Een Perfect land: Kroatië

Door: Wout van Aalst
Kroatië: een perfect land voor de zomervakantie. Met schitterende nationale parken, een oude hoofdstad, een kust met meer dan 1500 eilanden en (bijna) altijd volop zon! Vorig jaar zomer was het voor mij zover, met de auto richting Kroatië. Van te voren niet al teveel gepland omdat ik graag naar de plek wilde gaan waar de zon zou schijnen. Daarvoor bleek Kroatië de perfecte bestemming. Vanuit Nederland vertrokken en na een overnachting in Duitsland (zeer aan te raden) aangekomen in de hoofdstad, Zagreb. Zagreb is een stad met veel gezichten, er staan schitterende gebouwen die oud aan doen maar tegelijkertijd staan er ook enorme grijze vervallen flats uit de jaren ’70.

In Zagreb is het handig om gebruik te maken van de vele blauwe trams. Deze zijn over het algemeen druk maar goed betaalbaar. Kaartjes kunnen van te voren gekocht worden bij een kiosk maar zijn ook te koop bij de conducteur. De meeste trams stoppen bij het centrum van de stad, op het Josipa Jelacica plein. Dit plein bestaat uit een groot aantal cafés, restaurants en moderne winkels. De prijzen voor een hapje en een drankje in hartje centrum Zagreb zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland. Wanneer je de winkelstraat en het centrum hebt bekeken kun je het beste naar het uitzichtspunt over de stad gaan. Dit kan per trap (veel treden) vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de hele stad. Je bereikt deze toren via een zijstraat van de grote winkelstraat.

Vanaf dit uitzichtspunt is een van de eerste dingen die je ziet de kathedraal van Zagreb. Deze kathedraal stamt uit de 13e eeuw en is meer dan de moeite waard om te bekijken. Achter de kathedraal bevind zich nog straat met een aantal huisjes die oud aandoen, sla deze zeker niet over.

Binnen één dag heb je het grootste gedeelte van Zagreb wel gezien en wanneer je de stad in wilt ruilen voor de natuur is Plitvice daarvoor de ideale oplossing. Vanaf Zagreb rijd je via een mooie bergroute iets meer dan twee uur richting het Zuiden. Dan kom je uit bij een schitterend natuurfenomeen die is opgenomen op de lijst van Unesco. Plitvice bestaat uit een aantal terrasvormige meren met enorme watervallen. Het water is helderblauw en de natuur eromheen prachtig groen. Het nationale park bestaat uit de boven- en onder meren, die allebei de moeite waard zijn. Zorg dat je ’s ochtends vroeg begint (het park gaat 07:30 open) met je wandeling over de vlonders en smalle paadjes om de ergste druktes voor te zijn. In het gebied rond Plitvice is het aanbod qua hotels en campings groot, bekijk ze van te voren even zodat je niet teveel betaald en zeker weet dat er nog een plek is.

Entree voor het park kost ongeveer 110 Kuna (15,50 euro) en hiervoor heb je tevens een bustaxi omhoog (om bij het Bovenmeer te komen) en een overtocht per boot. Vergeet vooral je camera niet mee te nemen want op deze plek kan je prachtige plaatjes schieten.

De meren van Plitvice bevinden zich vlakbij de grens met Bosnië-Herzegovina en aangezien ik daar nog nooit was geweest wilde ik er graag eens een kijkje nemen. Vanuit Plitvice stonden de borden voor Bihàc (de enige redelijke Bosnische stad in de buurt) goed aangegeven. Deze stad is vooral interessant door haar vele zichtbare oorlogsresten. Hier zie je namelijk de kogelgaten nog duidelijk in de muren zitten en vervallen gebouwen met dichtgespijkerde ramen kom je overal tegen. Ga hier dus niet met de verwachting heen dat je een mooie stad te zien krijgt, maar wanneer je geïnteresseerd bent in de oorlog die zich hier heeft afgespeeld is hier veel te zien.

Vanuit Bosnië ben ik naar de oostkust van Kroatië gereden. Dit kan door een schitterende route die dwars door het land loopt. Je rijd over bergen en door verlaten dorpjes en op een gegeven ogenblik heb je een schitterend uitzicht over een groot deel van de kust van Kroatië. Je komt onderweg veel oorlogsresten tegen, kapotgeschoten huizen met dichtgespijkerde ramen zijn er op deze route in overvloed. Via de stad Rijeka vervolgde ik mijn weg richting de West-kust, naar het plaatsje Porec.

Porec is erg toeristisch, evenals de meeste omliggende plaatsjes in de provincie Istrië. Wanneer je hier dus op een camping wilt staan is het noodzaak om vroeg te boeken. Er zijn genoeg campings maar in de zomer zijn ze bijna allemaal bezet. Aan de zee kunnen waterscooters worden gehuurd of je kunt er aan de rotsachtige kust genieten van de warme zon.

Gelukkig zijn naast de toeristische dingen ook nog genoeg authentieke plekken te vinden. Neem bijvoorbeeld de meer zuidelijk gelegen plaats Pula. Hier bevindt zich een schitterende Romeinse arena, vergelijkbaar met het wereldberoemde Collosseum. Hier worden zomers openluchtconcerten gegeven, zeer de moeite waard. Ook als je niet voor een concert komt kan je de arena bezichtigen voor ongeveer 4 euro.

Voor een prachtig uitzicht over de kust van Istrië kan je het beste naar de Sint-Euphemiakerk gaan in Rovinj. Hier klim je via een wankele houten trap omhoog om vervolgens in het topje van de kerk te belanden. Het vergezicht is uniek!

[wpgmappity id=”32″]