Met transavia.com naar de Algarve

De kust van de AlgarveMidden in de winter toch nog genieten van een zonnige vakantie, en dan op maximaal drie uur vliegen! Dit kan in de Algarve, het zuiden van Portugal. Hier was het nog rond de twintig graden tijdens ons bezoek. Niet genoeg om te zwemmen, maar wel de reden waarom vele gepensioneerde Nederlanders er overwinteren. En in de zomer trekken vele Hollandse jongeren naar Albufeira om te feesten en te genieten van de prachtige stranden. Wij bezochten Albufeira maar bekeken ook andere interessante kustplaatsen, mooie natuurgebieden en de mogelijkheden om te winkelen. In de bergen ligt Monchique waar u eerder kennis mee maakte toen Wout het bezocht. Zelf verbleven we in Martinhal Beach Resort & Hotel, vlakbij Sagres. In die omgeving genoten wij van de vele kliffen, prachtige uitzichten, forten en vele verschillende soorten roofvogels. Geniet mee en maak kennis met dit veelzijdige gebied.

Het laatste stukje Portugal en Europa!
Martinhal Beach Resort & Hotel, het schitterende resort waar we verbleven, ligt helemaal in het zuidwesten van Portugal, het uiterste stukje land in Europa. Daar verbleven we voor drie nachten en konden zo de omgeving van Sagres rustig bekijken. Sagres zelf is een dorpje watKerkje bij het Fort van Sagres perfect is voor surfers. Met de westelijke kust aan de ene kant van de stad, en de zuidelijke kust aan de andere kant zijn er altijd wel ergens golven te vinden voor de perfecte surfervaring. In het dorp is een grote supermarkt aanwezig waar je alle benodigdheden kunt vinden. Er zijn veel accommodaties in de omgeving en in het dorpje waar je kunt overnachten in zowel de zomer en de winter. Vlakbij het centrum van de stad vind je Fortaleza de Sagres. Dit is de oude school van Hendrik de Zeevaarder. De prijs om het fort te bezoeken is drie euro per persoon, en er zijn kortingen voor jongeren, ouderen en kinderen. Er zijn daar nog wat gebouwen die je kunt bezoeken waaronder een kerkje, restaurantje en de vuurtoren. Je kunt er al met al best een lange wandeling maken. Vergeet de grote cirkel die als windkompas diende niet!

Op weg van het gezellige dorpje Sagres naar het echte einde van Europa komen we langs een prachtige kust met schitterende baaien. Het einde van Europa noemen we Cabo de Sao Cabo de Sao VicenteVicente, een grote vuurtoren met een klein museum. Onderweg komen we nog langs enkele pottenbakkers. In deze winkels kun je alles kopen, van interessante souvenirs tot grote schalen en potten. Uiteraard originele zelfgebakken met Portugees aardewerk potten vind je er ook. Maar eenmaal aangekomen bij Cabo de Sao Vicente hebben we een prachtig uitzicht. Op het laatste puntje van Europa, zegt de lokale bevolking, staat een gebouw met een vuurtoren. Je kunt een mooie wandeling maken rondom dit gebouw, maar je kunt ook het kleine museum over de omgeving bezoeken. Erg interessant, en in het winkeltje kun je ook nog een leuk souvenir meenemen. Het is ook even leuk om over de niet aangegeven paden langs de kliffen te wandelen. Je ziet hier dan vissers die hun leven wagen om op de meest ongangbare kliffen hun hengel uit te werpen. Zie de golven hard tegen de rotsen omhoog schieten. Vanuit Martinhal zagen we zelfs de waterspetters boven de kliffen uitkomen in de avond!

Pareltje tussen de kliffen
Zowat de hele zuidkust van de Algarve bestaat uit prachtige kliffen met indrukwekkende De prachtige stranden tussen de rotsen van Lagosuitzichten. Daar tussen zijn enkele prachtige dorpjes te vinden, waaronder Lagos. Dit dorpje, op ongeveer 25 kilometer van Sagres, heeft een prachtig oud centrum, een leuke haven en een leuke boulevard waar je rustig langs de waterkant kunt lopen. Je vindt in het dorpje geen hoge flats zoals aan de Spaanse costa’s. Wel vind je een oude stadsmuur die dwars door het kasteel loopt. Lagos is omringd door enkele prachtige strandjes tussen de kliffen. Deze strandjes zijn soms moeilijk bereikbaar, maar hebben een prachtige locatie. Langs het water vind je het centrale pleintje waar een leuk kerkje en enkele prachtige gebouwen te vinden zijn. Kijk op het pleintje naar de vijver, waar het water ineens snelle gaat stromen. Parkeren is geen probleem in Lagos, denk er wel aan klein geld mee te nemen voor het parkeren in de garages.

Als je wat verder loopt kom je nog langs een Fort, genaamd Forte da Ponta de Bandeira. Dit fort is te bezoeken en je ziet er onder andere enkele militaire overblijfselen uit de jaren 1700. Het fort heeft een prachtige ligging. We zien vissers hun boten prepareren en de vissen in het heldere water naast het fort zwemmen. In Lagos heeft men ook nog enkele mooie terrasjes en goede restaurant, waar vis specialiteit nummer een is. Ook winkelen is erg aantrekkelijk in Lagos, buiten de toeristische winkeltjes om heb je idyllische winkeltjes met Portugese specialiteiten. Aan de oostkant van het riviertje vindt je een prachtig strand omringd door duinen. Iets buiten Lagos, bij het dorpje Barão de S. João, heb je een schitterende dierentuin. Zoo Lagos heeft een moHet centrum van Lagosoie ligging. De omgeving is fantastisch en perfect gelegen in ongerepte natuur. Het is geen grote commerciële dierentuin, maar met 120 soorten dieren en 200 botanische soorten uit vijf continenten heb je toch het idee dat het wel een commerciële dierentuin is. De dierentuin is dagelijks geopend, het hele jaar door. In de winter sluit het park om vijf uur, in de zomer om zeven uur!

Groots winkelcentrum in mooie stad
We rijden weer een aantal kilometers verder vanuit Lagos en komen dan aan bij Portimão. Deze stad heeft een prachtige oude binnenstad. Maar Portimão is meer een commercieel en industrieel centrum dan toeristisch. De stad is vooral bekend om zijn winkels en visrestaurants. Sinds 2011 vindt je in Portimão een groot winkelcentrum met veel bekende winkels. Aqua is te Agua, het winkelcentrum van de Algarvevinden aan de hoofdweg van afslag Portimão. Gratis parkeren onder het winkelcentrum en winkelen maar. Bekende winkels als Primark, Bershka, Quicksilver en natuurlijk nog veel meer. Op de bovenste verdieping heb je een grote verdieping totaal ingericht als eet-centrum. Onder andere McDonald’s, de Pizzahut en Happy Grill zijn daar te vinden. Zin in fastfood, of in een lekker diner? Er is ruime keuze. Leuk winkelen en lekker eten dus! Oh ja, er is ook nog eens elke avond livemuziek! Ten zuiden van de stad ligt Praia de Rocha. Dit is een van de belangrijkste toeristische dorpjes aan de Algarve. Je vindt daar prachtige stranden en een gezellig centrum met veel terrasjes en restaurants!

Albufeira
Bekend onder vele jongeren die in de zomer de vakantie spenderen in dit vakantieoord. Vele discotheken en kroegen zijn aanwezig voor de perfecte jongerenvakantie. Maar ook in de winter is de stad erg populair. Vooral ouderen die de winter doorbrengen in de Algarve Prachtig Albufeiraverblijven hier. Dat komt omdat het hier eigenlijk altijd gezellig is. De leuke restaurantjes en gezellige barretjes zorgen voor een onvergetelijke vakantie. De prachtige stranden, mooie omgeving en gezellige bewoners maken het tot de perfecte bestemming. Ook in de winter is het hier druk en bezoeken de vele Noord-Europeanen de stad om tot rust te komen in de warmte. In Albufeira zijn veel kleine winkeltjes. Er zijn veel hoogteverschillen, let goed op als je het dorpje wilt rondwandelen. Veel trappen en steile wegen kunnen een opstakel zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Langs de kust heb je enkele mooie stranden die je onderweg kunt bezoeken.

De mooie kust van Olhos de AguaOlhos de Água
Zoek je een rustiger vakantiedorp? Dan is Olhos de Água zeker wat voor jou. Met zijn smalle straatjes, gezellige winkels en knusse restaurants is Olhos de Água een zeer interessante plaats. Langs de kust is een mooie boulevard, met aan het einde daarvan enkele “docks” waar de vissers hun boten stallen. Langs deze boulevard vind je enkele leuke restaurants met als specialiteit, hoe kan het ook anders, Vis! Deze wordt elke ochtend natuurlijk vers gevangen. In dit dorpje zijn enkele leuke, gezellige accommodaties. Hier ben je vooral voor de rust, en het mooie strand omringt door rotsen. Op deze rotsen vind je aalscholvers, meeuwen en kijk uiteraard uit voor buizerds.

Enkele tips van de sluier:
– Tussen Lagos en Portimão vind je veel Ooievaars, vooral in december, toen wij er waren, zijn er honderden te vinden.
– Tussen Lagos en Sagres ligt een groot natuurgebied. Stop onderweg gerust om de vele soorten vogels te zien. En let vooral op de buizerds en andere roofvogels. Je komt ze geheid tegen.
– In de winter is het erg aangenaam in de Algarve. Het kwik loopt soms op tot 20 graden. In de maanden april, mei, september en oktober stijgen de tempraturen vaak nog richting de 28 graden.
– Reis de Bergen in richting Monchique. Wout schreef hier al eens over, lees zijn artikel: Klik Hier.
– Tussen Cabo de Sao Vicente vindt je een prachtig fort. Hier heb je schitterend uitzicht op de wijde omgeving.

Een van de prachtige stranden van de Algarve (Bij Martinhal Beach Resort & Hotel

Een Oase van rust: Genieten in Martinhal Beach Resort & Hotel
Het mooiste resort wat ik ooit heb gezien. Dat is het Martinhal Beach Resort & Hotel. Op een prachtige locatie tussen kliffen in aan een prachtig strand vind je dit prachtige resort. Niet alleen hotelkamers maar prachtige villa’s, bungalows en huisjes met zicht op zee. De receptieDe receptie tijdens de zonsondergang van het resort bevind zich op een prachtige locatie met zicht op zee. Bij het ontvangst maak je kennis met de Portugese gastvrijheid die ook in het park aanwezig is. Men legt alles uit over het park en je krijgt een goede plattegrond mee. Martinhal Beach Resort & Hotel is niet alleen voor stellen of singles een goede keuze, ook families kunnen hier terecht. Er zijn vele activiteiten met verschillende thema’s, het gehele jaar door. Onder andere een geweldige fietstocht onder leiding van een gids door het natuurgebied naar eindbestemming Cabo de Sao Vicente. Tijdens deze fietstocht krijg je goede uitleg over de omgeving en zie je de mooiste plekjes van de Algarve van je fiets. Dit alles kun je regelen bij de receptie van het resort! Zeker een aanrader.

Het hotel van Martinhal is direct geschakeld bij de receptie. Je hebt er prachtig uitzicht. De kamers zijn prachtig ingericht met moderne Engelse meubels en lekkere zachte bedden. Iedere kamer heeft een balkon. Maar het resort heeft meer dan alleen tweepersoonskamers. Wij verbleven in een prachtig Ocean House met fantastisch uitzicht op zee. Vanaf ons terras enEen van de prachtige huisjes in Martinhal Beach Resort & Spa vanaf ons balkon. Het mooie van dit huis is dat je woonkamer boven is, en de slaapkamer en badkamers beneden. Bij aankomst staat er een welkomstpakket voor je klaar. Onder andere een fles wijn, Portugese lekkernij en brood is inbegrepen. Je hebt overigens in deze huisjes een volledige keuken tot je beschikking met alle benodigdheden als glazen, bestek en een koelkast uiteraard. In de badkamers is een ruim bad aanwezig en een aparte douche. Ook shampoo en dergelijke is aanwezig. Al met al een prachtig huisje met geweldig uitzicht. Andere huisjes als Bay Houses, Garden Houses en Pinewood houses. Er zijn zelfs fantastische villa’s met meerdere slaapkamers en een privézwembad. Perfect voor de familievakantie. Voor meer informatie over de verschillende accommodaties kijk je op http://www.martinhal.com/martinhal-beach-resort.

Heerlijk dineren met zicht op zee
In de winter was alleen het restaurant O Terraço open. Dit restaurant is gelegen op de eerste verdieping van het receptiegebouw, vlak boven de receptie. Het gastvrije personeel laat je eerst kennis maken met de verschillende wijnen waarna je er een uit kiest. Daarna wordt het menu gegeven en maak je kennis met de verschillende lokale en internationale gerechten. Culinaire hoogstandjesTijdens ons bezoek in de winter stond er dagelijks wat anders op het menu. Je maakt een culinaire reis door Portugal. Heerlijke authentieke gerechten met een modern vleugje. Je hebt er een prachtig uitzicht op de baai en de oceaan. In de ochtend wordt in O Terraço een heerlijk ontbijtbuffet waar je in het menu kan kiezen uit verschillende gerechten. In het seizoen zijn er echter meerdere restaurants geopend. As Dunas is een restaurant met een groots terras waar je buiten kan genieten van culinaire hoogstandjes. Dagelijks wordt hier verse vis geserveerd. Tijdens lunchtijd worden er verschillende snacks geserveerd. Het Italiaanse restaurant Os Gambozinos is open voor de Lunch en het avondeten. Hier vindt je enkele Italiaanse specialiteiten. De service is zoals je van Martinhal gewend bent: Geweldig. In het resort vind je ook nog enkele bars zoals M Bar en de Beach Club Pool Bar. Ook Club 98 en Village Square Juice bar mogen niet ontbreken op deze lijst van culinaire hoogstandjes.

Relaxen in de Spa
Een belangrijke factor van een rustige en fijne vakantie is voor velen een goede spa met vele mogelijkheden. Finisterra Spa is een van de hoogtepunten van het Martinhal Beach Resort en Spa. De luxe die het hele resort uitstraalt komt ook tevoorschijn in deze spa. Finisterra betekent: “Einde van de wereld.” De naam staat voor de locatie waar de spa te vinden is, in het Finisterra Spauiterste zuidwesten van Portugal. De spa past precies in het plaatje. Een groot “Behandelingsmenu” met vele mogelijkheden. Dit luxe kamers waar de behandelingen plaatsvinden stralen alle rust, luxe en schoonheid uit. Sommige kamers zijn te vinden in de tuin van de Spa, en sommige vind je in het spagebouw zelf. Je bevind je in een natuurlijke omgeving en het gebouw is dan ook geheel van hout. Je kunt kiezen uit verschillende massages, gezichtsbehandeling en nog veel meer. Ook kun je gewoon een dagje genieten in de SPA of kies je voor de programma’s die opgesteld zijn speciaal voor families. Het is allemaal mogelijk, kijk op http://www.martinhal.com/Finisterra Spa in Sagres/ voor de vele mogelijkheden.

Na dit alles snap ik dat je enthousiast bent geworden over de Algarve en natuurlijk over het Martinhal Beach Hotel & Resort. Je kunt meer informatie vinden over de Algarve op www.visitalgarve.pt, www.algarvepromotion.pt en www.visitportugal.com. Voor meer informatie en boekingen bij het Martinhal Beach  Resort & Hotel kijk je op www.martinhal.com. Voor speciale aanbiedingen van Martinhal Beach Resort & Hotel kijk je op http://www.martinhal.com/offers/speciale-aanbiedingen-families-vakanties-hotel-resort-martinhal-sagres-portugal.html

Prachtig strand op weg naar Cabo Sao Vicente

Met transavia.com vlieg je in ongeveer drie uur naar Faro. Vanuit daar huurden wij een auto en bezochten we de Algarve. De luchthaven van Faro ligt ongeveer anderhalf uur rijden verwijdert van Sagres en Martinhal. Met transavia.com vlieg je zonder zorgen met de fantastische service zonder tussenstops naar het zonnige Faro. Vanaf Amsterdam, Rotterdam – The Hague en Eindhoven meerdere keren per week en tweemaal per week vanaf Groningen is Faro zeer gemakkelijk te bereiken. Boek je vlucht nu op www.transavia.com.

[wpgmappity id=”52″]