Tripje Lesbos

Iets meer dan een weekje geleden was het zover: 24 uur naar het Griekse eiland Lesbos. Na een eerdere dagtrip naar Israël, zie het artikel 24 uur in Israël, werd de tweede vakantietestvlucht wederom georganiseerd door Corendon vliegvakanties. Vanaf de zomer van 2014 gaat deze maatschappij twee maal per week vliegen op de nieuwe vakantiebestemming. Kijk voor meer informatie op de website www.corendon.nl

Vanaf Schiphol ben je binnen drie en half uur in de hoofdstad van Lesbos, Mitilini. Lesbos vormt na Kreta en Evia het derde grootste eiland van Griekenland en ligt vlakbij de Turkse kust.Uitzicht op Molyvos

Wij vertrokken van Mitilini per bus naar het in het noorden gelegen Molyvos. Deze kustplaats ligt op ongeveer anderhalf uur rijden en beschikt over een prachtig haventje met terrasjes waar je heerlijk kunt eten. De versgevangen sardientjes mag je niet overslaan aangezien hier de plankton (het voedsel voor de sardientjes) uniek schijnt te zijn waardoor de sardientjes van Lesbos bekend staat als de beste in haar soort. Ik vond ze in ieder geval prima smaken.Ouzo met uitzicht

Molyvos beschikt over een schitterend oud centrum. Het is er auto vrij aangezien het onmogelijk zou zijn om hier met je wagentje rond te rijden. Veel straten bestaan namelijk uit stenen trappen. Hierdoor vind vervoer plaats op de ouderwetse manier en wordt onder andere het vuilnis nog opgehaald met ezels. Molyvos is tegen een berg aan gebouwd en hier bovenop staat een groot en historisch fort met een mooi uitzicht richting Turkije. Hier kan je het beste je wandeltocht door het dorpje beginnen. Onderweg kom je knusse winkeltjes en zonnige terrasjes tegen dus doe het lekker rustig aan. Zelfs eind september is het nog 29 graden op dit eiland maar gelukkig staat er het hele jaar door een koel briesje. Straatje van Molyvos

Het eiland beschikt over een enorme diversiteit aan landschap en natuur. Van dicht beboste gebieden tot zandstranden en van kale rotsen tot zoutmeren met flamingo’s, overal waar je kijkt is het mooi. Het eiland is tevens erg groen, dit komt doordat het van origine een vulkaan-eiland is wat ervoor heeft gezorgd dat de grond erg vruchtbaar is. Door dezelfde vulkaan zijn ook de warmwaterbronnen, in onder andere de zee, ontstaan. Door dit bijzondere fenomeen kan je het gehele jaar in bepaalde delen van de zee in heerlijk warm water badderen.

Vanaf de haven in Molyvos vertrok onze jeep over een onverharde weg richting Skala Sikamineas. Wanneer je deze route zelf gaat afleggen zorg dan dat je over een four-wheel drive beschikt want het pad kan soms stijl stijgen en dalen. Mocht je nou niet in de zee maar binnen willen genieten van een warmwaterbron, dan kan dat aan het begin van deze bergweg.  Voor vier euro kan je hier badderen en genieten van natuurlijk warm water.Haven van Skala Sikamineas

Als je je tocht vervolgt kom je onderweg langs een mooi restaurantje aan zee maar wanneer je nog geen trek hebt kun je ook nog een stukje verder rijden en gaan dineren in het haventje van Skala. Het eten is hier heerlijk, vooral wanneer je houdt van vis is dit de plek om een hapje te eten. De olijfolie staat zoals in elk restaurantje op het eiland al op tafel want olijfolie is een belangrijk export product van Lesbos. Er staan namelijk meer dan elf miljoen bomen op het hele eiland! Dit betekent dat er zo’n 126 bomen per eilandbewoner staan.

Vanaf Skala Sikamineas vertrok onze boot uit de haven om koers te zetten richting het eerder bezochte dorpje Molyvos. Hier genoten we in de haven van alweer enorm lekker eten en tevens van dansen, de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Grieken. Hier merk je dat het motto van het eiland “Philo Xeros” waarheid word. Een vreemdeling wordt hier inderdaad nog ontvangen als een vriend. Traditionele Griekse dans