

De prachtige oude stad Bosa is een lust voor het oog. Neem wel de afslag naar de oude stad om die te bekijken. Een rivier stroomt dwars door het cetrum en is omringt door kleurrijke gebouwen. Via een brug kom je aan de andere kant. Daar heb je weer een prachtig zicht op de Het schilderachtige Bosastad van Bosa. Met het kasteel op een heuvel en op loopafstand, straalt het dorp wat uit. Op de heuvel staan de huisjes van boven naar beneden in allemaal verschillende kleuren. Zo is het een schilderachtig dorp, met ook nog eens een leuk centrum. In de kleine straatjes vindt je boetiekjes, goede kledingwinkels, schattige terrasjes en moderne, goede restaurants. Er zijn hier ook banken en tankstations aanwezig. De kerk in de hoofdstraat is een leuke bezienswaardigheid. Vooral het plafond is prachtig gedecoreerd. Kortom, Bosa is een geweldig stadje met mooie gebouwen en een gezellige binnenstad. Even buiten het centrum aan zee vind je Bosa Marina. Hier is de haven en een strand waar je ook mooi kunt snorkelen.

Het hotel: Hotel Punta Negra
We verblijven deze nachten in het Hotel Punta Negra in Fertilia. Op slechts tien minuten rijden van het vliegveld, Alghero en het Porto Conte park is dit een perfecte plek om de vakantie teDe bar bij het hotel en restaurant beginnen. Bij de receptie krijg je alle informatie over het hotel ingefluisterd. Zo is er het ontbijt in de morgen in buffetstijl. Het restaurant, binnen en buiten, kijkt uit over de prachtige baai waar het hotel zich bevind. Tijdens het ontbijt krijg je koffie aangeboden en is er een automaat om verse sap uit te halen. In de avond kun je in het restaurant erg goed dineren. Er is een menu, maar ook een wisselende kaart. De gerechten worden prachtig bereid. Sommige gerechten worden op de barbecue buiten bereid, een erg leuk zicht. Een authentieke en geweldige beleving. In de avond kun je genieten van live muziek, vaak een pianist. Je kunt dan nog een hapje en een drankje nemen. TIP: Loop via het trapje naar beneden. Daar heb je een terrasje waar je tevens kunt zitten. Hier heb je prachtig uitzicht.

Het hotel heeft een privéstrand. Het strand is in tweeën gedeeld. De ene helft staat vol met ligbedden, dat gedeelte is van het hotel. Je kunt gratis gebruik maken van de strandbedden. Het zwembad vloeit over in de zeeWaterfietsen en kano’s zijn te huur. Het is een mooi aflopend zandstrand met enkele rotsen er omheen. Daar kun je prima snorkelen. Op deze rotsen zitten de “Huis-aalschovers”. Iedere ochtend en avond kun je ze zien jagen. Een strandwandeling in de avond is er heerlijk, een fris windje waait er meestal wel. Het hotel heeft ook twee zwembaden. De grote is omringt door ligbedden, de iets kleinere heeft een jacuzzi functie. Dat zwembad is te vinden op een prachtige locatie, en lijkt over te vloeien in de zee. Je kunt plastic bekers bij de bar krijgen om er een drankje te doen. De ligbedden zijn goed en hebben een leuk aanzicht door het dakje wat het hoofd in de schaduw brengt. En loop in de avond even langs het zwembad, deze is dan prachtig verlicht!

Er zijn verschillende type kamers beschikbaar. De kamers met tuinzicht hebben een rustige Een heerlijke suite met tuinzichtligging. Dat kan vooral in de avond, wanneer er tot laat muziek gedraaid word of piano wordt gespeeld, erg fijn zijn. De kamers met zeezicht zijn dan natuurlijk net wat luxer en hebben prachtig zicht op de baai van Alghero. Alle kamers zijn voorzien van een tv, heerlijke bedden en een moderne badkamer met een douche. Sommige kamers hebben ook een bed (de wat luxere uiteraard) en de kamers hebben allen een balkon of terras. Bij enkele kamers zijn ligbedden, maar de meeste kamers hebben een tafel en twee stoelen zodat je even kunt genieten van de omgeving. Er is een minibar aanwezig en alle cosmetica is in de kamer aanwezig, tevens een Föhn. Voor de ingang van het hotel is een Schilderachtige straatjes in Bosa, het is genieten op Sardiniëgrote parkeerplaats waar je als hotelgast gratis mag parkeren.

Wat is er nog meer te doen? Huur een mountainbike, ga tennissen op de baan, er zijn Aquagym lessen, men kan een auto voor je huren, er is een Jeu de Boules baan en nog veel meer. Kijk snel op de website: http://www.hotelpuntanegra.it/en voo alle informatie en reserveringen!

Hoe kom ik er? Vanaf Airport Weeze zijn er directe vluchten naar Alghero. De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur. Boek je vlucht bij Ryanair en kijk op www.airport-weeze.de voor meer informatie.

[wpgmappity id=”68″]