Met Wizzair naar PRAAG

Ook wel genoemd de Gouden Stad, Praag ligt midden in Tsjechie. Een land dat vroeger samen met Slowakije een republiek was, maar hedendaags een eigen regering heeft. Praag is de hoofdstad van het Land en herbergt honderden kerktorentjes waardoor de stad een sprookjesachtige look heeft. We lopen rustig over de drukke Karelsbrug waar we getrakteerd worden op schitterende maar rustige muziek. De artiesten hebben een ieder wat anders, en zijn ook te vinden door de hele stad. Met Wizzair vliegen we vanaf het kleine Eindhoven Airport direct naar Praag. Geen kleine luchthaven ver van de stad, maar gewoon op twintig minuten afstand van het compacte maar geweldige stadscentrum. In dit stadscentrum staat het geweldige Hotel Savic. Dit romantische en idyllische hotel ligt vlakbij de astronomische klok, en is een gemakkelijk uitgangspunt voor allerlei activiteiten en wandelingen in de stad Praag. De compacte stad is gemakkelijk te belopen. In een weekendje kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zien en ga je terug in de geschiedenis. Wij vliegen vanaf Eindhoven naar Praag met Wizzair en bezochten de stad voor u.

Kennismaking met Praag
Na de stad drie jaar terug al eens bezocht te hebben, maakte ik nu eigenlijk kennis met een ander soort Praag. Want Praag in het begin van de winter, 3 jaar geleden, moet er heel anders uit zien dan Praag middenin de lente. We zijn benieuwd. Praag is de hoofdstad en daarmee grootste stad van Tsjechië, een land waar men betaalt met de Tsjechische Kroon en waar men de Tsjechische taal kent. De stad kent vier wijken, waarvan de Oude stadswijk en de Joodse wijk het bekendst zijn bij de toeristen. Praag staat officieel bekend als een van de mooiste steden van Europa, en hoort bij de Top vijf van meest toeristische steden van Europa. Dit is ook te zien, bijvoorbeeld tijdens een wandeling over de Karelsbrug, de mooiste brug van de stad die je over de Moldau brengt. Deze brug sluit de oude stad perfect aan met de Praagse burcht. En zo liggen de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden allen op loopafstand van elkaar. Ahoy betekent hallo, dus niet dat je denkt dat er piraten rond lopen. De mensen die je op straat tegen komt, lijken een beetje chagrijnig. Maar dat zijn ze zeker niet, ga gerust een gesprek met ze aan, want ze spreken redelijk Engels en willen je alles vertellen over de communistische geschiedenis en het huidige Praag.

De Praagse Burcht
Aan de westkant van de rivier de Moldau vinden we een van de mooiste en grootste burchten van Europa, De Praagse Burcht. Het residentiële paradijs van Tsjechië is gemakkelijk met de voet te bereiken vanuit de oude stad. Je loopt de Karelsbrug over, en komt al direct in een ander soort Praag terecht. Vele terrasjes en schattige winkeltjes wisselen zich af met mooie panden en glorieuze monumenten. Ietsje verder komt een groot trappenstelsel, wat de enige weg is naar boven, de heuvel op en even later de burcht in. En of het dan met een gids is, of op eigen houtje, je bezoekt de burcht geheid, en het is zeker de moeite waard om ook een paleis en de St. Vitus kathedraal te bekijken. Overigens kun je uren rondlopen in en rondom de Praagse Burcht. Je kunt kaartjes kopen voor een bezoek aan bijvoorbeeld een van de bezienswaardigheden, of kaartjes kopen waar je meerdere bezienswaardigheden van de Burcht kunt bezoeken.

Wandelen langs de Karelsbrug
Al wandelend is de beste manier om Praag te verkennen. Langs de Donau kom je de lokale bevolking tegen, alleen als het mooi weer is zitten zij buiten op de bankjes te kaarten of de krant te lezen. Met uitzicht op de burcht, Moldau en de Karelsbrug is dit een van de mooiste locaties van Europa. De Karelsbrug is een beroemde brug over de grote rivier de Moldau.  Op de brug staan maarliefst dertig standbeelden in barokstijl. Het begin en eind van de brug wordt gekenmerkt door een prachtige toren. Een daarvan is een van de mooiste van Europa en heet de Oudestadsbruggetoren. Daar kan men ook in en heeft men een prachtig uitzicht over Praag. Dit Panorama geeft het mooiste uitzicht over de stad. Elk standbeeld van de brug heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. De brug geld ook als een van de drukste punten van de stad. Hij staat namelijk de gehele dag vol met bezoekers. In de vroege ochtend is het er echter nog rustig en kun je vrij over de brug lopen. Geniet daar van de schilders die prachtige plaatjes hebben gemaakt van de brug en de burcht. Of, kijk wat een van de andere verkopers te bieden heeft, je staat versteld van de producten die op de brug verkocht worden. Ook kom je gezellige bandjes tegen die je laten genieten van de Tsjechische muziek.

De Oude stad en zijn pracht
Het scheelt behoorlijk wat reistijd nu we in Hotel Savic zitten. Dit hotel ligt namelijk direct in het centrum van de stad. Het eerste wat je tegenkomt tijdens de start van de wandeling, is het prachtige Astronomische uurwerk, waar Praag bekent om staat. Het uurwerk geld als toegang tot het Oudestadsplein en bestaat uit drie hoofdonderdelen. Het geeft vijf soorten tijd aan, de ware plaatselijke tijd, de verdeling van de twaalf uren, de tijd gemeten in 24 uren, de plaats van de zon en de sterrentijd. Het is interessant om te zien hoe de verschillende constructies in elkaar gezet. Dit was zeker een uitzondering in de 15e eeuw toen het gebouwd werd. Er is een legende gaande dat de maker van het Astronomisch uurwerk blind gemaakt is, zodat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen maken voor een andere stad. Een klein eindje verder, langs enkele mooie gebouwen, komen we uit bij een prachtig plein, het Oudestadsplein. Deze dateert uit de twaalfde eeuw. Het diende niet alleen als marktplaats en handelscentrum, maar ook hebben op dit plein in het verleden belangrijke gebeurtenissen plaats gevonden. Er werden Boheemse prinsen onthoofd. Het plein gold als start van het communisme in Tsjechië, hier werd namelijk aangekondigd dat de communisten de macht over gingen nemen van de huidige regering.

Op het plein staat de gotische Tynkerk. Deze kerk heeft twee torens met vele torenspitsen, uniek voor een kerk als deze. Het mooie aan de kerk is dat er elk jaar wat bij gebouwd werd. Dit kon een toren, gevel of een dak zijn. De kerk werd in de negentiende eeuw nog wel een keer herbouwd, helaas was hij afgebrand. Tussen de twee torens hangt een gouden Mariabeeld. Aan de overkant staat een witter kerk, de Sint Nicolaaskerk van de oude stad. Deze barokke kerk maakt het plein een stuk kleurrijker. Een vijftal minuten verder vinden we het Wenceslasplein. Het is het grootste plein van Praag, met een aparte vorm. Het is namelijk een heel langgerekt plein. In de middeleeuwen diende het als een Paardenmarkt, tegenwoordig is het de belangrijkste plek van Praag met zijn vele winkels, restaurants en kroegen. Aan het eind van het plein staat het grote Nationale Museum. Voor velen komt de naam van het plein misschien bekend voor. Jan Palach, Tsjechische student, stak zichzelf hier in 1969 namelijk in brand. Dit deed hij als uiting van het verzet tegen het communisme. Het is misschien heel gezellig en idyllisch om op het pleintje even wat te drinken, maar dit zou ik persoonlijk niet doen. We gingen er namelijk zitten, keken naar de kaart, en stonden meteen op. Een cola voor €5,00? Dat kan in Praag wel goedkoper hoor.

Praagse Dinercruise met live muziek
Een van de leukste activiteiten in Praag, is varen over de Moldau. Als je over de rivier vaart, kom je langs veel bezienswaardigheden en zie je Praag op een andere manier. Om half zeven word je verwacht in het centrum, vlakbij het Wenceslasplein bij het kantoortje van de excursies. Vanaf daar wordt je met de bus naar de boot gebracht. De boot heeft drie verdiepingen. Een daarvan is helemaal beneden, op ongeveer gelijke hoogte met het water. Hier is het prachtig ingericht met houten picknickbankjes en tafels. Een bar in de hoek zorgt voor een geweldige atmosfeer. De decoratie doet denken aan een oude Tsjechische kroeg. Een verdieping hoger is het wat moderner ingericht, met een bar erbij en een iets groter buffet dan er beneden te vinden is. De bovenste verdieping is een dek, waar je rustig kunt genieten van een drankje. Tijdens het aan boord gaan word je verwelkomd door de gastvrouw en naar je plek gewezen. Daarna krijg je van haar een welkomstdrankje, een echt Tsjechisch likeurtje genaamd Becherovka. Tijdens de boottocht vaar je een stuk van de rivier af. We zien een prachtig verlichte Praagse Burcht, varen onder de Karelsbrug door en varen langs het grootste Theater van Praag. Met een zacht windje op het dek zien beleven we een onvergetelijk moment als de zon onder gaat onder de Praagse Burcht. Een prachtige lichtshow en een ideaal fotomoment.

Tijdens de drie uur durende cruise wordt leuke Tsjechische livemuziek gespeeld door een tweetal oude Tsjechen. Ze weten zeker wel een sfeertje te maken op de boot. Vooral in de van hout gedecoreerde kamer is het erg gezellig en wordt er genoten van de boottocht. Tijdens het Buffet genieten we van heerlijke Tsjechische gerechten, zoals Kipschnitzel, witvis en nog veel meer. Heerlijke aardappeltjes en salades staan op het menu. Bij het terugvaren komt bijna een einde aan de cruise, maar eerst zien we nog de prachtige verlichtte stad. Bij aankomst bij de aanlegplaats moeten we alleen zelf terug lopen naar het hotel. De tocht is rond tien uur afgelopen. Prague Cruises organiseert niet alleen deze tour, maar overdag ook rondvaarten van een uur over de Moldau en een lunch cruise, overdag. Ook verhuren zij kleine bootjes waarmee je zelf een aantal uren of zelfs een dag kunt varen over de Moldau. Ideaal dus voor bootliefhebbers. Bezoek de website voor meer informatie en boekingen op http://www.cruise-prague.cz. Prijzen variëren, een Diner Cruise kost ongeveer dertig euro voor een avondje vertier!

Met WIZZAIR vanaf Eindhoven naar Praag!
Vrouwen zullen snel gecharmeerd zijn van de vliegtuigen van Wizzair. Deze zijn namelijk donkerpaars met Roze, iets wat we op de Nederlandse landingsbanen niet vaak zien. Maar Wizzair is een moderne luchtvaartmaatschappij, waarmee we eerder al vlogen naar Boedapest. Nu vlogen we naar Praag, wat ongeveer anderhalf uur vliegen is vanaf Eindhoven, de basis van Wizzair. Je wordt vrolijk ontvangen door de vriendelijke Hongaarse bemanning. Wizzair is ten slotte een Hongaarse Airline. De hapjes en drankjes zijn goedkoper dan bij de andere Lowcost airlines. Waar je bij Ryanair al gouw € 3,50 betaald voor een cola (250 ml), krijg je bij Wizzair voor €2,- een cola van 333ml.

Wizzair vliegt vanaf Eindhoven naar elf bestemmingen in het Oosten van Europa. Daaronder bevinden zich de belangrijke hoofdsteden Boedapest, Belgrado en Praag. Ook Vilnius staat op het programma, en binnenkort vlieg je ook met Wizzair naar het onbekende maar prachtige Brno in het Oosten van Tsjechië. Alle Airbus A320-200 toestellen zijn gevuld met lederen beklede stoelen, iets wat weinig luchtvaartmaatschappijen kunnen zeggen. Wizzair vliegt vier keer per week naar Praag, vanaf €20,99 per enkele reis. Boek nu uw reis met Wizzair naar Praag op http://wizzair.com/ !

Idyllisch overnachten in het Centrum bij Hotel Savic
Op een loopafstand van slechts drie minuten vinden we de astronomische klok, de andere kant drie minuten verder vinden we de Karelsbrug. Hotel Savic is een jong hotel met prachtige idyllische kamers. Ingericht alsof je honderd jaar de tijd terug gaat. Het is volgens vele bekende beoordelingensites een van de betere hotels van de stad. Ook staat het hoog in een lijst met de mooiste hotels van de wereld. Natuurlijk willen wij dit graag zien en we kregen de gelegenheid om het hotel te bezoeken. En na het bezoek, om aan u aan te bevelen. Er zijn natuurlijk vele hotels in het centrum, maar Hotel Savic is echt uniek en van binnen prachtig. Alle kamers zijn netjes ingedeeld. De grote houten balken houden het witte plafond bij een. Het geeft een echte middeleeuwse sfeer in de kamer. Voor de relatief goedkope prijzen krijg je veel luxe. In de prachtige badkamer word je omringd door graniet, wat tevens een middeleeuwse sfeer geeft. Er is een ruim bad en een aparte douche. In de kamer zelf is een ruim zitje, met heerlijke hangstoelen. Het bed heeft een heerlijke matras waar u heerlijk van de nachtrust kunt genieten.

Want ondanks dat het hotel midden in het centrum ligt, is er maar weinig lawaai in het hotel. Terwijl je toch vanaf sommige kamers prachtig uitzicht hebt op het centrum. Het personeel is overigens erg behulpzaam en spreekt redelijk Engels, zodat communicatie goed mogelijk is. Ze zijn in staat je alles te vertellen over de stad, en je uit te leggen waar de belangrijkste punten te vinden zijn. Je krijgt een aantal folders mee met alle informatie die je nodig hebt tijdens je bezoek aan Praag. Ook een tweetal restaurants is van dezelfde eigenaar. Een van deze restaurants zit direct in het hotel. Restaurant U Dominikana heeft een wijde variatie van verschillende gerechten, waaronder Pizza, vleesgerechten en visgerechten. Hier kun je heerlijk nagenieten van een drukke dag in de stad. Bij aankomst in het hotel, zien we een kortingsbon liggen in de hotelkamer. Ideaal dus. Ook heeft de Indische eigenaar een Indisch Restaurant. De Indian Jewel ligt een aantal minuten van het hotel af, en is gekozen als een van de beste Indische restaurants in Praag. De heerlijke gerechten die er worden geserveerd, worden bereid door echte Indiërs, waardoor je een realistisch Indisch sfeertje krijgt in het restaurant.

Feiten over Hotel Savic:
– Hotelkamers kosten vanaf € 149,- tot € 229,- per nacht
– Dichtbij het centrum!
– Pas gerenoveerd met vriendelijk personeel!
– Meer informatie en boekingen op http://www.savic.eu/

Snel van de Luchthaven naar je Hotel?
De luchthaven van Praag ligt ongeveer twintig kilometer van het centrum af. Dat betekend dat er dus nog van de luchthaven naar de stad moet worden gereisd. Een van de beste manieren is om met de taxi te gaan van Prague Airport Taxi. Ze bieden goedkope transfers van de luchthaven naar je hotel aan. De vriendelijke chauffeurs van Prague Airport Taxi brengen je in ongeveer een halfuurtje naar je hotel. Je hoeft je niet te stressen of je de bus of trein wel gaat halen, maar kunt gewoon rustig achterover genieten. De chauffeur rijdt dwars door de stad heen, dus let goed op en zie de eerste mooie bezienswaardigheden al! De voordelen zijn: Opgehaald bij de terminal, afgezet voor je hotel en rustig achterover leunen. Een enkele reis vanaf de luchthaven met vier personen kost je 24 euro. Meer informatie en reserveringen? Kijk snel op http://www.prague-airport-taxi.cz.

*Het Gouden Straatje was niet geopend tijdens ons bezoek, maar ik ben er eerder wel eens geweest. Ook het Joodse Museum was ditmaal gesloten. Binnenkort komt het artikel: Joods Praag.

[wpgmappity id=”11″]