Relaxen in Reykjavik

ReizenDoor Thijs Peters

 

 

In het Winternummer heeft u al kennis kunnen maken met de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Deze stad heeft veel te bieden voor de moderne toerist, en is een van de groenste steden ter wereld. Het is de meest noordelijke gelegen hoofdstad van de Wereld, aldus zij zelf zeggen en buiten Groenland om. De stad kent officieel twee luchthavens, een gelegen bij de stad zelf die veelal gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, en eentje ongeveer veertig kilometer buiten Reykjavik, genaamd Keflavik, waar de internationale vluchten worden gehouden. Tijdens een bezoek aan de stad geeft Reykjavik je echt een relaxte sfeer mee. Geen gehaast op de wegen, alle energie wordt op natuurlijke wijze opgewekt, en het is een schitterende stad met vele moderne en oude gebouwen. Even buiten de hoofdstad vinden we een van de vele natuurlijke warme baden, de mooiste wel te verstaan. Blue Lagoon is een ware rustplaats voor een ieder. De heerlijke zwavellucht die boven de verwarmde bron hangt is geen pretje, maar het is zeker een bad waar je geheel tot rust komt en weer lekker schoon uitkomt.

Welkom in Reykjavik
Reykjavik is met afstand de grootste gemeenschap van IJsland, met ongeveer 200.000 inwoners. Dat is met omliggende dorpen. Dit is 66% van het totaal aantal inwoners van het land. Het land is ontdekt door Noorse en Celtics emigranten in de late negende en de tiende eeuw. Ingolfur Arnason, de eerste kolonist van IJsland, bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavik vandaag de dag te vinden is. Reykjavik betekend “Rokerige Baai”, wat uiteraard voort komt uit de warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Deze maakte een dermate goede impressie bij de kolonisten dat zij daar met plezier bleven wonen. Een nieuw land was geboren, een stad herrees uit het niets. Vanaf de achttiende eeuw startte de groei van de stad. In Reykjavik vindt je de ideale combinatie tussen actief en passief. Eerst lekker relaxen in een van de vele natuurlijke warmwater zwembaden, en daarna meegaan op een walvisexcursie of ga mee vissen met de locals over de wateren. Ook golfen, het bezoeken van de Geysers, paardrijden door de prachtige natuur en Skiën behoord tot de mogelijkheden in deze veelzijdige stad. Om een hele mooie oude stad te zien, moet je Reykjavik niet bezoeken. Het is namelijk een moderne stad met modernere gebouwen. De oudere gebouwen die er staan, zijn gemaakt van golfplaten. De kenmerkende oude verticale, roestige ijzeren golfplaten van een houten woning worden vaak vervangen voor weer nieuwe, om zo voor het oog van de toerist een mooie stad te maken.

Reizen IjslandDe Hallgrimskirkja
Boven Reykjavik kijkt de 73 meter hoge Hallgrimskirkja. De kerk heeft wel wat weg van een spaceshuttle en is een zeer moderne versie die pas in 1986 na veertig jaar werk afgerond werd. Voor de unieke kerk staat een standbeeld van Leifur Eiriksson, de eerste Europeaan die Amerika ontdekte. Helaas “vergat” hij het iemand te vertellen waardoor Christopher Columbus het allemaal opnieuw deed ongeveer vijfhonderd jaar later. Klinkt dus als een fabeltje. De kerk heeft elke zondag rond het middaguur een mis, en is dan dus niet te bezoeken. Normaal is de kerk overdag geopend en te bezoeken voor een bedrag van 400 ISK.

Stadshuis
Het Stadhuis is een modern en onfortuinlijk gebouw gelegen aan de noordkant van het Tjorninmeer. Rondom het meer is het heerlijk wandelen, en zien we dat Reykjavik de groenste stad van Europa is. Direct aan het meer, met tevens een mooi zicht op de stad, staat dus het Stadhuis, waar iedereen vrij binnen kan lopen. Er staat een mooie maquette van IJsland in en tijdens ons bezoek was er een markt waar de plaatselijk gemaakte spullen verkocht worden. Een wandeling over deze markt geeft je een beeld van “de plaatselijke bewoners aan het werk”. Een goede culturele ontwikkeling dus, zien hoe de IJslandse hun werk doen, en hun werk verkopen. Er is een prachtig uitzicht vanaf het Café op het Tjorninmeer.

Reykjavik Settlement Exhibitie 871 ± 2
Deze interessante exhibitie is zeker de moeite waard bij een bezoek aan de stad Reykjavik. Het museum is gebaseerd op Scholars theorie over wat het erfgoed in het centrum van Reykjavik ons kan vertellen over het leven en het werk van de eerste bewoners, kolonisten. De focus van de exhibitie zijn de overblijfselen van de hal uit de nederzettingstijd. Deze overblijfselen zijn twee stukken van turf en een grote muur welke gebouwd zijn omstreeks 871. Dit is het oudste handgemaakte gebouw wat tot nu toe in IJsland gevonden is. In de displays om de hal heen vinden we nog voorwerpen uit de Vikingtijd gevonden in de regio Reykjavik. Op schermpjes eromheen, zien we een soort van panorama vanaf het vroegere Reykjavik en kijken we dus zowaar om de stad heen. U ontdekt het leven van de Vikingen tijdens deze exhibitie op een leuke en interessante manier. Bezoek www.minjasafnreykjavikur.is voor meer informatie!Reizen IJsland

IJslands eten in Reykjavik
In de avond is er veel te doen na het eten. Maar eerst moet er natuurlijk rijkelijk gedineerd worden om de IJslandse keuken te testen. Om deze te testen, kun je het beste naar het Einar Ben Restaurant gaan. Deze is gelegen op het pleintje Ingolfstor, op de bovenste verdieping van een schitterend pand. Het restaurant straalt een negentiende eeuwse sfeer uit. De IJslanders zijn gespecialiseerd in het bereiden van vers gevangen vis, en dat is ook in dit restaurant goed te ontdekken. Voor meer informatie: www.einarben.is. Als u meer op zoek bent naar een gezellige avond met een leuke IJslandse sfeer, dan kiest u voor Restaurant Reykjavik. Deze zit aan het zelfde pleintje als Einar Ben. Er heerst een heuse brasserie stijl, met gezellige serveersters en een vriendelijke eigenaar. U kunt hier heerlijk met uw reisgezelschap steengrillen! Alle IJslandse specialiteiten worden op tafel gezet, iedereen krijgt een grote baksteen voor zich, en grillen maar! Heerlijke stukjes vis en vlees worden door uzelf bereid! Neem er een heerlijk wijntje bij en uw avond is compleet. Ook gebruik maken van een buffet behoord tot de mogelijkheden. Achteraf kunt u genieten van een drankje in de IJsbar! Hier worden wel eens feestjes gehouden en kunt u genieten van muziek en een natuurlijke sfeer! Voor meer informatie: www.kaffireykjavik.is.

Relaxen in de stad
In de stad Reykjavik zijn enkele natuurlijke warmwater zwembaden te vinden. Laugardalslaug is de grootste van de stad, met verschillende leuke faciliteiten. Het zwembad is te vinden in de Laugardalur Vallij, vlak bij het centrum van de stad. Er is een golfslagbad van 50 meter, een kinderzwembad, een pierenbad, twee glijbanen, enkele “ hot pots”, een stoombad, fitnesscentrum en een minigolfbaan. De Laugar spa is een topklasse Health&Spa centrum tevens gelegen in de Laugardalur Vallij. Er zijn vele faciliteiten, zoals zeven sauna’s en stoomkamers met elke een verschillend thema. Er zijn onder andere sauna’s met vogelgeluiden of een stoomkamer met zonsopkomst. U komt hier helemaal tot rust. De Jacuzzi wordt speciaal gebruikt voor Thalasso therapie, waarna u even gaat genieten van de rust in de “Relaxing room”. Massages en schoonheidsbehandelingen zijn apart te boeken. Hier worden de natuurlijke producten zoals E’Spa voor gebruikt. De IJslandse zee is normaal gesproken veel te koud om zwemmers aan te trekken, maar in de Nautholsvikbaai in Reykjavik is een Thermisch strand aangelegd, waar natuurlijk heet water de zee in drijft. Je kunt hier zo in de golven springen alsof je in de Mediterrane zee zwemt. Het water is ongeveer 20 graden Celsius warm. Er zijn enkele verfrissende drankjes en verschillende services aanwezig op het strand. In de zomer, van 16 mei tot 31 augustus, is het strand voor de bezoekers geopend. Er zijn kleedkamers aanwezig, douches en natuurlijk een “Hot Pot”.Reizen IJsland

Hot Pot
Een Hot Pot is een belangrijk begrip voor de IJslandse inwoners. Een soort verwarmt natuurlijk bubbelbad middenin de stad of natuur. Vele IJslandse maken hier gebruik van, maar ook onder de toeristen is het erg populair!

De Blue Lagoon
De missie van de Blue Lagoon, gelegen tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik in, is overduidelijk te zien tijdens een bezoek. Het is de bedoeling dat zij energie creëren voor het leven door middel van de krachten van de natuur. Men vindt de energie het belangrijkste in het leven, ten slotte moeten we allemaal werken of naar school toe, waar energie voor nodig is. Als je even niet zo veel energie hebt, is het ideaal deze op te halen in de Blue Lagoon. Deze natuurlijke baden, ook bekend door zijn enorme zwavellucht, is de bekendste en een van de meest populaire attracties van IJsland. Het geothermische zeewater wat er natuurlijk binnen stroomt, wordt automatisch vernieuwd binnen de 40 uur. Als extraatje op het relaxen in de Lagoon, heeft u ook nog eens toegang tot de stoombaden en sauna. Een massage in het water en spa behandelingen zijn ook mogelijk. Het aantal bezoekers per jaar is hoger dan het aantal inwoners van IJsland. Het Exclusieve Bad en de lounge is een optie voor de gasten om meer privacy te hebben. Hier zijn zes privé kleedkamers voor een of twee personen en toegang tot een gereserveerde lounge met toegang tot de Blue Lagoon. Op de tweede verdieping is een buitendek die over de Blue Lagoon heen kijkt. Het Lava restaurant en bar is de perfecte gelegenheid om een hapje en een drankje te doen.

Onze ervaring met de Blue Lagoon was fantastisch. Een unieke gebeurtenis. Vooral omdat het ideaal is om te combineren met de aankomst op de luchthaven. Vanaf de luchthaven worden namelijk tours aangeboden, via de Blue Lagoon, naar het hotel. Je verblijft dan enkele uren in deze prachtige attractie. Allereerst worden we ontvangen bij de receptie, waar we de handdoeken en de toegangskaarten in ontvangst nemen. Met die handdoeken lopen we richting de kleedkamers, waar we ons klaar maken voor de tocht. Het begint al schemerig te worden en de temperatuur schommelt rondom het vriespunt. Door de deur rennen we snel naar de warme wateren, van ongeveer 35 graden, om daar vervolgens in te lopen. Het is ongeveer vijftig centimeter diep, en met een zwavellucht die nog net te weerstaan is genieten we van de rust en het heerlijk zachte water. We zien bijna niets door de stoom die het water afslaat. We zwemmen even rond, en komen op een plekje waar het warmer lijkt te zijn dan op andere plekken. Dit komt omdat er een soort geiser onder zit, wat het water natuurlijk verwarmd. Even verderop zwemmen we naar de bar, waar we in het warme water genieten van een lekkere koude cocktail in de koude buitenlucht. Een heerlijke ontspanning, waar we nog wel langer van wilden genieten. Na afloop van deze cocktail, zwommen we verder en bekeken we de natuurlijke warmwaterbron verder. Hier komen we een emmer tegen waar allemaal “wit spul” is, wat word gehaald uit het water. Dit is de afstamming van de zwavel, en wanneer je dit op de huid smeert, geeft dat een verfrissende en gezonde Reizenuitstraling. Als we het bad uitgaan, zijn we zo zacht als een ijsbeerknuffeltje, en verlaten we deze prachtige attractie. De Blue Lagoon is benoemd tot de favoriete Spa in Scandinavië. Zeker een bezoek waard voor de liefhebber, maar ook zeker voor de onbekende toerist!

Icelandair brengt u naar Reykjavik
Met een ervaring van twintig jaar op de route Amsterdam Reykjavik is Icelandair de toonaangevende maatschappij voor de vlucht naar Reykjavik. In de winterperiode vertrekken er vijf vluchten per week vanaf Amsterdam naar IJsland, in de zomer zijn dit er maarliefst tien! Afgelopen november werd het 20-jarig bestaan gevierd. Een vlucht naar Reykjavik wordt steeds populairder, omdat men na een stopover in Reykjavik goedkoop en gunstig door kan vliegen naar de United States. Onder andere Washington, Orlando en New York staan op het vluchtschema. Met een moderne vloot van Boeing 757 toestellen, is uw vlucht voorzien van een goede service en de modernste technieken, zoals tv schermen in de stoel voor u. Dat betekend dat u tijdens de drie uur durende vlucht genoeg te doen hebt. U kunt zelf een keuze maken uit de verschillende, nieuwste films. En als u honger heeft dan kunt u kiezen uit een uitgebreide selectie van internationale gerechten en snacks. U kunt ook nog upgraden naar verschillende reisklassen die u kunt vinden op de website. U hebt dan meer beenruimte, grotere stoelen en de snacks en drankjes zijn complementair. Voor alle informatie en voor het boeken van vluchten bezoek www.icelandair.nl. De beste manier om in IJsland te komen! Icelandair biedt ook Wellness- en stedentrip arrangementen aan. Deze zijn te vinden op de website, klik hier voor een directe link. Arrangementen zijn er vanaf € 299,- inclusief vlucht en 3 hotelovernachtingen!

[wpgmappity id=”1″]