Ontdek Kaapstad en omgeving

V&A Waterfront met zicht op de Tafelberg en KaapstadDoor Wout van Aalst en Thijs Peters
Niet voor niets is deze meest zuidelijke Afrikaanse hoofdstad door de New York Times uitgeroepen tot dé stad van 2014. Ik, Wout, heb het geluk om hier een half jaar te mogen wonen dus hierbij een eerste update over Kaapstad als (vakantie) bestemming. En ik, Thijs, bezocht de stad enkele dagen. Daarbij hebben we een prachtige wandeltocht gemaakt naar de top van de Tafelberg en zijn we met de boot naar Robben Island gegaan!

Kaapstad dus, een stad met meer dan 3,5 miljoen inwoners en onder meer bekend van deSouvenirs en prachtige gebouwen: Kaapstad Tafelberg. Kaapstad wordt ook wel The Mother City genoemd. Deze bijnaam is echter nogal dubieus aangezien hiermee geïmpliceerd wordt dat het  ‘leven’ hier pas begon na de aankomst van de Europeanen. Toen zij zich hier eenmaal vestigden werd Kaapstad de ‘moederstad’ voor heel Afrika. Verder dan een aparte bijnaam zijn er hier nog tal van overblijfselen van het kolonialisme te zien, al zijn het maar de talloze Engelse en Nederlandse straatnamen. Gek om zover van huis te zijn en dan door Buitengracht Street, Keerom Street en Waterkant Street te lopen.

Kaapstad en de vier belangrijkste personen als standbeeld.Deze straten bevinden zich overigens in het centrum van de stad, vlakbij het meest centrale plein; Greenmarket Square. Op dit plein zijn talloze kraampjes met souvenirs, maar er is een grote kans dat je onder deze souvenirs ergens ‘made in China’ ziet staan. Let dus goed op wat je hier precies koopt en mocht je iets willen aanschaffen zorg er dan voor dat je afdingt. Ondanks dat het waarschijnlijk betaalbaar zal zijn, de koers van de Rand ten opzichte van de Euro is momenteel erg gunstig (1 euro is om en nabij de 15R), wil je waarschijnlijk niet teveel betalen.

Vanaf het marktplein kun je omhoog lopen richting 77 Short Market Street. Aan de linkerkant Souvenirswinkel van Streetwiresin een oranje gebouw bevindt zich de organisatie Streetwires. Deze organisatie, tevens mijn stage-adres, heeft als doel het creëren van duurzame werkgelegenheid voor de mensen uit de townships. Op de locatie zelf kun je de artiesten de mooiste creaties zien maken van staaldraad en kraaltjes. Tevens is er een souvenirshop waar je zeker geen made-in-China-rommel tegen zult komen. Mocht je via de vliegvelden van Johannesburg of Kaapstad Zuid-Afrika binnen komen, dan zie je de eerste creatie van Streetwires al staan in de vorm van een levensgrote Olifant ter reclame voor de Afrikaanse variant van Baileys (Amarula).

Waarschijnlijk kom je niet alleen naar Kaapstad om souvenirs te kopen, je wilt hier ook iets Prachtig uitzicht nabij Kaapstadgaan ondernemen. Voor sportactiviteiten is Kaapstad de ideale plek. Je kunt onder andere perfect surfen in het nabijgelegen Muizenberg, mountainbiken, skydiven, paragliden, shark-cage-diven of een wedstrijd bezoeken van het rugby team van Kaapstad. De Cape Town Stormers behoren tot de top van Zuid-Afrika en spelen in het Newlands Rugby Stadium, een wedstrijd meemaken is een unieke ervaring in dit rugby-gekke land. Buiten de eerder genoemde sportieve activiteiten zijn er een ontelbaar aantal wandelingen die je hier kunt maken. Je kunt onder andere naar Signall Hill, waar je tijdens de zonsopkomst of zonsondergang een prachtig uitzicht over de wijk Sea-Point hebt.

Hetzelfde uitzicht geldt voor de bergwandeling over Lion’s Head, een tocht van een klein uur. Lions head en de TafelbergNatuurlijk kun je de Tafelberg via verschillende routes beklimmen (later meer) en hetzelfde geld voor Devil’s Peak. Bij alle wandeltochten is het echter van belang om voldoende water mee te nemen, dikke kleren bij je te hebben wanneer je in de avonduren gaat wandelen (bijvoorbeeld Lion’s Head bij volle maan), je het beste in gezelschap van anderen kunt zijn en absoluut niet moet gaan wandelen tijdens slecht weer. Er zijn niet voor niets meer mensen gestorven op de Tafelberg dan op de Mount Everest.

Zicht over Kaapstad vanaf Signal HillNa al deze sportactiviteiten is het belangrijk om goed te eten. Daar weten ze hier wel raad Vlees vanaf de Braaimee. Wederom door de gunstige koers is het helemaal niet duur om te gaan uit eten. In Kloofstreet heb je een aantal goede restaurants, voor Longstreet geldt hetzelfde maar is algauw aan de duurdere kant aangezien het er toeristisch is. Ook een toeristische attractie, maar zeker meer dan de moeite waard op een zaterdag of zondag is het restaurant Mzoli’s in de townships van Langa. Bij dit unieke restaurant koop je een berg vlees wat vervolgens in de enorme braai-keukens voor je wordt gebakken. In de tussentijd kan je alvast beginnen aan de drank die je zelf mee mag nemen en dan barst het feestje al gauw los. Er wordt gedanst, gezongen en vooral wordt er door iedereen genoten, absolute aanrader dus. Denk er wel aan dat het restaurant zich in het midden van de township bevind en daarom is het beter om voor het donker het restaurant te verlaten. Mocht Pinguïn Kolonie bij Boulders Beachje je net als ik in de wijk Observatory bevinden dan zijn er verschillende goede adressen aan Lower Main Road. Blue Marlin voor sushi, Pancho’s voor Mexicaans, Gypsy Cafe voor wereldgerechten en ga zo maar door. Ook voor ontbijt is het verstandig de deur uit te gaan, er zijn genoeg barretjes en cafeetjes om je dag met een vers broodje en smaakvol fruit te beginnen.

Wanneer je attracties of plaatsjes buiten Kaapstad wilt gaan bezoeken is het huren van Prachtig zicht vanaf Chapman Peakeen auto een aanrader.  Met de auto kan je bijvoorbeeld een schitterende dag trip maken over de Chapmans Peak Drive. Deze leidt je onder andere langs Hout Bay, Kommitjie, Fish Hoek en Simonstown, waar je bij Boulders Pinguin Colony kunt zwemmen met pinguins! Erg leuke ervaring. Deze route stopt uiteindelijk bij Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke puntje van het continent Afrika Een struisvogel bij Kaap de Goede Hoopen natuurlijk bekent uit de Nederlandse geschiedenisboeken. Het punt ligt in een nationaal park waar je met je eigen auto kan rondrijden en zo bavianen, antilope en struisvogels kunt spotten. Bij het bord met de beroemde tekst “Die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika” loop je omhoog om zo een schitterend uitzicht te hebben over de zee, het landschap en de hoge kliffen.

Met de boot naar Robben Island
Even wat extra informatie over een belangrijke bezienswaardigheid. Robben Island is een voor een ieder bekend eiland. Dit eiland diende vroeger als De ingang bij Robben Islandgevangenis voor gevangenen en bannelingen op te bergen. De VOC maakte er al gebruik van, en tot 1936 woonde er een Leprakolonie. In 1959 werd het de zwaarbeveiligde gevangenis van het apartheidsregime. Het eiland werd bekend door het gevangenschap van Nelson Mandela. Er was kalksteen op het eiland, iets wat de gevangenen moesten winnen. Het eiland staat inmiddels op de UNESCO werelderfgoed lijst. Een bezoek is erg fascinerend als emotioneel. Je ziet hoe de gevangenen leefden. Eerst is er een bustour over het eiland die afsluit in de gevangenis. In deze gevangenis krijg je een rondleiding van een voormalig gevangene. Je ziet tevens de cel waar Nelson Mandela verbleef tijdens zijn gevangenschap. De boottocht duurt een klein uurtje. Kijk onderweg uit naar Pinguïns, zeehonden, dolfijnen, walvissen en soms zelfs witte haaien.

Two Oceans Aquarium
In het prachtige leisure gedeelte V&A Waterfront Kaapstad vindt je een schitterend Aquarium. Het Two Oceans Aquarium heeft de meest uiteenlopende diersoorten. Het leukste is natuurlijkSealife van binnen, prachtig en modern om de vissen, haaien en zoogdieren te zien die ook in de omgeving van Kaapstad gespot kunnen worden. Je ziet onder andere tropische vissen, de pinguïns die je misschien eerder hebt gezien bij Boulders Beach, enkele haaien in een enorm bassin en nog veel meer. Voor de kleinsten is er natuurlijk ook vertier aanwezig met een speeltuin en zelfs een Pinguïn encounter. Maak kennis met het aquarium, of zoek de thrill op en duik met haaien. Alles is mogelijk. Tip: geniet na je bezoek van een heerlijk bord met Fish en Chips. Erg goedkoop, en erg lekker. Tevens wordt gedacht aan het milieu. Een ticket voor volwassenen kost 125 rand, voor kinderen zijn er hoge kortingen. Boek je bezoek op http://www.aquarium.co.za/.

Overnachten in The New Tulbagh Hotel
Prachtige kamers in het New Tulbagh HotelGelegen aan de rand van het prachtige centrum van Kaapstad vindt je de pelk om te overnachten: The New Tulbagh Hotel Kaapstad. Dit schitterende hotel telt drie sterren en heeft de perfecte locatie. Het is vlakbij de zee en V&A Waterfront en tevens vlakbij het centrum van de stad als Long Street. Voordat de dag in Kaapstad begint geniet je eerst van een uitgebreid ontbijtbuffet met warme en koude gerechten. Het restaurant serveert tevens gastronomisch eten en aan de bar kun je altijd terecht voor een heerlijk drankje. Je kunt er een fiets huren zodat je de stad nog makkelijker kunt verkennen. Er is tevens gratis WiFi in het hele hotel, roomservice, lunchpakket, autoverhuur en een 24uurs receptie zijn slechts enkele van de vele faciliteiten.

Het hotel heeft 60 kamers in vier verschillende typen. Standaard zijn alle kamers en-suite en De elegante bar van het hotelhebben allen airconditioning, televisie, Koffie en Thee faciliteiten, een telefoon, kluis en room service. De kamers zijn elegant ingericht en hebben daardoor een Afrikaanse look. De kamers hebben zachte bedden en een prachtige badkamer met bad en inloopdouche, of alleen een van beiden. Verder heb je in de kamer alle benodigde faciliteiten, zijn de muren geluidsdicht en is de kamer een startpunt voor een relaxte vakantie in Kaapstad. Voor meer informatie en boekingen bezoek je http://www.newtulbaghhotel.com.

[wpgmappity id=”64″]