Column: Remco Verteld over Bulgarije

AVakantie reizen bulgarijels je door de vakantieboeken pluist, opzoek naar een geschikte vakantie, dan zal Bulgarije niet bovenaan het lijstje staan. Bulgarije staat niet bekend als een veel bezocht vakantieland. Toch komt daar de laatste jaren, met name voor jongeren, veel verandering in. Bezochten al veel Oost-blok jongeren dit gedeelte van de wereld, Nederlanders en Belgen weten langzamerhand ook dat Bulgarije iets bijzonders bied: Sunny Beach. Sunny Beach is een apart verhaal. Het is onderdeel van Bulgarije, maar Bulgaren zul je er niet of nauwelijks treffen. Het is in de jaren 70 uit de grond gestampt en sindsdien gestaag doorgegroeid, naar hoe het nu is. Dat betekent, een grote hoeveelheid hotels aan de zwarte zee, en weinig cultureel erfgoed. Toch is Sunny Beach een aantrekkelijk gebied voor jongeren en gezinnen. Het is namelijk goed vertoeven. Overdag is het strand de locatie waar je moet zijn. Het is niet overdreven druk, waardoor je niet het Lloret de Mar of Salou idee krijgt, maar het is eigenlijk een juiste verdeling.

Wat zijn dan redenen om Sunny Beach te bezoeken? Het is een aantrekkelijke plaats om goedkoop op vakantie te gaan. Eten en drinken zijn heel goed betaalbaar. Voor een gemiddeld 3 gangen diner met 3 drankjes betaal je nog geen 15 euro. Tevens is alles zo ingericht om het toeristen naar hun zin te maken, waardoor alle faciliteiten perfect geregeld zijn. Het uitgaansleven is daarbij voor jongeren tussen 17 en 25 uitermate uitgebreid. Met veel Nederlandse tenten als bijvoorbeeld het “Slam café” en de “Heineken bar” is het ook een plek waar je veel landgenoten kunt tegengekomen. Net buiten het bruisende uitgaansleven, vind je ook de wat rustigere barretjes en restaurants voor het andere soort toerisme. Sunny Beach probeert alle groepen te vermaken, en daar slaagt het mijn inziens behoorlijk in.

Ook heeft Sunny Beach wel iets van het onvoorspelbare dat je verwacht te vinden in zo‟n land. Zo viel met enige regelmaat de stroom uit (een hele dag is geen uitzondering!) en staan er ook een hoop louche figuren rond de hoofdstraat. Niks om je zorgen over te maken, zolang je als groep op pad bent overigens. Sunny Beach ligt op Bulgarije Reizen vakantieloopafstand van Nessebar, wat een plaats is dat op de UNESCO lijst staat. De rotswoningen zijn zeker het bezoeken waard, om een idee te krijgen hoe het “echte” Bulgaarse leven er aan toe gaat. Tevens worden er vanuit Sunny Beach een hoop activiteiten georganiseerd die er voor zorgen dat je wel het Bulgaarse leven kan proeven. De vraag is wel of je als jeugd hier s‟ochtends toe in staat bent na een zware nacht stappen!

Ik zal u niet vervelen met persoonlijke ervaringen van Sunny Beach, omdat onze dagbesteding niet bijster bijzonder was. Veel verder dan een biertje in het zwembad, liggen op het strand, of stappen in de Zweedse tent “Den Glade Viking” kwamen wij niet. Toch heb ik Sunny Beach ervaren als een fantastische vakantie! Het goed betaalbare in combinatie met lekkere klimaat (op een paar fikse onweersbuien na) zorgt ervoor dat Sunny Beach DE ideale vakantie is voor jongeren die uitgekeken zijn op Lloret en het massale van Chersonissos.

[wpgmappity id=”5″]