Met Arthur naar: Zambia

Door: Arthur Sieders
Afgelopen december bezochten mijn vrouw en ik Zambia. Waarom? Ik had m’n zoon (die daar werkt bij een hostel) al meer dan een jaar niet gezien. Ook onze twee dochters onder de arm genomen en ingechecked bij Kalulu Backpackers Hostel in Lusaka. De eigenaar Sean kwam ons halen in zijn pickup truck. Als je echt het hart van Afrika wil zien en ervaren dan is Zambia het land voor je. Tropische hitte afgewisseld door bijbelse stortbuien. Aardige mensen met wie je snel contact hebt, Engels is de voertaal (naast 72 locale talen). Muskieten, strohutjes, wildparken. En o ja, mobiel internet ook midden in de jungle (15000 kwacha = EUR 2,50 voor 20Mb). Niet de hele dag youtuben dus, maar de mobieltjes worden wel gebruikt voor landbouw, handel, money transfer en chatten met vrienden.  We gingen snel door naar Livingstone, 6 uur met de bus. Want: daar is de nummer 1 attractie, de Victoria Falls (Ook Moshi-o:Tunya genoemd, “donderende rook”). Staat op de lijst van Wereldwonderen der Natuur, en terecht. De druppeltjeswolken met de zon zorgen voor fraaie regenbogen dwars door het ravijn.

Je moet je reis wel plannen naar de waterstand, hij staat ook wel eens bijna droog, en dan is er geen lol aan. Of er is teveel water en dan kun je ‘m niet oversteken. Dat moet je nl doen als je naar Livingstone Island wilt, met een gids van rots naar rots springen. De gids kost $30 per persoon maar goedkoop is duurkoop als je in de Zambesi river invalt en 100 meter langs de Falls naar beneden dondert. Tenzij dat jou idee is van Extreem sporten natuurlijk. Ja? Ok dan is Devil’s pool iets voor je, op de rand van Victoria island. Een randloze poel waar je letterlijk om centimeters afstand van de rand zit. Teveel naar rechts, en je wordt meegesleurd. Ik durf dit soort dingen niet maar mijn vrouw + 2 kinderen hebben zich er laten fotograferen.

Nou we hebben ook nog mee geholpen een mudhut te bouwen, en dat in die hitte. Dan ben je wel lekker weg van alles, en de pils (Moshi) smaakt dan ’s avonds goed.  Wil je nog meer Afrika onderdompeling dan zijn de openluchtmarkten echt gaaf. De grootste is in Lusaka, vele vierkante kilometers met schoenmakers, openlucht abattoirs, uiteraard mobieltjes, boomboxen, en afrikaanse gewaden. Voetnootje: bijna geen mensen boven de 50, door de HIV epidemie – die tegenwoordig wel veel beter onder controle is. Alles bij elkaar: Fantastische tijd gehad. Weinig crime, en iedereen ziet er gelukkig en gevoed uit en is blij om je te zien zonder dat je als een toerist wordt behandeld, gewoon normaal spontaan en vriendelijk. Onze dochters hebben nog een jurkje op maat laten maken. (foto)

[wpgmappity id=”26″]